Nyt

Gode madvarer kan nedsætte ældingsprocessen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Din diæt er med til at bestemme, om du ældes med ynde eller hurtigere, end din alder kan følge med. Vi hverken kan eller skal gøre noget ved, at vi bliver ældre, men vi kan være proaktive, når det kommer til at minimere de sideeffekter, der følger med. Læs videre og bliv klogere.

Spis dig yngre!

Du behøver ikke at sætte dig ind i, hvordan hele fordøjelsessystemet og stofskiftet fungerer, men hvis du forstår nogle af basisfunktionerne, kan det være en kæmpe hjælp. Alt mad og drikke, du indtager, passerer mavesækken og ender i tyndtarmen. Tyndtarmen nedbryder alt det, du indtager, til grundlæggende elementer – herunder vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Tarmen leverer vitaminer, mineraler og næringsstoffer fra sunde fødevarer til kroppens celler, som giver dem næring. Det modsatte sker selvfølgelig, når du indtager usunde fødevarer. Cellerne får ikke de næringsstoffer og vitaminer, som cellerne og kroppen har brug for, hvilket resulterer i, at de hæmmes og ikke får det godt.

De madvarer, du vælger at indtage, har betydning for, hvordan dit stofskifte fungerer. Sund mad hjælper til at holde et aktivt stofskifte, hvor imod junk food nedsætter metabolismen, hvilket kan medføre øget betændelse i kroppen og medvirke til, at du ældes hurtigere. Det betyder altså, at det første skridt til en lidt langsommere ældning, er at spise sundt!

Fødevarernes rolle:

”Fødevarer af dårlig kvalitet, så som transfedt forårsager betændelse – og aldring er grundlæggende en kronisk inflammatorisk tilstand. Kan man se ældre ud, fordi man spiser usundt? Absolut!,” mener Timothy Harlan, MD, assisterende professor ved Tulane university School of Medicine.

Inden vi kommer til de fem gode fødevarer, er det værd at nævne, hvad du bør holde dig fra. Husk nu, forebyggelse er den bedste medicin!

Hold dig fra:

  • Alt, der er fritteret, er ikke godt. Dette inkluderer det færdigpakkede som f.eks. chips og pommes frites.
  • Donuts og wienerbrød indeholder rigtig meget sukker, og et overdreven indtag af sukker er forbundet med en tidligere udvikling af rynker.
  • Forarbejdet kød (kød, der f.eks. er saltet, hærdet, gæret eller røget for at forbedre smagen eller konservere kødet) har et højt indhold af mættet fedt og nitritsalt, der begge accelererer inflammation i kroppen og dermed medfører tidligere ældning. Forarbejdet kød kunne f.eks. være kødpålæg, pølser og bacon.
  • Hold dig fra for meget alkohol og selvfølgelig rygning.

Farvel fastfood, goddag superfoods

”90% af de sygdomme der er kendt for mennesker, skyldes billige fødevarer.
Du er hvad du spiser.”
– Victor Lindlahr, amerikansk sundheds- og vægttabspioner.

1. Bønner og linser

Bønner og linser er spækket med fibre og proteiner, der begge hjælper til at stabilisere blodsukkeret. Fibre giver os en mæthedsfølelse, der holder længere, mens protein hjælper til at opbygge muskler og forbrænde fedt. Bønner er meget lave på sukkerindhold, hvilket betyder, at du får alle fordelene uden der skabes inflammation – og forbrændingen nedsættes. Soyabønner, røde kidney bønner, mungbønner samt røde og brune linser er super gode valg, det samme er kikærter, brune bønner og bønnespirer.

2. Soya produkter

Produkter, der indeholder soyabønner som f.eks. tofu og edamame, modvirker cellulær ældning. Edamame har et rigt indhold af isoflavoner (et østrogenlignende stof), der har en central rolle i forskningen helbreds-effekter. Tofu er en favorit hos mange vegetarer og veganere og har mange af de samme fordele som edamame – også en sund dosis protein og essentielle aminosyrer. Tofu indeholder mange mineraler, herunder calcium, kobber, magnesium, mangan, fosfor og zink. Kort sagt, hvis du gerne vil forhindre tidlig aldring, så er soyaprodukter et must i din daglige kost!

3. Gulerødder

Gulerødder er en af de sundeste råvarer, du kan indtage, pga. den høje dosis af beta-caroten. Beta-caroten er en meget kraftfuld antioxidant, der beskytter vores celler og DNS mod frie radikaler fra miljøforureningen. Frie radikaler er kendt for at være en af de primære årsager til tidlig aldring, og beta-caroten er kendt for at virke forebyggende mod netop disse. Gulerødder indeholder også næringsstoffet falcarinol, som er kendt for sine kræfthæmmende egenskaber. For at opnå den bedst mulige ernæringsmæssige værdi fra gulerødder, så spis dem rå og hele.

4. Laks

Mange studier viser, at sygdomme, der påvirker hjernen og hjertet, har tendens til at ramme de ældste i samfundet. Et godt råd er at erstatte noget af det røde kød med fisk som f.eks. laks, der giver kroppen masser af sunde fedtsyrer. Selvom der er tale om en fed fisk, så er omkring 30 procent af fedtet nemlig omega-3 fedtsyrer, der er super sunde for kroppen. Fisk er også fyldt med kalium, hvilket bidrager til at forhindre udviklingen af hjertesygdomme. Endelig er laks en af de få råvarer, der indeholder en god dosis selen, et grundstof, der fremmer dannelsen af Trijodthyronin, som dannes i skjoldbruskkirtlen og holder stofskiftet oppe.

5. Citrusfrugter

Lemon, lime, grapefrugt, appelsiner og mandariner er noget af det bedste, hvis du gerne vil nedsætte ældningsprocessen – og det er der flere grunde til. De har et højt indhold af C-vitamin, der er rig på antioxidanter, bekæmper infektioner og begrænser inflammation i kroppen. Det høje indehold af C-vitamin holder immunforsvaret stærkt og sundt. Citrusfrugter indeholder flere fytokemiske stoffer, som er de stoffer, der giver farve til frugt og grønt. Fytokemiske stoffer påvirker vores organer og sanser, og så virker de som antioxidanter, der hjælper med at beskytte os mod frie radikaler. Undersøgelser peger på, at fytokemiske stoffer kan styrke immunforsvaret og endda være med til at beskytte mod kræft og hjerte-kar sygdomme.

FORBLIV SUND, SPIS FORNUFTIGT, NEDSÆT ALDRINGEN
OG BLIV ÆLDRE MED YNDE

Hvis du gerne vil nedsætte aldringsprocessen og ældes med ynde, kan du ikke komme uden om, at du skal tænke over, hvad du indtager. Kosten er en af de vigtigste faktorer, så hvis du følger nogle af de ovenstående råd, vil du kunne begrænse nogle af de fysiske og mentale dårlige påvirkninger, som kosten kan have på kroppen. Og så må vi heller ikke glemme, at dit energiniveau bliver højere, din nattesøvn bedre og din livkvalitet en hel del sjovere. Så alt i alt er det måske nok dumt at lade være.

 

Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet. Du kan købe det nye nummer af GO Beauty i udvalgte COOP, 7-Eleven, kiosker og supermarkeder i hele landet eller lige her >>
Du kan også følge GO Beauty på:
FACEBOOK
 @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk YOUTUBE GO Beauty
Share.

About Author

Comments are closed.