Kilden til evig ungdom?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ja tak, den kilde er vi mange, der ønsker at kende. Professor Bente Klarlund har fundet den, og hun har delt sine fund, der alle er videnskabeligt dokumenteret, i bogen Yngre med årene. Det handler om gode, gamle råd som ingen tobak, sund kost, bevægelse og søvn – men lige så vigtigt er det at have fokus på familie, venner og det, der giver livet mening.

Ja, ungdommens kilde er fundet!

Er det lykkedes dig at finde kilden til evig ungdom?

”Ja, ungdommens kilde er fundet og består af en række forskningsbaserede livsstilsråd, der styrker den fysiske og den mentale sundhed. Det handler naturligvis om sund kost, absolut ingen tobak, vin i moderate mængder og rigeligt med bevægelse og søvn. Men det handler også om familie og venner, optimisme, at tro på noget og om at undgå unødig bekymring og have fokus på det, der giver mening. Opleve noget, der begejstrer.”

Hvorfor er det vigtigt for dig – hvorfor har du skrevet denne bog?

”Jeg er bevidst om, at megen sygdom simpelthen er sort uheld. Det skal forståes således, at sunde, slanke ikke-rygere, der dyrker sport og kun drikker moderate mængder alkohol, kan blive ramt af kræft. Det er uretfærdigt, men det ændrer ikke ved, at vi selv kan gøre meget for at nedsætte risikoen for alvorlig sygdom og øge sandsynligheden for et langt og godt liv uden at skrante.

Jeg ved, at legenden om ungdommens kilde lever stærkt i skikkelse af en kommerciel sundhedsindustri, der ofte føres frem af kendte skuespillere og popsangere. De har mange millioner fans, som følger deres sundhedsråd. Min ambition med denne bog er, at videnskabens stemme skal overdøve og trumfe den kommercielle og poppede sundhedsindustri og bidrage til, at vi lever godt og længe uden at smide penge ud ad vinduet til virkningsløse, potentielt farlige produkter.”
 

I bogen Yngre med årene går Bente Klarlund videnskabeligt til værks. Bogen er opbygget med råd til en livsstil, hvor dine celler og dermed din krop i biologisk forstand bliver yngre. Det er en bog til alle, som ønsker sig at leve et langt og sundt liv med mindre sygdom. Bogen runder alle dele af menneskets livsstil – kost, rygning, alkohol og motion. Bogen kommer også ind på det videnskabelige faktum, at du får flere år i live, når du er del af et fællesskab og lever dit liv, så det giver mening. Du kan bla. købe bogen her til 249,95 kr.

Hvor mange af dine råd benytter du dig selv af – eller har afprøvet?

”Jeg vil gerne selv leve længe uden sygdom, og jeg har sat mig ind i, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Jeg synes dog ikke selv, det er nemt at være sund hele tiden, og jeg lever bestemt ikke sundhedspolitisk korrekt i alle døgnets 24 timer. Det afholder mig dog ikke fra at give masser af forskningsbaserede råd. Mit bedste råd er at gøre, som jeg siger – ikke som jeg gør.

Jeg løber stort set hver morgen. Det giver mig en masse glæde og tid til at høre bøger. Jeg spiser sjældent morgenmad og frokost – mest fordi jeg ikke har lyst eller tid, når jeg arbejder så meget, som jeg gør. Men det betyder, at jeg i praksis dyrker intermitterende faste. Til gengæld spiser jeg så godt igennem om aftenen. Jeg drikker til tider lidt mere end anbefalingerne. Jeg sover desværre for lidt. Jeg er bevidst om, at mine børn og børnebørn, storfamilien og vennerne er til stor glæde. Jeg sætter dem i kalenderen, så mit sociale liv ikke altid bliver fortrængt af arbejde. Jeg har travlt, men for det meste tid til det vigtige. Jeg sørger for, at jeg bliver overstrømmet af ærefrygt fra tid til anden. Det kan være musik, anden kunst og ikke mindst oplevelser i naturen. Jeg er besat af at se solen stå op i vandet, så det søger jeg at opleve.”

Hvilket råd/forskningsresultat er kommet mest bag på dig?

”For at forstå, hvorfor der er forskel på, hvor hurtigt vi bliver gamle, er man nødt til at forstå lidt om telomererne, der som plastikdupperne på vores snørebånd sidder som små forlængelser for enden af vores kromosomer. Hver gang en celle deler sig, ryger der et stykke telomer. Når telomererne får en kritisk kort længde, så stopper festen, og cellen dør. Vores livsstil kan påvirke telomererne, så cellerne deler sig langsommere, og man ældes generelt langsommere. Nobelpristageren Elizabeth Blackburn fortæller, at det ikke bare er vores livsstil, men vores livsindstilling, der påvirker vores telomerer og dermed aldring. Telomererne kan ikke lide mistillid og pessimisme. Det kom bag på mig.”

Kan det have en stressende og modsat effekt på os, at vi får en liste over ”må ikke” og ”bør”?

”Noget af det, bogen viser, er, at vores fysiske og mentale sundhed hænger sammen. Hvis man f.eks. dyrker motion, har det en stressdæmpende effekt. Men det går også den anden vej. Hvis man har det godt, er glad og optimistisk, deltager i frivilligt arbejde og er i families og venners lag, så vil man i højere grad tage vare på sit fysiske helbred. Det er altså vigtigt at fokusere på det, der giver mening i livet og god livskvalitet, så bliver det lettere at holde formen, kvitte smøgerne etc. Så jeg synes ikke, der er mere man skal og bør – snarere at sundhedspaletten har fået flere farver.”

Der er masser af gode råd i din bog. Skal man starte et sted – hvor er det så vigtigst at sætte ind?

”Hvis man ryger, så stop – det er det vigtigste. Dernæst kommer fysisk aktivitet i dagligdagen samt tid til venner og familie.”

Går vi som samfund for meget op i fysisk ungdom frem for mental ungdom/energi?

”Hvis man med fysisk ungdom udelukkende tænker på overfladen, altså udseendet, så ja. Men hvis man mere eller mindre tager ”hele pakken” af de ti råd, jeg giver i bogen, så kommer man automatisk til at se yngre og friskere ud.”

Kan du give fem råd, som er lige til at gå til?

  1. Tænk din daglige rutine igennem og find ud af, hvor du kan gøre plads til mere fysisk aktivitet. Kan du gå/cykle til arbejde? Løbe om morgenen? I frokostpausen? Vigtigt med rutiner, der bliver til vaner.
  2. Tænk over, hvem der betyder noget for dig. Sæt dem i kalenderen.
  3. Spis ikke, hvis du ikke er sulten. Hvis du er rask, har du ikke brug for kosttilskud for at være sund.
  4. Deltag i frivilligt arbejde eller gør noget andet meningsfyldt, hvor du ikke først tænker på dig selv.
  5. Oplev noget, der gør dig henrykt, oplev ærefrygt, undgå at bekymre dig over det, du ikke har kontrol over, og vær optimistisk

Bente Klarlunds 10 råd, der øger sandsynligheden for et langt liv med færre skranteår:

  1. Drop tobak i enhver form.
  2. Dyrk motion mindst 30 minutter hver dag og gerne mere. Få pulsen op mindst to gange om ugen.
  3. Spis først, når du er sulten. Spis varieret, mest grønt, og ikke for meget.
  4. Drik vin i moderate mængder, fordelt over hele ugen.
  5. Minimér din udsættelse for støj og forurening.
  6. Tag vare på din mentale sundhed. Vær optimistisk og undgå unødig bekymring.
  7. Sov rigeligt, mindst syv timer i døgnet.
  8. Tro på noget. Oplev ærefrygt.
  9. Gør noget meningsfyldt for dig selv eller andre.
  10. Dyrk familie og venner. Og sæt dem gerne i kalenderen.
 
Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet. Du kan købe det nye nummer af GO Beauty i udvalgte COOP, 7-Eleven, kiosker og supermarkeder i hele landet eller lige her >>

Du kan også følge GO Beauty på:
FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk YOUTUBE GO Beauty
Share.

About Author

Comments are closed.