Vinterbadning: Det kolde gys er sundt!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vinterbadning er igennem de senere år blevet meget populært, og mange vinterbadere hævder, at de bliver mindre syge, føler mere velvære i kroppen og samtidig bliver glade i låget. Men hvad er det egentlig, der sker i kroppen, når man hopper en tur i det kolde gys?

Velvære med vinterbadning

Når vi hopper en tur i det kolde vand, bliver åndedrættet helt automatisk hurtigere end normalt, da kroppen kommer på overarbejde for at holde kropstemperaturen. Netop fordi det kræver så meget energi for din krop at holde varmen, sætter det gang i forbrændingen. Vinterbadere hævder endda, at de har færre sygedage, da vinterbadning forstærker immunforsvaret. Kulden gør i øvrigt, at hjernen frigiver adrenalin og endorfiner, som helt automatisk giver en følelse af bedre humør. Det er altså ganske nemt at blive afhængig af en tur i vandet i de kolde måneder.
Et af Københavns mest eftertragtede steder at vinterbade er Charlottenlund Søbad – ventelisten på helt op til otte år, siger det hele! Søbadet slog dørene op for første gang i 1985 og har i dag mere end 3.300 medlemmer og 1.000 på venteliste, som gerne vil nyde den fine, grønne oase året rundt. Helle Melbye fra Charlottenlund Søbad har 20 års erfaring med vinterbadning, så hun er den helt rigtige at tale med.

Hvorfor startede du selv med at vinterbade?

Jeg er tidligere elitesvømmer og har det derfor godt med at være i det element. Det var min svigerfar, der forslog mig at prøve det kolde vand, hvilket jeg ikke var helt sikker på. Derfor gik jeg med ham på Bellevue Strand og badede fra stranden en vinter, hvor der var isflager på vandet. Det var en god oplevelse, og jeg skrev mig efterfølgende på venteliste til Charlottenlund Søbad, hvor jeg kom ind i 1998.

“Du mærker for alvor din krop, når kulden rammer og blodet begynder at cirkulere.” 

Charlottenlund Søbad.

Hvor længe er man typisk i vandet?

For mit vedkommende kommer det an på vandtemperaturen. Ved 15 grader svømmer jeg stadig langt – et par baner uden problemer. Ved 10 grader 10-15 meter, og under 5 grader 2-3 meter. Jeg er altid i to gange, når saunaen er åben mellem 1. september og 31. maj.

Hvorfor er det godt for kroppen at vinterbade?

Du mærker for alvor din krop, når kulden rammer og blodet begynder at cirkulere. Blodets brusen i årerne og endorfinerne, der kommer rullende, når du går op, er fantastisk. Det gør også noget ved hjernen, der nærmest bliver nulstillet, fordi kroppen tiltrækker alt opmærksomheden.
Efterfølgende slapper kroppen og herefter hjernen af – særligt ved saunabesøg mellem dyppene. Du bliver simpelthen glad i låget, trækker vejret dybere og kan koncentrere dig om den velvære, du kan mærke. Om det regner, sner, er tåget eller solen skinner, er sekundært – du går altid hjem fra en badetur i bedre humør, end da du kom.

En anden ting, jeg gerne vil have med, er, at vi bader nøgne. Vi er alle forskellige, har små skavanker, er tykke, tynde osv. – og det er godt for ens selvforståelse at erkende, at min krop er fin, som den er. Den skal ikke gemmes væk, og vi skal ikke være flove. Det er vigtigt i denne tid, hvor en stor generation er så kropsforskrækkede.

Hvad er din tilknytning til Charlottenlund Søbad?

Søbadet er mit andet hjem. Det er det bedste sted på jorden, og hver gang jeg er hjemvendt fra ferier, besøger jeg Søbadet, så vidt mulig, samme dag. Søbadet er også mit netværk både socialt, privat og erhvervsmæssigt. Jeg har et gymnastikhold, der primært består af deltagere fra Søbadet, og jeg har tidligere siddet i Søbadets bestyrelse. For mig – den grønne oase i Øresund.

“I saunagus sættes en kæmpe proces i gang, og kroppen kommer maximalt op i gear. Her taler vi kredsløb, immunforsvar, hud og organer – nærmest ingenting går fri.”

Kombiner kulden med saunagus

Hvis ikke du har prøvet kræfter med saunagus før, vil sundhedsekspert og gusmester Tina Andersen gøre dig klog på, hvorfor saunagus booster kredsløbet, immunforsvaret og er den perfekte kombination til en tur i det kolde gys.

Saunagus for begyndere – kan du gøre os klogere?

Jeg plejer ofte at introducere nye deltagere for gus ved at gøre opmærksom på, at man bør indstille sig på en dejlig, men også en hård oplevelse. De fleste tænker ikke, at det kan være udfordrende, for man skal jo bare sidde stille og blive dejlig varm… og det er som udgangspunkt også korrekt, MEN i saunagus sættes en kæmpe proces i gang, og kroppen kommer maximalt op i gear. Her taler vi kredsløb, immunforsvar, hud og organer –
nærmest ingenting går fri, når systemet skubbes i gang. Det kommer nogle gange bag på nye deltagere. Jeg understreger altid, også for gus veteraner, at vejrtrækningen er essentiel under disse seancer, da man kan holde sig selv i ro og kontrol, særligt når man når et punkt hvor det bliver rigtig varmt. Det at sidde stille og være i sig selv og lade kroppen reagere, kan være super svært.

Saunagus er kort fortalt en gus instruktør, der med æteriske olier spreder dejlige dufte i saunaen med brug af et håndklæde, der svinges hård eller blidt – alt efter gusmesterens tema. Olierne blandes med vand, enten enkeltvis eller en sammensat duft, der hældes på ovnen. Varmen øges når luftfugtigheden stiger. Under seancen vifter gusmesteren nogle gange håndklædet hårdt ned over deltagerne for yderligere at temperere huden – dette fremkalder som regel et velbehageligt gys på kroppen. Der findes flere typer gus nu, alt fra klassisk gus, til hele temaer, hvor instruktøren underholder med historier, musik, meditation og/eller mindfullness.

Hvad sker der i kroppen, når man veksler imellem varmt og koldt?

Blodkarrene udvides i varmen og trækker sig sammen i kulden, reaktionen er massiv og aktiverer immunforsvaret, man udskiller masser af affaldsstoffer i varmen, og i det kolde trækker blodkarrene sig sammen og øger yderligt kredsløbet. Dette er så godtgørende for hud, celler og hormonbalance. Man taber sig ikke i disse forløb som en regulær fedtforbrænding, men man udskiller ophobet væske, og man kommer over tid til at
se mere balanceret ud. Særligt i huden. Kvinder kan opleve, at den genstridige cellulitis mindskes, og derudover er det fantastisk, hvis man nu lige fik et glas for meget dagen før – efter en tur i baljen er man faktisk helt kureret.
Jeg må i forlængelse lige påpege, at det ikke altid er super hensigtsmæssigt med saunagus, når man er ramt dagen derpå. Kroppen er dehydreret og træt, så man må lige føle efter, om det er for hård en omgang.

Hvorfor er gus perfekt i kombination med vinterbadning?

Lidt i forlængelse af ovenstående – men jeg oplever, at det ofte er et spørgsmål om velvære og fællesskab. Man er ligesom mere motiveret for at hoppe i det 2 grader ”varme” vand, når man har siddet i en, 95+ grader varm sauna, og så har man jo en gruppe af ligesindede at dele glæden og oplevelsen med.

“Om det regner, sner, er tåget eller solen skinner, er sekundært – du går altid hjem fra en badetur i bedre humør, end da du kom.”

Har det betydning for huden?

Huden har gavn af saunagus og vinterbad. Flere artikler har for nylig nævnt, at kolde afvaskninger har en gavnlig effekt på aldringsprocessen, og det tror jeg faktisk på. Mange er over årene kommet til mig og har nævnt, at de ser en bedring i hudens tekstur – den bliver friskere, sundere og strammere. Det er fantastisk at give huden lov til at komme ud af tykke trøjer og vinterstøvler og ikke være lukket inde en hel sæson. Derudover har huden nemmere ved at tilpasse sig varme og kolde temperaturer. Dét, der før føltes som ubehag og frysen, bliver slet og ret til en følelse af vinter.

Kan alle vinterbade?

Alle raske mennesker kan vinterbade, men det anbefales, at man starter om sommeren og lader sin krop vænne sig til kulden. Hvis man har hjerteproblemer eller for højt blodtryk, skal man tjekke med sin læge inden, man hopper i det kolde gys. Det anbefales ikke, at man vinterbader, hvis man er forkølet, har feber eller føler sig utilpas. Vinterbad aldrig alene, hvis ikke du er garvet vinterbader, kan du risikere, at din krop går i chok.

Ifølge Rådet for større badesikkerhed er der i Danmark mere end 25.000 organiserede vinterbadere fordelt på mere end 93 klubber. Hertil kommer, at der også er mange, der vinterbader udenfor klubberne. Det var tidligere især personer over 40 år, der var vinterbadere, men i dag er mange af de nye medlemmer under 30.

Fotos: Martin Kaufmann og Claudia Dons
Share.

About Author

Efterlad et svar