Kend dine miljømærkninger

0

Har du styr på hvornår dine skønhedsprodukter er naturlige, økologiske eller bæredygtige? Og ved du hvad det betyder når dine produkter er mærket med enten blomsten eller svanemærket?

Det kan være en jungle at finde rundt i de forskellige miljømærkninger du finder på produkterne. Derfor guider GO Beauty dig igennem de forskellige begreber.

Blomsten og svanen er de to eneste officielle anerkendte miljømærker, der benyttes i Danmark. Når et skønhedsprodukt er mærket med et af de to mærker, så vil produktet være vurderet til at belaste miljøet mindst muligt. Bare rolig, alle kosmetiske produkter skal leve op til EU’s kosmetiklovgivning, så de er sikre for menneskets sundhed. Men vælger man derudover produkter med miljømærkninger, så vælger man yderligere at støtte op omkring at passe på miljøet og belastet miljøet mindst muligt.

Svanen kan gives til ALLE kosmetiske produkter, hvorimod blomsten vil være at finde på de sæber, shampoo og balsam som opfylder kravene.

miljoemaerkning-logoerMange mærker brander sig på at være naturlige og/eller økologiske og det helt store fokus nu er bæredygtighed.
Men hvornår må et mærke egentlig kalde sig en af de tre ovenstående?

Der findes desværre ingen dansk officiel definition på hvad økologisk eller naturlig kosmetik er.
Når et produkt er økologisk er det også naturligt, men et naturligt produkt er ikke automatisk økologisk, og det er her vigtigt at skelne imellem de naturlige og økologiske ingredienser. For nogle ingredienser er det slet ikke muligt at være økologisk som f.eks. vand, men derfor kan de godt betragtes som værende naturlige. Dette betyder også at produkter, der indeholder vand aldrig kan være 100% økologiske.

Når et mærke bruger definitionen naturlig, så vil det være fordi produktet indeholder ingredienser, der findes i naturen hvorimod definitionen økologi skal give et billede af, at nogle af ingredienserne, som anvendes er dyrket økologisk. Det er kun meget få produkter, der kan kalde sig 100% økologisk!


Følgende skal være opfyldt for at et kosmetisk produkt må kalde sig økologisk er: Forbrugerombudsmandens udgangspunkt er, at 95% af et produkt (eksklusiv vand) skal stamme fra økologisk produktion, mens 20% af det totale produkt (inklusiv vand) som et vejledende udgangspunkt skal være økologisk. For et produkt, der ikke umiddelbart opfylder disse kriterier, må det vurderes konkret, om det kan betegnes og markedsføres som økologisk. Ved denne vurdering vil det blive tillagt betydning, om produktet er certificeret efter en anerkendt privat certificeringsordning, eller opfylder kravene i en sådan ordning.”
Kilde: SPT


Miljøet og bæredygtighed er heldigvis på dagsordenen i hele skønhedsbranchen og det tror jeg bestemt kun vi kommer til at se langt mere til. Når et kosmetikmærke snakker om, og brander sig på bæredygtighed, så handler det om at de tager ansvar og træffer nogle bevidste valg når det kommer til ingredienser, miljøbeskyttelse, nedbrydelige emballage, bæredygtige materialer og produktion. Så produktet er produceret under de bedst mulige forhold for både mennesket og naturen.

Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet.
Du kan også følge GO Beauty på: FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk

Share.

Leave A Reply