Oplev økologisk hudpleje med vilde urter, planter og bær

0

Vilde urter, planter og bær fra det sydlige Sibirien og årtusinderes tradition for deres helbredende effekt er grundelementet i det russiske hudplejemærke Natura Siberica.

Drømmen om Sibirien

Jeg kan næsten dufte Sibirien. Sådan føles det i hvert fald. Skålene med enebær, havtorn, geranium, pressede blomster, som jeg ikke kender navnene på, og knuste skaller fra pinjekerner står og lokker med en særlig aroma af vild natur.

Faktisk er alle urter, planter bær i Natura Siberica butik her i indre København fløjet ind fra Rusland. Og faktisk er alle ingredienser til den økologiske hudpleje plukket i Sibirien. Af lokale. Bygget på en ældgammel shaman tradition for at behandle sygdom ved hjælp af urternes særlige kræfter.

Og de egenskaber kan også bruges i moderne hudpleje, lyder devisen fra Andrei Trubnikov, manden bag det russiske hudplejemærke Natura Siberica, der sidste år indtog Danmark med en butik i indre København.

fresh-spa-moskva
Et af Natura Sibericas Fresh Spa i Moskva.

Lokalerne i Østergade er ud over butik også en slags mini spa, der udfører ansigts- og håndbehandlinger. Inspireret af moderspaen Fresh Spa i Moskva, hvor alle kosmetologer har været på intensiv træning og lært, hvilken forskel det gør at tilsætte 0,03 gram frem for 0,04 gram af ingredienser som rosenrod, gråt rensdyrlav eller sibirisk storkenæb.

”Jeg blander det selv og laver det fra bunden. Det er vigtigt at være ekstremt nøjagtig,” fortæller kosmetologen, som på en lille brevvægt på knivspidsmaner blander det, der passer til netop min hud. Hver behandling, sin opskrift.

natura-siberica-farm
Wild harvesting er en særlige metode, hvor planter og urter skal indsamles på det tidspunkt,
hvor de indeholder den maksimale mængde nærings- og bioaktive stoffer.

Vild høst

Metoden, som Natura Siberica anvender, når lokale indbyggere samler urter, planter og bær, kaldes ”wild harvesting” og har været anvendt af vores forfædre i årtusinder. Og intet er overladt til tilfældigheder. Det unikke ved urterne, som gror i naturen, og ikke dyrkes, er at de ikke indeholder skadelige stoffer. Derfor tilskriver den særlige metode, at planter og urter skal indsamles på det tidspunkt, hvor de indeholder den maksimale mængde nærings- og bioaktive stoffer. Indsamles de for tidligt eller for sent mister urterne deres egenskaber.

”Sibirien er et helt særligt sted, hvor planter som f.eks. havtorn kan overleve ned til minus 50 grader. For at kunne overleve i de vilkår må planterne samle mange næringsstoffer, som man kan overføre til kosmetik. Det er den filosofi, vores forskere og biokemikere i Moskva arbejder ud fra,” fortæller Karina Larsson, brandansvarlig i Danmark.

Netop det store forskerteam gør, at det hele tiden udvikles nye produkter og nye metoder. Bl.a. er Natura Siberica et af de fremmeste mærker inden for økologisk hudpleje, og alle produkterne er uden silikone, mineralske olier, parabener og PEG. Som konserveringsmiddel benyttes f.eks. tyttebær, der er vokset ud af Sibirien. De fleste vilde planter, som anvendes i produktionen af Natura Sibericas kosmetik er blevet ICEA certificeret som økologiske.

natura-siberica-farm-view
Et kig ud over Natura Sibericas marker.

En anden vigtig regel omkring indsamlingen af ingredienser, at de plukkede planter så hurtigt som muligt tørres eller gennemgår anden forarbejdning. Og at jorden ikke har måttet være kunstigt gødet inden for de seneste fem år.

”Vi har 3 plantager i Sibirien, hvor alt høstes fra. Herfra transporteres det i bomuldssække til vores egen gård, hvor det bliver tørret eller presset inden for maksimalt tre timer. Og så varmes det ikke til mere end 42 grader, da det også vil ødelægge de aktive stoffer. Derfor ligger vores gård, hvor alt samles, meget langt væk fra alting. Det gør den fordi stedet skal være så rent og isoleret som muligt,” siger hun.

Uddannelse i produktkendskab er alfa og omega. Og det gælder i alle led, forklarer Karina Larsson.

”Inden vi åbnede i Danmark, fik vi 14 dages træning i Moskva. Andre hudplejefirmaer afsætter to dage. Der gik ti dage inden vi fik et produkt i hånden. Vi lærte alt om, hvad kan den og den ingrediens, hvad kan den og den sammensætning. Selv vores ejer André står for alt og ved alt om ingredienser. Han rejser altid rundt for at samle ideer,” fortæller hun.

En særlig pris

Fælles for Natura Sibericas store produktportefølje er, at cedertræsolieekstrakt er den grundlæggende komponent. En olie, som indeholder mere omega 3 end både fiske- og kokosolie, som altid presses lokalt. Her i København står presseren i vinduet. Og alle kunder får en lille flaske af signaturproduktet med i hånden, når de forlader butikken.

natura-siberica-caviar-gold
Caviar Gold er Natura Sibericas nyeste serier til ansigtet med med sorte kaviar, der har unikke egenskaber og bevarer huden skøn og ungdommelig. Fra 225-295 kr.

Prisen er en anden grundfilosofi bag Natura Siberica, som vil lave kosmetik, hud- og hårpleje til priser, hvor alle kan være med. Priser, der endda nemt kan danne tvivl om, hvorvidt der mangler et nul på prisskiltet.
Produkterne er i en prisgruppe, hvor alle kan være med. Og det har været en præmis fra starten. Det skyldes bl.a., at 3 fabrikker i Rusland og en i Estland servicerer hele det europæiske marked. Hertil transporteres planter og urterne fra Sibirien. Produktionen er i Estland og man har egne laboranter, der udvikler produkter. Der er ingen mellemled, og markedsføring er fra mund til mund.

”Der er ingen fordyrende mellemled, fordi vi producerer alt selv. Vi plukker det, vi selv gror. Vi har eget hovedkontor, og vi støber f.eks. selv vores shampooflasker. André ejer alt selv, og så er planter og urter i Sibirien ikke vildt dyre, vores ingredienser koster ikke meget. Vores modeller er naturlige piger, ikke tynde modeller. Det er en kombination af flere elementer,” siger Karina Larsson.

Imens har jeg i tankerne allerede været i Sibirien og tilbage igen…

Du kan læse meget mere om Natura Siberia her >>

 Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet.
Du kan også følge GO Beauty på: FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk

Share.

Leave A Reply