Hvordan har du det egentlig?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vi har aldrig haft større fokus på vitaminer, kosttilskud, sund mad, motion, wellness-ophold og mig-tid. Alligevel er vi mere stressede, end vi nogensinde har været før. Vi lapper og er blevet alt for gode til alt for mange quick-fixes, så vi har glemt, hvordan vores indre ser ud. Og det der med, at skønhed kommer indefra – den er altså god nok.

Få balance i kroppen

Er du også en af de mange, der fylder dig med det ene kosttilskud efter det andet, prøver et nyt af hver anden måned og hopper på de mange bølger, der lover dig smukkere hud, længere hår og bedre velvære? Godt så, du er langt fra alene! Vi gør det i et forsøg på at passe godt på vores krop, se sundere og bedre ud, sove bedre, spise sundere osv. Industrien boomer som aldrig før, for det er efterhånden gået op for os, at det er vigtigt at passe på det hylster, der skal bære os resten af livet: kroppen. Og alligevel er status paradoksalt nok den, at vi i disse tider er ekstremt stressramte, døjer med hovedpine, er overvægtige og generelt ikke føler, vi slår til. Det er jo netop de symptomer, vi forsøger at komme af med i vores vitamin- og kosttilskud overload. Så hvad er det, vi gør galt? Hvorfor er kroppen træt efter de mange gode ting, vi fylder den med? Ifølge sundhedsformidler Lene Jensen er årsagen tydelig:
”Vi vil så gerne have en hurtig løsning på alt her i livet, og det går desværre ofte ud over vores sundhed. Vores tålmodighed er nærmest ikke eksisterende, når det kommer til at få det bedre, og det er da et kæmpe problem for vores folkesundhed. Men samtidig forstår jeg godt, hvorfor vi har det, som vi har det, for det skal matche vores livsstil, hvor vi har travlt, og vi vil have resultater nu. Ikke i næste måned.”

Sluk for skærmen

Vi ved alle sammen udmærket godt, at noget af det allervigtigste for vores velvære, er søvn. Vores nattesøvn er ganske enkelt alfa omega for, om vi kan fungere optimalt i hverdagen. Har du været igennem tiden med en baby, så ved du, hvor frygteligt svært det kan være, når nattesøvnen fra den ene dag til den anden bliver taget fra dig. Men vi overlever, fordi vi skal være der for vores lille nyfødte og fordi vi ved, at det på et tidspunkt holder op igen.
”Det er ren tortur for kroppen, hvis den ikke får sin søvn, og der er jo en grund til, at man tidligere brugte det som rigtig tortur,” siger Lene Jensen og fortsætter:
”Rigtig mange har udfordringer med søvn på grund af de mange skærme, der er blevet en fast del af vores hverdag. De gængse råd om, at vi skal huske at lukke ned for alt, der hedder blåt lys, det vil sige computer, tv-skærme, mobiler osv. i god tid – det er altså en rigtig god idé. Når vi udsættes for det her blå lys, vil vores søvnhormon ikke rigtigt gå i gang med at producere melatonin, som gør, at vi bliver søvnige og klar til at sove.”
Det er umiddelbart et tip, der er til at have med at gøre, og alligevel har mange af os svært ved at slukke for skærmene. For selv om vi gang på gang kan læse, at vi – og særligt vores børn – skal skære gevaldigt ned for skærmtiden, så må vi nok bare indse, at de er kommet for at blive. Derfor har mange af os svært ved at nå op på de antal timer, de fleste søvneksperter mener, vi bør få for at kunne fungere.
”Mange eksperter mener, at vi skal have 7-9 timers søvn, men jeg mener faktisk, at det er ret individuelt fra person til person. Nogle fungerer ganske fint med blot 6 timers søvn, hvis timerne ligger inden for det rigtige tidsinterval, og hvis den søvn er af god kvalitet,” mener Lene Jensen, der også fortæller, at det er altafgørende for din søvn, hvornår du ligger under dynen og lukker øjnene. ”Det er vigtigt, at vi forsøger at komme i seng senest omkring kl. 22, fordi de timer, der går forud for midnat, er dobbelt så effektive som dem, der ligger efter. Det skyldes ganske enkelt, at vi reparerer kroppen på forskellige tidspunkter af døgnet. Vi har det, der hedder et organ-ur – tidspunkter hvor energien er ekstra aktiv i organet, og tilsvarende er lavest (ca. et halvt døgn efter), og det sker inden for døgnets 24 timer. Stress påvirker især binyrerne, hvorfor det er vigtigt at vide, hvornår disse to guldklumper har hviletidspunkt, og det har de omkring kl. 21.30 og to timer frem, så her bør søvnen prioriteres.

1. Farven på denne saltlampe minder mest om solens stråler, så den afstresser og skulle også hjælpe mod vinterdepression. Om aftenen er den perfekt, for farverne hjælper os til at falde til ro og få en god nattesøvn. Den er også genial på et børneværelse, hvor lyset skal være tændt hele natten. Himalaya saltkrystal lampe, priser fra 189 kr.  2. Hvis du SKAL lave aftenarbejde ved en skærm, er det en god idé at bruge søvnbriller – gerne halvanden til tre timer før du skal i seng. Du sover bedre og giver kroppen mere af det vigtige søvnhormon melatonin. Søvnbrille, 595 kr. 

 
Vi slider på systemet

Det kan være svært at holde sig fra søde sager om aftenen, når man nu alligevel sidder og hygger i sofaen med en god film. Det kan sågar også være, at kroppen craver en kop kaffe, for du skal jo lige holde dig vågen til slutningen. Selv om vi alle godt ved, at det er dumt med den sene omgang koffein, så sker det ofte. Måske endda lidt for ofte.
”Koffein har en enorm lang halveringstid – helt op til otte timer. Det nytter ikke noget, at vi om aftenen eller hen på eftermiddagen, hvor mange af os har vores dyk, tanker op med en kop kaffe eller en energidrik eller chokolade. Vi kører med bremsen i bund og speederen i bund på samme tid, og det slider på vores system,” forklarer Lene Jensen.

Vi tvinger altså vores stakkels krop til at være speedet, selv om den er dødtræt efter en lang dag med mange indtryk. Når vi så pludseligt lægger os under dynen, kan det for mange natuligt nok være en kamp at falde til ro. Og så ligger vi og tæller timerne til alarmen ringer kl. meget tidligt næste morgen, og her føler vi os kørt over med en damptromle.
”Når vi ikke får vores søvn, får vi flere bekymringer og en risiko for depression, fordi vi ikke får sovet igennem. Man bliver kuk-kuk, kan ikke tænke klart og kan ikke være et helt menneske.
Vi vågner om morgenen og er mega trætte og sætter i gang med noget koffein med det samme, så vi kan komme i gang. Og så kører møllen igen. Det er simpelthen en ond cirkel,” mener Lene Jensen.
Lene fortæller også om noget, hun kalder søvntoget. Et ’tog’, vi skal hoppe med på, lige så snart det kommer. ”Lige så snart, du mærker, at nu nærmer søvntoget sig, skal du springe på. Det kører med halvanden times interval, så hvis du vil have god nattesøvn, skal du mærke efter i din krop, når den er træt og ikke forsøge at kæmpe imod.”
 

Skøn indefra

Når vi taler om at få det bedre i kroppen, hænger det hele sammen. Får du ikke din gode nattesøvn, smitter det af på din hud, dit energiniveau og din almene tilstand. Spiser du ikke ordentligt, går det ud over fordøjelsen, måske dit tarmsystem og ikke mindst din søvnkvalitet. Alt skal altså være i balance. Du vil sikkert kunne nikke genkendende til, at en stresset livsstil, for lidt søvn og forkert kost smitter gevaldigt af på dit ydre – særligt din hud. For selv om vi kan bruge hjælpemidler i form af cremer, filler, Botox osv., så kommer vi ikke udenom, at skønhed kommer indefra.
”Det indre afspejler dit ydre. Hvis ikke der er balance indvendigt i dine celler, vil det komme til udtryk udvendigt. Det er jo blandt andet derfor, vi ofte siger, at vi ligner en hængt kat, hvis vi har sovet dårligt,” siger Lene Jensen og fortsætter: ”De forskellige vitaminer og mineraler spiller sammen som et helt symfoniorkester, og den ene kan ikke udelukke den anden. De er super vigtige i forhold til hud, hår og negle og ikke mindst vores stofskifte.” I disse tider, hvor alt skal gå stærkt, er vi mere og mere glade for såkaldte quick-fixes, som skal gøre os smukkere på rekordtid. Det fungerer da også helt fint, men det gør intet godt for kroppens tilstand, og behandlinger holder måske heller ikke lige så godt, hvis kroppen er i ubalance. Alt, vi smører på huden, vasker vores tøj i, indånder osv. – det havner inde i kroppen.
”En krop, der er fyldt med affaldsstoffer og kemi, reagerer. Hos nogle kan det ende med en inflammation og give problemhud, og det kan være svært at komme af med igen. Også for meget sukkerholdigt mad, fedt eller for store portioner kan gøre, at vi reagerer, og så hjælper et quick-fix altså ikke,” forklarer Lene Jensen.

Har vores indvendige system det godt, smitter det af på, hvordan vi ser ud. Ifølge Lene kan kroppen med de rigtige forudsætninger selv klare en stor del af arbejdet, men vi skal naturligvis fodre den. Vi skal ikke bare lappe, for det er både dyrt og dumt.
”Det handler i bund og grund om at bruge vores sunde fornuft,” siger hun.
 

1. Skin Care Beauty Oil fra New Nordic sikrer en sund hud indefra. Den unikke sammensætning af olier med en smag af citrus plejer og bevarer hudens smukke udseende. 200 ml. 279 kr.  2. Dry E-vitamin fra Solaray kosttilskud med Selen bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. Bør ikke indtages, hvis man er overfølsom over for soya. 100 kapsler 279,95 kr.  3. Vegansk A-vitamin fra DFI har mange vigtige funktioner i kroppen og bidrager både til vedligeholdelse af syn, hud og slimhinder, opretholdelse af immunsystem og omsætning af jern i kroppen. 90 tabletter 69 kr.  4. Pick Me Up brusetabletter fra Livol indeholder bl.a. vitamin C, B12 og B6 der bidrager til at reducere træthed og udmattelse. 20 stk. 24,94 kr.

 

Move it!

Vi kan altså slå fast, at vores krop har det godt, når den får, hvad den har brug for – hverken mere eller mindre. Det samme gælder, når det kommer til motion og sund mad. For vi er flere og flere, der også her benytter os af hurtige løsninger. Kure som Nupo- og diverse juicekure er populært som aldrig før, for her vil man opleve et vægttab, og det går som regel hurtigt.
”Jeg er slet ikke modstander af den slags, men det er vigtigt at pointere, at der ikke findes nogle quick-fixes, når det kommer til en slankekur, for lige præcis den slags kure er ikke langtidsholdbare. Det kan være en supergod kickstart, hvis man skal smide mange kilo, men kroppen har ikke nødvendigvis godt af det, og den har brug for de rigtige nærringsstoffer for at gøre sit arbejde. Hvis kroppen ikke får de rigtige næringsstoffer eller får for få kalorier, vil der opstå mangeltilstande, og det kan koste på helbredskontoen. Det kan være for aggressiv en tilgang at lave så meget om fra den ene dag til den anden, og det kan i værste tilfælde ende med, at man lægger sig med stress”, fortæller Lene Jensen.
Hun pointerer, at en god metode til at holde sit vægttab er ved at være fysisk aktiv, holde øje med kropsvægten og have et max limit for, hvor meget vægten må stige – det er langt nemmere at motivere sig til kun at skulle tabe tre kilo frem for 10. For man skal huske på, at de mange ekstra kilo ikke er kommet over natten – det har taget tid. Og derfor tager et vægttab også tid. Tålmodighed er desværre bare ikke lige det, vi er allerbedst til nu om dage. ”Vi fokuserer for meget på det, der står på badevægten, og det er egentlig synd, for der kan ske så mange andre gode ting i kroppen, når vi går i gang en sundere ændring. Men vi vil have synlige resultater med det samme, og det hænger bare ikke rigtigt sammen med en sund krop,” siger Lene.
Når det kommer til motion, er vi også generelt blevet mere sløve. Og det til trods for, at vi bliver klogere og klogere på, hvor vigtigt det er at holde kroppen fysisk vedlige. Ifølge Lene Jensen, der også er personlig træner, bør vi sætte tid af til mere bevægelse hver uge. Der er intet som motion, der kan afhjælpe stress og desuden sørge for bedre søvn, der så vil give mere overskud, som så kan munde ud i en sundere udstråling. ”Gå-ture er vigtige og virkelig gode, for her danner vi en masse ’feel-good’-hormoner. Men vi er også nødt til at få pulsen i vejret et par gange om ugen. Om det er derhjemme eller i et center, det er som sådan ligegyldigt. Men din krop, dit hjerte og dit humør vil takke dig,” siger hun og fortsætter:
”Også åndedrættet skal vi fokusere på. Hvis vi bare en gang om dagen kan bruge et par minutter på at trække vejret helt ned i maven, vil det afhjælpe en masse ting, blandt andet stress. Vi skal trække vejret gennem næsen og puste ud gennem næsen. Munden bruger vi kun, når vi skal spise eller snakke.”

Dit hår sladrer

Det kan måske virke sært, at selv om du spiser rigtigt, motionerer og hver morgen indtager dine vitaminer, mangler du alligevel energi. Særligt her i den mørke og kolde vinterperiode, kan det være en kamp at komme op om morgenen og ikke mindst holde humøret højt hele dagen.
”Det er rigtigt svært at vide, om vores krop rent faktisk kan tåle det, vi spiser. Om vi optager næringsstofferne godt nok eller måske har intolerance over for gluten, laktose eller noget tredje. Det kan sagtens være den slags, der gør, at kroppen drænes for energi,” siger Lene Jensen.
For at blive klogere på, hvad det egentlig er, der sker, kan du passende tage kontakt til Copenhagen Health Club, der ud fra fire hårstrå fra din hovedbund kan informere dig om, hvad din krop mangler. Det kan nemlig sagtens vise sig, at det blot er et par madvarer, du bør udskifte, for at få balancen tilbage, eller at din tarmflora bare skal have lidt hjælp. Bakterierne i tarmen kommunikerer via den 10. hjernenerve (vergus-nerven) med storehjernen, og de har derfor stor indflydelse på vores adfærd og velbefindende. Nøglen til et godt helbred starter i tarmene.
”Cell Wellbeing håranalysen sladrer, og den giver et billede af balancen i din krop; cellernes velbefindende. Vi kigger kosten efter i sømmene, og vi kan også se, hvad du mangler af vitaminer, mineraler, fedtstoffer, aminosyrer (kroppens byggeklodser), immunforsvar, søvn, hormonbalancen og meget meget mere. De fleste, der har været igennem den, er overraskede over, hvor præcis den rammer – og hvor hurtigt og nemt, de kan komme tilbage til den tilstand, de engang var i eller går og drømmer om,” – når balancen er i vater, begynder der at ske magiske ting, fortæller Lene, der arbejder som ernæringsekspert hos Copenhagen Health Club.

Tips til smukkere hud og hår

  • Især A, B, C og E vitamin er vigtigt, når det kommer til hud, hår og negle. A stimulerer cellefornyelsen og udglatter, B dæmper rødme og forebygger pigmentpletter, C er kroppens klister og er især vigtig i forhold til dannelsen af kollagen, E er en stærk antioxidant, som forebygger tidlig ældning. Jo stærkere du er indvendigt, jo langsommere vil aldringen gå.
  • Spis masser af antioxidanter fra planteføde, fx grøntsager og frugt, som styrker kroppens celler.
  • De essentielle olier og omega 3, 6 og 9 er ren smørelse for kroppens celler og er super vigtige – specielt omega-3, som har en antiinflammatorisk virkning.
  • Undgå rygning!
  • Masser af vand og gerne tilsat citronsaft – citron indeholder C-vitamin.
  • Vælg produkter, der ikke indeholder for meget kemi og parfume. Kemi ophobes i kroppen (affaldsstoffer) og kan skabe inflammation.
  • Prioritér din nattesøvn.
  • Brug solcreme hele året rundt og beskyt generelt din hud hver gang, du går ud – uanset vejr og vind.

Lene Jensen er sundhedsformidler og er desuden certificeret bachelor i ernæring og sundhed. Lene er en del af teamet hos Copenhagen Health Club, hvor hun bruger sin omfattende og specifikke viden og baggrund som personlig træner. Hendes helt konkrete råd til, hvordan du får energi, balance i kroppen og fornuftig vægt, handler om glæde og livslyst.

Hvad er og kan en Cell Wellbeing håranalyse?

Cell Wellbeing giver dig et billede af balancen i din krop, og den er også en rettesnor for, hvordan du kan ændre din kost, ernæring og livsstil, så dit helbred og dit generelle velvære kommer tilbage på sporet. Det foregår i skønne omgivelser hos Copenhagen Health Club på Strøget i København. Der bliver taget fire hårstrø fra din hovedbund, som bliver sendt ekspres til laboratoriet i Tyskland. Stamcellerne i håret er en indikator for en masse ting. Blandt andet, hvilke vitaminer, mineraler og olier, du har indtaget igennem kosten over de sidste tre måneder.

20 minutter efter får du testresultatet og en 30 siders forklarende rapport. Den viser bl.a.: fødevareintolerance og ernæringsmæssige mangler (vitaminer, antioxidanter, mineraler, aminosyrer) samt helbredsmæssige påvirkninger i form af bakterier, svampe, parasitter og vira. Du får også at vide, hvad der svækker din krop og måske giver dig et generelt dårligt helbred – eksempelvis hvilke miljøpåvirkninger fra giftige metaller, kemikalier og stråling, der er med til at underminere din krops homeostatiske og immune funktioner.

Med baggrund i rapporten og dine personlige ønsker, har du også mulighed for at få skræddersyet et personligt kostprogram og blive vejledt i, hvordan du optimerer din sundhed og dit velvære med den rette ernæring, vitaminer og mineraler. Kan i den grad anbefales!

Læs mere om en Cell Wellbeing håranalyse >>
 
Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet. Du kan købe det nye nummer af GO Beauty i udvalgte COOP, 7-Eleven, kiosker og supermarkeder i hele landet eller lige her >>

Du kan også følge GO Beauty på:
FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk YOUTUBE GO Beauty
Share.

About Author

Comments are closed.