Ansigtsolie – Sådan finder du den bedste olie, der passer dig!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Der er hjælp at hente hos kostvejlederne og kosmetologerne, når det handler om at bruge de populære olier bedst muligt. Du kan gøre en masse selv – og det behøver ikke engang være dyrt. Og, ja, ansigtsolie er kommet for at blive.

Lav din egen ansigts- og kropsolie

Har man en gang prøvet en god ansigtsolie, bliver man let afhængig. For olierne, hvis de er certificeret økologiske, indeholder ikke tilsætningsstoffer eller parabener, men går i dybden på huden som fugtbindere samtidig med, at de lægger det barrierelag på overfladen, der hjælper huden til holde på den fugt, der allerede er og som beskytter huden mod de bratte klimaskift, der er en naturlig del af livet på den nordlige halvkugle: efter en hel dag ved radiatoren udvider kapillærerne (de små yderlig- liggende blodkar) sig i huden, og når de så kommer ud i kulden får de et chok og kan risikere at briste. Med mindre de beskyttes af en barrierecreme eller en olie. ”Ansigtsolien kan bruges under creme i stedet for serum, eller, hvis det bliver for tungt, blandes i den daglige creme. Bare to dråber er nok. Og huden kan sagtens optage de rene olier”, siger kosmetolog Laura Bonne fra Amazing Space.

Flere hudplejeserier som Weleda, Jurlique, Amazing Space og Dr. Hauschka tilbyder special-komponerede ansigtsolier, der for det meste består af en nærende basisolie tilsat forskellige virksomme eller essentielle olier, der hjælper huden til at regenerer sig eller stilner kløen. Nærende basis-olier er for eksempel hybenkerneolie, abrikoskerneolie eller avocadoolie, og de er faktisk overraskende billige, hvis man køber dem i ren, ublandet form. De kan faktisk også sagtens anvendes som de er, eller du kan selv tilsætte aktive olier som kæmpenatlysolie for at optimere effekten.

Spis godt og fedt

At huden er et yderste sammensat vævssystem, der indeholder både svedkirtler, talgkirtler og blodkar tænker vi ikke over til hverdag. Men måske brude vi ofre lidt mere opmærksomhed på de milliarder af hudceller, der tilsammen til udgør vores overflade. For når huden ikke vil, som vi, og altså bliver stram og tør eller lige frem skaller helt eller delvist, kan det både skyldes hudplejen (eller mangel på samme), kosten, ydre påvirkninger som for eksempel centralvarme eller bratte skift mellem kulde og varme.

Hvad der derimod er rigtig godt for både den udsatte ansigtshud og den mindre eksponerede kropshud, er at tilføre fedtsyrer indefra via kosten eller kosttilskud: Avocado, laks, nødder for eksempel er vigtige kilder til omega 3-6-9, der smører huden indefra, så den bedre binder fugten.

Kostvejleder Maria Schytt nikker bekræftende til ovenstående anbefalinger og understreger yderligere, at det godt kan betale sig at tage de essentielle fedtstoffer som kosttilskud: ”Selvom man får store mængder nødder, fisk, avocadoer osv, vil jeg anbefale en allround omega 3-6-9 olie som kosttilskud også. Man kan faktisk ikke få for meget, for i modsætning til det dårlige fedt, der lejrer sig uden på kroppen, optages det gode fedt hurtigt i cellerne”, siger Maria Schytt, der anbefaler, at olierne er økologiske for at undgå pesticider, koldpressede og så friske som muligt (tjek produktionsdato).

”Desuden skal man være opmærksom på balancen mellem de tre fedtsyrer, så der er dobbelt så meget omega 3 som omega 6 og omega 9 i den allround olie, man vælger. B-vitamin er jo hud-vitaminet, så en multi-vitamin/mineral-pille og evt. et B-komplex oveni kan også være en god ide”. Maria Schytt anbefaler lige som mange kosmetologer de essentielle olier til at bekæmpe tør hud på de sværeste områder som for eksempel skinneben og giver dette eksempel:

”Da jeg selv begyndte at spise omega 3-6-9 olier, bemærkede min massør allerede efter en måned, at jeg slet ikke ”sugede” så meget massage olie, som jeg plejede og at mine skinneben, der ellers var så tørre, at de støvede, faktisk var blevet helt normale”.

Olier som kosttilskud findes i flere former, smagsvarianter og priskategorier, og doseringen svinger efter, hvor tør din hud er, hvor fysisk aktiv du er og hvad din kost ellers indeholder.

Gør det selv

”Man kan sagtens ’nøjes’ med at pleje huden med rene, vegetabilske olier, som abrikoskerneolie, mandelolie o.lign, men ved hjælp af virkestoffer kan man tilpasse plejen til sin hudtype og virkelig få det bedste af det bedste”, siger produktudvikler Vibeke Estrup fra Urtegaarden, der er Danmarks største distributør af æteriske olier. Hun anbefaler, at man altid bruger E-vitamin, da det er en effektiv antioxidant – både for huden og de vegetabilske olier – det vil sige, den forhindrer olierne i at blive harske. Og har man parfumeallergi, kan man fravælge de æteriske olier, når man selv blander dem. Til GO Beautys læsere har Vibeke blandet en ansigtsolie og en kropsolie:

Ansigtsolie, uparfumeret
22 ml kæmpenatlysolie
20 ml granatæbleolie
5 ml abrikoskerneolie
2 ml A-vitamin
1 ml E-vitamin

Kropsolie mod tør hud (der skal være 100 ml alt, derfor veksler tallene):
80-85 ml basisolie (vegetabilsk olie), evt. en kombination af flere
15-19 ml virkstoffer som granatæblekerneolie eller kæmpenatlysolie
2 ml e-vitamin
20-40 dråber æterisk olie, for eksempel blå kamille, rosmarin eller mandarin. På urtegaarden.dk ligger en samlet fortegnelse over alle de æteriske oliers virkning.

Huden kort:

Vidste du, at huden faktisk er tre-delt, og består af overhuden (epidermis), læderhuden (dermis) og underhuden (subcutis), som er et fedtlag og primært består af kollagen. Huden kan både plejes udefra og indefra, for som alle andre celler påvirkes også hudcellerne gennem kosten.

 
Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet. Du kan købe det nye nummer af GO Beauty i udvalgte COOP, 7-Eleven, kiosker og supermarkeder i hele landet eller lige her >>

Du kan også følge GO Beauty på:
FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk YOUTUBE GO Beauty
Share.

About Author

Efterlad et svar