Antiage trend: Hormoner er hot i Hollywood

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sidst opdateret den 16. januar 2020

Anti-age hormoner er hot i Hollywood for tiden. Stjernerne gør alt for at holde alderstegnene for døren, men det er ikke uden konsekvenser. Hvad er det egentlig, det her HGH, de er så vilde med ’over there’, og hvorfor er det en dårlig idé at bruge det som anti-age middel? Bliv klogere på den mærkværdige væksthormon trend.

Hollywood & hormonerne

Den hotteste stjerne på den røde løber i denne sæson er ikke en “size 0” glamazon med fremstående kraveben og et taljemål på 60 cm. Det er i stedet en vraget realityshow stjerne fra Chicago, som stolt bærer en størrelse 42 og stiller sine fyldige kurver til skue i glamourøse kjoler skabt særligt til hende af designere som Prada og Michael Kors.

Produktionen af humant væksthormon hos kvinder begynder at falde i 20’erne, og vi begynder at opleve symptomer på aldring i starten af 30’erne. Det betyder, at vores hud bliver tør, vores hår bliver tyndere, vi får sværere ved at holde vægten, vi får rynker, tyndere og slappere hud og ikke mindst muskeltab. Vi er dog lidt heldige, for piger og unge kvinder producerer faktisk mere væksthormon end mænd, men produktionen er knyttet til østrogenniveauet. Når vi rammer overgangsalderen, producerer vi lavere niveauer af østrogen, og vi vil dermed også producere mindre væksthormon. Derfor er der jo en god grund til, at stjernerne i særligt i Hollywood gør noget aktivt for at få HGH (Human Growth Harmone) ind i kroppen på en anden måde. Suzanne Somers, Jane Seymour, Demi Moore, Cher og Jane Fonda – alle smukke, aldrende stjerner, er kendt for at tage HGH for at holde fast i det mere yngre look. De har udtalt, at de blandt andet oplever en forbedring i deres kropsfedt, forbedret hudelasticitet og sundere hår.

Aldring blandt de kvindelige skuespillere er en no-go i Hollywood, der stadig oplever, at de yngre skuespillerinder bliver valgt over de ældre. Så det er måske ikke så underligt, at divaerne gør, hvad de kan, for at forblive i jobbet. Jane Fonda, der fylder 82 år til december, er et godt eksempel. Foto: Ritzau/Scanpix

Går du en tur i et ganske almindeligt amerikansk supermarked, vil du opleve et mekka, når du når til beauty-hylderne. De har ALT – også produkter, du ikke anede, du havde brug for.

Manglende forskning

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at USA er trendsætter, når det kommer til skønhed og hudplejetrends – og ikke mindst anti-age produkter. Amerikanerne bruger milliarder af dollars på at forske i, hvordan vi kan blive ved med at holde os smukke, stramme og eftertragtede. Går du en tur i et ganske almindeligt amerikansk supermarked, vil du opleve et mekka, når du når til beauty-hylderne. De har ALT – også produkter, du ikke anede, du havde brug for. Og nå ja, produkter, du ikke anede, eksisterede. Der står massevis af produkter, der indeholder HGH – også selv om væksthormoner almindeligvis er receptpligtige og de sælger som varmt brød og har gjort det i en del år efterhånden.

Suzanne Somers, Jane Seymour, Demi Moore, Cher og Jane Fonda – alle smukke, aldrende stjerner, er kendt for at tage HGH for at holde fast i det mere yngre look. Foto: Ritzau/Scanpix.

Det er nemlig snart 30 år siden, at New England Journal of Medicine af Rudman bragte en artikel, der viste, at HGH forbedrede muskeltonen og kropssammensætningen. Der var blevet lavet en mini-undersøgelse med 12 ældre mænd, og den mini-forskning førte til et gigantisk boom i anti-aging, og det var der en del læger, der nød godt af. Utallige undersøgelser har dog siden givet blandede resultater, og ingen har konkluderet, at det kan bruges som anti-age-middel på grund af de mange risici og bivirkninger.

FAKTA:
Selv om nogle anti-aging-eksperter hævder, at HGH-produkter kan hjælpe med til at bremse kroppens aldring, er intet testet – og desuden er HGH til anti-aging ikke godkendt af FDA.

Pas nu på!

De første dybe rynker begynder som nævnt i 30’erne, og du vil måske også opleve, at teenage-bumserne pludselig kommer retur. De mange solrejser uden solcreme, du var på i dine tidligere 20’ere kommer sikkert også tilbage og jagter dig. Men bare rolig – sådan er det for os alle. Vi går fra, som 18-årige, at have et naturligt væksthormon på omkring 800 til kun 150 som 30-årig. Aldring blandt de kvindelige skuespillere er no-go i Hollywood, der stadig oplever, at de yngre skuespillerinder bliver valgt over de ældre. Så det er måske ikke så underligt, at divaerne gør, hvad de kan, for at forblive i jobbet, men det er ikke uden konsekvenser. For selv om det er et hormon, kroppen i forvejen producerer, så er der en årsag til, at denne form for anti-age behandling ikke er mere udbredt, end det trods alt er – og at det er ulovligt herhjemme. I USA kan du få det enten som injektioner (det, berømthederne typisk benytter sig af), piller, spray eller som et slags kosttilskud, men der er flere eksperter, der tager dyb afstand fra produkterne. Der er mange sundhedsskadelige og alvorlige bivirkninger, som bestemt er værd at nævne.

Hvad kan HGH?

Ifølge nogle anti-age guruer i Los Angeles, er der visse fordele for kvinder, hvis de indtager væksthormoner:

 • Forøget muskelstyrke
 • Forbedret hudtekstur
 • Vægttab
 • Nedsætter kolesterol
 • Nedsætter cellulite
 • Reducerer forekomst af rynker og fine linjer
 • Giver stærkere knogler.

Mulige bivirkninger:

 • Nerve-, muskel- og ledsmerter
 • Hævelse på grund af væske i kroppens væv
 • Følelsesløshed og prikken i huden
 • Højt kolesteroltal
 • Høje doser af væksthormon langsigtet (mere end et par måneder) kan føre til diabetes, højt blodtryk eller hjertesygdom.

5 hurtige om væksthomoner

1. Hvad er væksthormon?
Væksthormon er et stof, der bliver fremstillet i din krop, og det kontrollerer vækst og stofskifte. Det bliver lavet af hypofysen, som er en lille kirtel i bunden af din hjerne. Den syntetiske form er identisk med væksthormon og bruges som medicin til mennesker, der har brug for at tage væksthormon. Hvis børn eller voksne har for meget eller for lidt væksthormon, kan de have sundhedsmæssige problemer.

2. Hvad gør væksthormon?
Væksthormon har flere vigtige funktioner. Hos børn hjælper væksthormon dem med at vokse, øger deres muskler og længden på deres knogler. Hos voksne stimulerer væksthormon metabolisme, og på den måde nedbryder cellerne mad, så det kan producere energi og fremstille de stoffer, kroppen har brug for.

3. Hvordan bruges væksthormon ulovligt?
Væksthormon bruges på måder, der ikke er godkendt. Folk tager det for at forsøge at stoppe eller vende virkningerne af aldring eller for at forbedre atletiske præstationer. Atleter bruger i nogle tilfælde væksthormon sammen med anabolske (vævsopbyggende) steroider i et forsøg på at opbygge muskler, øge styrke og atletiske præstationer samt at mindske kropsfedt.

4. Er det ikke kun til bodybuildere?
HGH hjælper med at opbygge muskler, og derfor har det hidtil været forbundet med bodybuildere og professionelle atleter. Frygten for massiv muskelvækst har holdt mange kvinder fra at tage det, men tager man det, som de gør i Hollywood, er der ikke den risiko. Der er til gengæld mange andre bivirkninger, der er meget, meget værre.

5. Hvad er risikoen ved at tage vækst-hormon uden recept fra en læge?
Bivirkninger ved kortvarig brug inkluderer led- og muskelsmerter, prikken og hævelse i hænder eller fødder. At tage høje doser af væksthormon langsigtet (mere end et par måneder) kan føre til diabetes, højt blodtryk eller hjertesygdom. Når folk indsprøjter væksthormon, der kommer fra menneske-lige kadavre, risikerer de at udvikle en dødelig hjernetilstand kaldet Creutzfeldt-Jakob sygdom.

 

Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet. Du kan købe det nye nummer af GO Beauty i udvalgte COOP, 7-Eleven, kiosker og supermarkeder i hele landet eller lige her >>
Du kan også følge GO Beauty på:
FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk YOUTUBE GO Beauty
Share.

About Author

Comments are closed.