Nyt

Isabel Christensen: Fra store bøffer til plantebaseret hverdagsmad

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Isabel Christensen elskede store bøffer, da hun for tre år siden ”lidt for sjov” begav sig ud i et projekt, der lød på 14 dages vegansk kost. Nu er hun sammen med diætist Stina Dannerfjord aktuel med bogen ”Plantebaseret familiemad”, der viser en nem vej til et grønnere madliv – uden at løfte pegefingre.

Plantebaseret familiemad

Egentlig startede det lidt som et sjovt projekt, dengang for tre år siden, da Isabel Christensen sammen med sin mand så dokumentaren ”What the Health” på Netflix. Hendes søn var kun et halvt år gammel, og familien levede et helt almindeligt kødliv med hang til besøg på MASH og hvad dertil hører. Men der skete noget, da de havde set den meget omtalte film til ende.
”Som for mange andre, der har set den, var det en ret vild oplevelse, og man fik virkelig ikke lyst til at spise kød bagefter. Derefter startede vi lidt for sjov et projekt, der gik ud på at leve vegansk i 14 dage. Undervejs fik vi det begge supergodt, og så valgte vi at fortsætte. Jeg lever i dag primært plantebaseret, og det har jeg gjort i tre år nu,” fortæller hun.

Hvad har det gjort for dig at spise så markant anderledes?

”Kroppen skulle vænne sig til en anden kost, og jeg kom fra at spise kød hver dag. Men jeg fik hurtigt mere velvære i kroppen, da jeg holdt op med at spise kød. Den der fornemmelse, man får, når man har spist meget kød – en meget mæt fornemmelse – den er jeg helt sluppet for. Jeg bliver mæt på en virkelig behagelig måde. Jeg har også mere energi, flere kræfter og større overskud. Og det betyder virkelig meget med små børn. (På henholdsvis 1 år og 3,5 år, red.).”

Ingen løftede pegefingre

I ”Plantebaseret familiemad” er der ingen løftede pegefingre. Og det er helt bevidst, understreger Isabel Christensen. I stedet er der enkle opskrifter og masser af gode råd til, hvordan du uge for uge kan gøre din hverdag mere grøn og lave kødfri mad til hele familien. Trin for trin kan du selv mærke, om også du får det bedre af at vælge fuldkorn, grønt og frugt og spise mindre kød og færre æg og mælkeprodukter.

Hvad er det, du vil give videre med denne bog?

”Det, som jeg vil give videre, er, at jeg har fået det meget bedre af at spise plantebaseret. Der er kun sket positive ting for min krop, siden jeg begyndte at leve på den måde. Og så er det meget vigtigt for mig er, at der ikke er løftede fingre, for på den måde går man i baglås. Jeg er ikke fanatisk omkring det og spiser f.eks. selv lidt fisk og æg ind imellem.
Opskrifterne i bogen er dem, vi laver herhjemme, og jeg elsker at lave mad. Det er nemme opskrifter, som ikke kræver en masse ingredienser, og hvor man kan købe de samme varer ind. Bogen indeholder også en madplan og en guide til dem, der gerne vil være grønnere og sundere, og man kan bruge den i den udstrækning, man ønsker. Den er lavet til dem, der gerne vil begynde at leve grønnere. Man kan sagtens bare lave en af retterne 2-3 gange om ugen og så ellers leve, som man plejer.”

Du får det til at lyde så dejligt nemt. Hvilke udfordringer havde du selv, da I skulle omlægge kosten fra den ene dag til den anden?

”I den periode, hvor vi startede projektet, gik jeg hos Stina Dannerfjord (diætist og medforfatter til bogen, red.), og hun kunne sikre, at vi fik dækket vores proteinbehov med forskellige alternativer til kød. Siden har jeg prøvet mig lidt frem og fundet ud af, at jeg har det bedst med plantebaseret kost kombineret med lidt fisk og æg. Det er nemmere, når man er ude, og hvad æg angår, er det mest, hvis jeg laver en ret med æg herhjemme. Men jeg kunne godt have brugt en bog som den, vi har skrevet, i starten. Det VAR svært, og det ER uoverskueligt med så stor en ændring. Især fordi man manglede inspiration til at spise andet end salat. Men man behøver ikke at gå all in med det samme. Der er mange, der spiser mindre og mindre kød, og man kan jo sagtens starte der.”

”Det var svært, og det er uoverskueligt med så stor en ændring. Især fordi man manglede inspiration til at spise andet end salat. Men man behøver ikke at gå all in med det samme.”

Bogen er mad til hele familien. Hvordan fungerer det at spise plantebaseret med små børn?

”Vi lever som udgangspunkt allesammen plantebaseret. Min ældste søn på tre et halvt går i børnehave og spiser, hvad de andre får. Herhjemme spiser han fisk, men ellers primært plantebaseret. Man kan lave veganske nuggets, vegansk kødsovs og alt muligt andet. Nu føler jeg, at det smager som kød, men det skal selvfølgelig krydres. Meget af smagen ligger i krydringen, og det er jo det samme med kød. Og så har mange af de produkter, der kommer, en konsistens som kød.”

Hånden på hjertet – får du aldrig lyst til en bøf?

”For mig er det et tilvalg at leve plantebaseret, ikke et fravalg af noget andet. Der er ikke noget, jeg ikke må. Jeg har faktisk ikke haft lyst til kød siden jeg startede. Men jeg ville bestille en bøf, hvis jeg fik lyst til det.”

Opskrifter til lækker hverdagsmad:

 

Tofu scrambled

Det skal du bruge til 1 person:

  • 100 g tofu
  • Vegansk smør
  • ¼ -½ tsk. løgpulver
  • ¼ -½ tsk. hvidløgspulver
  • Chiliflager (hvis man godt kan lide stærk mad)
  • ¼ -½ tsk gurkemeje
  • En lille spsk. sojafløde eller alm. fløde
  • 1 stykke rugbrød
  • ½ avokado
  • En lille håndfuld frisk persille

Sådan gør du:

Smuldr tofu på en pande i smør og steg det med alle krydderierne og et skvæt sojafløde. Server på en skive ristet rugbrød smurt med Smørbar og top med skåret avokado og finthakket persille.

Energi pr. portion:
Energi: 264 kcal, 11 g protein, 25 g kulhydrat, 12 g fedt og 7,8 g kostfibre.

Ønsker du at spare kalorier:
Undlad ½ avokado.
Energi: 173 kcal, 10 g protein, 21 g kulhydrat, 4 g fedt og 5,2 g kostfibre.

Hvis du er fysisk aktiv, tilsæt:
100 g ekstra tofu, juster evt. krydderierne efter den lidt større mængde tofu.
Energi: 321 kcal, 19 g protein, 26 g kulhydrat, 14 g fedt og 8,8 g kostfibre.

 
Wraps med hakket plantekød, grønkål, bønner og guacamole

Det skal du bruge til 4 personer:

  • 1 stort løg
  • 1 pakke hakket plantekød (400 g)
  • 1 dåser sorte bønner (240 g) eller bønner, der har ligget i blød fra dagen før
  • 1 tsk. hvidløgspulver
  • 1 tsk. paprika
  • 8 små eller 4 store fuldkornstortillaer
  • 1 pose (200 g) hakket grønkål

Til guacamole:

  • 2 avokadoer
  • 1 bundt koriander
  • 1 rødløg
  • 1 friskpresset lime
  • Salt
  • Chili efter ønske (jeg bruger ca. ¼ habanero-chili)

Sådan gør du:
Hak løg fint og svits på panden. Tilsæt det hakkede plantekød, sørg for, at det er gennemvarmt, og tilsæt herefter bønnerne og den skyllede og hakkede grønkål. Krydr med hvidløgspulver og paprika. Blend alle ingredienserne til guacamolen. Varm tortillaerne på en varm pande i et par sekunder på hver side. Fyld de varme tortillaer med planteblandingen og top med guacamole og evt. lidt frisk koriander. Jeg laver dem altid klar på et stort fad, så de er lige til at rulle sammen og spise!

Energi pr. wrap:
Energi: 513 kcal, 35,7 g protein, 47 g kulhydrat, 15 g fedt og 14,2 g kostfibre.

Ønsker du at spare kalorier:
Brug kun 1 spsk. guacamole.
Energi: 389 kcal, 34,5 g protein, 42,7 g kulhydrat, 5 g fedt og 10,7 g kostfibre.

Hvis du er fysisk aktiv, tilsæt:
100 g ekstra grønkål.
Energi: 572 kcal, 40,4 g protein, 51,2 g kulhydrat, 16,2 g fedt og 20,4 g kostfibre.

I bogen, Plantebaseret familiemad, finder du inspiration til lækre retter og koster 249,95 og 149,95 som E-bog og kan købes her >> Velbekomme!

 

Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet. Du kan købe det nye nummer af GO Beauty i udvalgte COOP, 7-Eleven, kiosker og supermarkeder i hele landet eller lige her >>
Du kan også følge GO Beauty på:
FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk YOUTUBE GO Beauty
Share.

About Author

Comments are closed.