Kurvede former er HOT! Tendensen siger mere, større og fyldigere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tv-stationen Kanal 4 gør det. Ugebladet Søndag gør det. Tøjgiganten Bestseller gør det: Satser på kvinder med volumen. Flotte, runde former og bløde kurver er ikke kun det nye sort. Kurvede former er også en udvidelse af vores ellers så snævre definition af hvad der er sundt og smukt. Full size, plus size, kurver, former – den fyldigere kvindekrop har mange navne. Men tendensen er tydelig, og den siger mere, større, fyldigere.

Kurvede former: rundt og blødt hitter

I efteråret 2016 sendte Kanal4 for første gang Topmodel med plus size-modeller – oveni købet i en samproduktion med de skandinaviske lande. Der er runway og dommere og udfordringer foran kameraet, præcis som i de foregående sæsoner. Men denne sæson fylder modellerne lidt mere.

De skal ha’ former. De skal ha’ kurver. Og de skal på den måde repræsentere det nye kvindeideal, som kvinder i alle størrelser er begejstrede for. Det udvider nemlig vores nuværende forestilling eller ideal om hvad der er smukt og sundt.

Kurver er kommet for at blive: Renn, Wilson og Castañeda

Tendensen blev for alvor skudt afsted, da den buttede, amerikanske full size model Crystal Renn foldede sig ud i en serie for fransk Vogue for nogle år siden. Fransk Vogue er ellers om nogen kendt for kun at bruge de tyndeste, mest benede modeller, der ikke kan blive høje eller smalle nok.

Sidste år fulgte det engelske ELLE trop, da maj-måned coveret blev prydet af Rebel Wilson, en australsk skuespiller og komiker, der bl.a. har været vært på MTV Movie Awards 2013. Hun er – for at sige det mildt – ikke af de små, men har en udstråling af de helt store. For et par år siden lancerede Ugebladet Søndag desuden et tillæg om og med kurvede kvinder. Her har b.la. komikeren Audrey Castañeda været forsidemodel. Kurver er kommet for at blive, og der bliver flere af dem.

crystal-renn-plus-model                             En af de første plus-modeller var Crystal Renn med sit classy og sexede look

Vores blødere former vokser

En undersøgelse lavet sidste år af DTU Fødevareinstituttet viser, at mens de danske mænd og børn ikke flytter sig ret meget på vægten, så bliver de danske kvinder tungere. Undersøgelsen fulgte danskernes vægtudvikling fra 2005-2008 til 2011-2013. Den viser, at kvinder i gennemsnit havde taget 1,4 kg på i den periode. Samtidig var andelen af overvægtige eller svært overvægtige danske kvinder steget fra 39 % til 44 %. Herunder var de svært overvægtige kvinders andel steget fra 13 % til 15 %.

Shopper du også Junarose og My Little Curvy Love?

Hvis udviklingen fortsætter, vil det snart være mere almindeligt som kvinde i Danmark at være overvægtig end at være normalvægtig. Det åbner et større marked for alle produkter, der taler til kurvede kvinder. De stiller naturligvis de samme krav til design, kvalitet, modegrad og tilgængelighed, når de skal shoppe tøj, som alle andre. Og det har modeindustrien for øje.

Hvor mange firmaer tidligere kun satsede op til str. 42, er der nu flotte styles i alle størrelser. Se bare på designeren Benedikte Utzons ’My Little Curvy Love’, der går op til str. 54. Det samme gør Junarose, der er modekoncernen Bestsellers bud på kurvet tøj til rimelige priser.

Er kurvede kvinder sunde eller usunde?

Set med sundhedsøjne er der meget at være glad og taknemmelig for, når vores snævre forestillinger om hvad der er sundt eller skønt bliver udvidet. Der hersker nemlig en udbredt misforståelse blandt mange – især unge – om at et lavt BMI er lig med en sund krop.

I virkeligheden forholder det sig anderledes. Rigtig mange kurvede kvinder har nemlig et BMI, der ligger mellem 18,5-24,9. Dette kaldes normalvægtsområdet. Derfor kan det sagtens være ligeså sundt eller måske endda sundere at have lidt mere fedtvæv på kroppen, bredere hofter, rundere mave. Knoglebygning og muskelmasse kan blandt andet vise et BMI, der ligger over 25. Men det behøver ikke betyde, at man er usund.

smagen-sidder-i-fedtetSmagen sidder i fedtet

Det københavnske gourmet-imperium Letz har fået tegnet en række plakater til sine restauranter og butikker over temaet ’Smagen sidder i fedtet’. Plakaterne viser en skøn rund kvinde med en gris. Lige nu er der nemlig en tilbagevenden til det ægte og sunde fedt i madlavningen – herunder smør, fløde og sågar fedtkanten på koteletten. Har svinet levet et frit liv under åben himmel, er der nemlig både smag og vigtige vitaminer at hente i svinefedtet. Det var ellers vores værste skræk i årevis.

 

Den evolutionære forklaring og geografiske forskel

Kast et blik tilbage på evolutionsteorien. Her mener antropologer, at når mennesket var udsat for perioder skiftende mellem sult og gode tider, var de mest reproduktive kvinder i stand til at ophobe overskydende energi som fedt. Fedtet, der sad på krop, bryster og numse, siges derfor at have været attraktivt for mænd. Det var et tegn på en frugtbarhed.

Alligevel er det ikke attraktivt ‘bare’ at være fed. Undtagelsen er lande, hvor det er et tegn på velstand. Her kan Indien nævnes – skønt det også er ved at ændre sig i takt med vestlig påvirkning. Det er fordelingen af fedt, der afgør, om en kvindekrop er mere eller mindre perfekt. Fedme er generelt kun en positiv faktor i lande, hvor der er begrænsning på fødevarer. I disse lande er det et tegn på velstand og sundhed og giver en høj status. I den vestlige verden er det stik modsat. Her betegner vi en slank og kurvet krop som det perfekte ideal.

robyn-lawley-cover-marie-claire
Plus-modellen Robyn Lawley har været på forsiden af alle de store magasiner. Hun er med sin friske, sporty form med til at flytte vores forestilinger om hvordan en model ser ud.

Waist-to-hip ratio (WHR): attraktionsværdi på matematisk formel

Fordelingen af fedt – særligt på hofter og talje – er en af de vigtigste faktorer, når man skal afgøre kvinders attraktionsværdi. Den såkaldte waist-to-hip ratio (WHR) er derfor afgørende, når man taler den perfekte kvindekrop. Og her handler det mindre om at være tynd eller fyldig. Men mere om afstanden mellem talje og hofte, der giver en kurvet og dermed sexet form.

WHR udregner man ved at beregne forholdet mellem omkredsen af taljen og omkredsen af hofterne.
Taljen måles rundt om det smalleste område under ribbenene og over over navlen. Hofterne måles på det bredeste punkt. Hvis f.eks. din talje måler 62 cm. og dine hofter 88 cm., er din WHR 62/88. Det giver et forhold på 0,7. Studier viser, at både mænd og kvinder i alderen 18-85, anser en normalvægtig kvindefigur med en lav WHR – svarende til 0,7 – som mere attraktiv og sund end en kvinde med den samme eller endda lavere vægt.

WHR for sunde, præ-menopause kvinder ligger generelt mellem 0,67 og 0,80. Dette spænd rangerer inden for hvad der betragtes som attraktivt. Selvom idealet er lige omkring 0,7. Et WHR på 1.0 (hvor hofte og talje har det samme mål) anses som det mindst attraktive. Summa summarum: Jo længere du bevæger dig væk fra 0,7, des længere bevæger du dig væk fra at have den perfekte kvindekrop.

Opskriften på en perfekt kvindekrop

Skal man overordnet sammenfatte den perfekte krop ud fra nyere tids forskning og undersøgelser, kommer det næppe som den store overraskelse, at kvindefigurer med slanke kroppe, lav WHR og store bryster bliver betragtet som de mest attraktive, sunde og feminine – og dermed attråværdige for løse og faste forhold.
Polske forskere har desuden fundet frem til, at kvinder med store bryster og en smal talje havde en højere mængde kvindelige hormoner end kvinder med en bred talje og hofter, smal talje/små bryster eller bred talje/små bryster.

Set i det lys kan det ikke undre nogen, at de betegnes om attraktive, da en lav WHR (hvilket er ensbetydende med en kurvet krop) menes at repræsentere den bedst mulige fedtfordeling i forhold til høj fertilitet. En fertil kvinde vil virke mest attraktiv på mænd. En medium-størrelse bryster kombineret med en lav WHR ville derfor være det bedste udgangspunkt for at opnå både fysisk og social attraktion. Måske er det derfor, at de fleste kvinder stræber efter målene 81-60-81, hvilket lægger sig meget tæt op af forkernes bud på det perfekte forhold 86-60-86 cm.

K står ikke kun for kurver, men også for Kim Kardashian, der flasher sine former ved enhver lejlighed

Kvinder med store bryster? Tv vil have dem moderate

Det er en udbredt opfattelse, at medierne i høj grad bidrager til at skabe kropsidealer. Vi bliver fodret med tynde, smukke skuespillerinder, modeller og sangerinder. Forskning af den amerikanske forsker Kristen Harrison viser da også, at tv’s verdenssyn på den kvindelige talje og hofter kan beskrives som: Jo tyndere, des bedre.

Til gengæld er tv’ets syn på bryster mere moderat. Her er medium ideelt. Andre analyser har fundet frem til, at kvinder med mindre bryster blev anset som værende kompetente, ambitiøse, intelligente, moralske og beskedne. Kvinder med store bryster derimod, blev af både mænd og kvinder tillagt de stik modsatte karaktertræk.

Den ideelle, runde krop

En ofte refereret undersøgelse fra University of Texas peger på, at den perfekte kvindekrop er 1,68 cm. høj og har målene 99-63-91. Det vil sige, at der er runde former og bløde kurver.

Kropsform lig karaktertræk

Den menneskelige kropsform kan deles ind i tre kategorier: Ectomorph (tynd), mesomorph (muskuløs, atletisk) og endomorph (tung, fed). Og det er ikke kun et fysisk kendetegn udadtil. Både børn og voksne, uafhængig af køn, har nemlig en tendens til at tillægge andre mennesker karaktertræk ud fra deres kropstype.

Generelt er de mesomorphe kropsformer i høj kurs og bliver tillagt positive egenskaber, mens de endomorphe bliver påstemplet en række negative personlige karaktertræk. Mandlige ectomorphe bliver typisk også evalueret negativt, hvorimod kvindelige ectomorphe – ganske tankevækkende – overordnet behandles positivt, fordi de associeres med en sundhedsbevidst slank linje. For kvinder er det altså en fordel at tilhøre det tynde segment. Men ikke desto mindre bliver det betraget som negativt at være for tynd. Den sørgelige sandhed er, at du med langt større sandsynlighed vil blive bedømt som en ryger, alkoholiker, antisocial og med svage lederegenskaber – udelukkende baseret på din kropsbygning.

En atletisk og muskuløs kropstype (mesomorph) vil derimod blive tillagt en række lutter positive karaktertræk såsom værende social, en ledertype, og havende mange venner. Måske derfor er det denne figur, mange kvinder stræber efter i dag. De kraftige og tykke (endomorphe) bliver betragtet som bl.a. dovne, uden viljestyrke, utroværdige og professionelt inkompetente.

Kvinder med kurver gennem tiderne: minitalje og torpedobryster

Indtil 1. Verdenskrig var der kurver på programmet. Men de skulle sidde de rigtige steder, og det var ikke omkring livet. Her gjaldt det om at holde sølle 47 cm i taljemål, og dertil brugte man stramme korsetter. Det var først med den parisiske modeskaber Paul Poirets mere lette korsettering, at den slanke, sunde og sporty krop kom på mode. Coco Chanel supportede også dette look, der stort set har holdt sig frem til i dag.

kurver-gennem-tiderne Før 1. verdenskrig skulle taljemålet være smalt

Selvfølgelig har der været udsving i kurverne, hvor både 50ernes torpedobryster (som Madonna faktisk også viste i 80erne), 60ernes drengepige a la Audrey Hepburn og 80ernes bredskuldrede mandekvinde er tydelige eksempler på, at det går op og ned, ind og ud. Med det nye årtusinde kom et nyt ideal. Den sunde krop, fitness, mindfullness, og private trænere eller kostrådgivere fylder mere og mere. Det nye ideal er først og fremmest den sunde, stærke krop, og den kommer – heldigvis – i mange størrelser.

For selvom idealet gennem stort set hele det 20. århundrede var slankt, drenget, sporty, så så realiteterne i virkeligheden meget anderledes ud. Der var – og er – masser af kvinder med former, der ikke lige futter ned i en str. 42. Det nye er nu, at de er kommet på mode, på forsiden og på tv-skærmen – ikke mindst takket være Beyoncé og Kim Kardashian.

Smukke Beyonce er stolt af sine kurver, som hun fremhæver i sin påklædning.

Share.

About Author

Efterlad et svar