Ayurveda hva’ for noget?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

’Ayurveda’ er et af favoritordene bland it-girls, Instagram’ere og bloggere for tiden. Ordet stammer fra det oldgamle, indiske wellnesssystem, og det er slet ikke så langhåret, som det måske lyder.

Old school skønhed 

Der findes mange grunde til, at ayurveda er så tiltrækkende for mange. Men en af dem er, at der er fokus på individet, og det handler om skræddersyede behandlinger efter individets specifikke konstitution. Hvem ønsker ikke en skræddersyet behandling i stedet for en ”one-size-fits-all” approach?

Ayurvediske cosmoceuticals – produkter, der blander kosmetik med lægemidler – blev brugt for ca. 5.000 år siden i Indusdalen, og allerede dengang var det avancerede koncepter for skønhedspleje for både mænd og kvinder. Ikke kun for at blive smuk, men også for at leve godt og længe. Mange af disse praksisser, som stadig bruges i dag, er sæsonafhængige og bliver vævet ind i daglige rutiner, som på sanskrit bliver kaldt dinacharya. I dag bruger vi urte- og frugtekstrakter og essentielle olier baseret på den oldgamle viden, og vi finder dem i både kosttilskud, medicin og personlige plejeprodukter.

Find din dosha

Hvis du er nysgerrig på, hvordan du kan applicere oldgammel visdom til din moderne skønhedspleje, er det nødvendigt at kende din dosha. I ayurveda er der tre forskellige dosha, som man mener definerer den enkelte persons unikke konstitution, men også tidspunkter på dagen, årstiden og livsfaser. De tre doshas – vata, pitta og kapha – er sind-krop typer, som udtrykker en unik blanding af fysiske, følelsesmæssige og mentale karakteristika.

Vata

Typiske vata kvaliteter er tør, let, kold og bevægelig. Vata ser vi specielt i årets kolde, tørre måneder som sen efterår og vinter og i forbindelse med alderdom. Personer med en dominerende vata-dosha er ofte tynde og spinkle med kolde hænder og fødder.
Personer, som har mest vata i deres konstitution, har en tendens til at være entusiastiske, snakkesaglige, kreative og kan lide at bevæge sig hurtigt. Når vata-personer er i ubalance, lider de ofte af tør hud, hår og negle, forstoppelse og oppustethed, søvnløshed og træthed.

Hud: Hvis din hud er tør med fine porer og kølig, har du formentlig en vata hudtype. Når den ikke er i balance, vil den være tør, have tendens til rynker, eksem og hudsvamp. Hvis du har vata hudtype, er du specielt modtagelig overfor mental stress, som manifesteres i et træt og stresset udseende.

Tips til hudpleje: Fugt, fugt, fugt! Brug ikke sæber som udtørrer – og kemiske konserveringsmidler. Massér din hud, både ansigt og krop, med varmende olier, som for eksempel økologisk sesamolie, som kan købes i supermarkedet. Denne selvplejerutine er også god mod stress. Sørg for, at du får fugt indefra og ud ved at drikke rigeligt med vand hver dag og ved at spise søde, saftige frugter. Spis varm, nærende mad og undgå udtørrende mad som for eksempel kiks og chips. Sørg for at have regelmæssige rutiner og regelmæssige spisetider. Gå tidligt i seng.

ayurveda-vata-produkter
1. Boost din hud med en god fugtmaske. Tromborg Moisturizing Facial Mask beskytter huden mod oxidativt stress og forureningspartikler, virker hudforyngende og fugter i dybden. 680 kr. 2. JorgObe White Tea Balancing cream er en nærende og fugtgivende creme, der holder din hud sund og i balance. Genopretter hudens naturlige fugtbalance. 50 ml. 168 kr. 3. The Ritual of Ayurveda tørolie ‘Vata’ fra Rituals. 100 ml. 175 kr.

Pitta

Pitta er typisk varm, intens og gennemtrængende. Pitta oplever vi i årets varme måneder, og når vi er i de rebelske teenageår. Personer med dominerende pitta-kvaliteter er ofte sjove, intelligente, organiserede, fokuserede og målbevidste. De er ’normale’ af bygning, hurtig fordøjelse og er ofte rødhårede eller blonde. Ved en pitta-ubalance ser man blandt andet inflammation, sure opstød og vrede.

Hud: Pitta hudtype er mere rødlig, blød og varm. Ved ubalance vil denne hudtype ofte udvise tegn på overfølsomhed og udbrud, akne, leverpletter og rosacea. Denne hudtype har let ved overfølsomhed, også emotionel, og vil let komme til at rødme hvis man bliver flov eller nervøs.

Tips til hudpleje: Hav fokus på at berolige din følsomme hud. Hold dig væk fra ekstrem varme og direkte sollys. Undgå stærk, krydret mad og spis gerne rå frugter og grønsager, da de har en kølende effekt. Kokos- og olivenolie har også en kølende, gavnlig virkning på den følsomme pitta hud. Undgå koffein og alkohol og gå i seng inden klokken 22.00.

ayurveda-pitta-produkter
1. Iris Cream er en bero- ligende økologisk creme fra Lakshmi, som er perfekt til at nære rødlig og irriteret hud. Cremen fugter i dybden og beskytter mod forurening. 50 ml. 240 kr. 2. Avene Anti-rødme ansigtscreme til tør hud er en fugtgivende og beskyttende creme til dig der lider af rødme , hud, der blusser op og/eller rosacea. Cremen indeholder spf 20 samt svagt grønlige pigmenter så hudens rødme neutraliseres. 40 ml. 189 kr. 3. The Ritual of Ayurveda tørolie ‘Pitta’ fra Rituals. 100 ml. 175 kr.

Kapha

Typiske kapha-kvaliteter er for eksempel stabilitet, generøsitet og jordnær. Kapha er knyttet til forår og barndommen. Personer med kapha-dominans har ofte store øjne, tykt hår, fugtet og sund hud, som heler hurtigt. I ubalance kan kapha-personer blandt andet have en tendens til at få vand i kroppen, være doven, tage på i vægt og mangle motivation.

Hud: Hud af kapha-typen er ofte tyk, blød og kan endda være fedtet. Kapha-typer har mindre tendens til rynker og får dem ofte først sent i livet. Ved ubalance bliver huden fedtet og porerne forstørret. Hudorme og bumser kan også være et problemområde.

Tips til pleje: Hyppig og god rengøring af huden, er noget af det bedste, du kan gøre for kapha-hud. Regelmæssig dybderens bør indgå i den regelmæssige rutine. Et ayurvedisk råd er at løsne urenhederne inden du dybderenser. Massér din hud med varm mælk i fem minutter før sengetid og eksfoliér så huden den følgende morgen. Brug en god ansigtcreme, som ikke fedter. Undgå tung, fedtet mad og spis hellere let mad som for eksempel kogte grønsager. Olivenolie i små mængder er en god olie til madlavningen. Sørg for at få motion dagligt for at holde fordøjelsen og kroppens afgiftningsprocesser i gang.

ayurveda-kapha-produkter
1. Counter balance mattifying moisture creme fra Ole Henriksen er en let creme der tilfører huden et dugfrisk lag af fugt. Cremen fedter ikke og er med til at give huden og T-zonen et mat og rent udseende. 50 ml. 455 kr. 2. Biotherm Biosource Exfoliator Rensegel er en miljøvenlig ansigtsrens der renser og exfolierer huden blidt men effektivt. 150 ml. 185 kr. 3. The Ritual of Ayurveda tørolie ‘Kapha’ fra Rituals. 100 ml. 175 kr.

Test dig selv:
I GO Beauty magasinet #51 kan du teste dig selv om du er en Vata, Pitta eller Kapha.

Du kan købe det seneste nummer af GO Beauty her >>

Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet.
Du kan også følge GO Beauty på:
FACEBOOK
 @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk YOUTUBE GO Beauty

Share.

About Author

Efterlad et svar