Nyt

Mavedelle? Sådan slipper du af med den med ny kur

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Først var palæo på alles læber, når det gjaldt vægttab og sund livsstil, siden skreg alle på faste og keto. Nu er foråret sat ind, og det er måske igen tid til en sundere livsstil eller måske bare en crash diet, der kan sætte skub i motivationen. Vi sætter spor på kure, der hitter blandt kendisser og dødelige – både de sunde, de skøre og de simple.

10 kure du bør prøve

Slip af med mavedellen

The 3-hour diet er kort og godt en kostplan udviklet til at fjerne mavefedt. Fedt i maveregionen øger risikoen for hjertesygdomme og type 2-diabetes, og det har fået flere til at hoppe med på ideen om at spise hver tredje time. Blandt dedikerede fans er OPRAH WINFREY.
3-hour diet indebærer, at man spiser små portioner mad hver tredje time i løbet af dagen. Ved at spise på bestemte tidspunkter i løbet af dagen, lyder det, holder man stofskiftet i gang på et højt niveau, reducerer kropsfedt og taber specifikt mavefedt.

Det kræver at du skal:

• Spise morgenmad på 400 kalorier klokken 7.00
• Spise en snack på 100 kalorier klokken 10.00
• Spise frokost på 400 kalorier klokken 13.00
• Spise en snack på 100 kalorier klokken 16.00
• Spise aftensmad på 400 kalorier klokken 19.00
• Nyde en godbid på 50 kalorier kort efter middagen

For at følge diæten korrekt skal du holde op med at spise mindst tre timer før du går i seng.

Kuren bygger på den overbevisning, at hvis du går i mere end tre timer uden at tilføre din krop mad, går den i ”sultemodus”. Med andre ord lagrer din krop fedt og forbrænder muskler og sænker dit stofskifte, som om den forbereder sig på en periode med sult. Spiser du konsekvent, vil stofskiftet holdes i gang og hjælpe dig med at forbrænde fedt hele dagen.

Ingen fødevarer er forbudt, og kuren garanterer, at du vil slippe af med stædigt mavefedt uden at opgive dine yndlingsretter eller at skulle forpligte dig til et fuldgyldigt træningsprogram. Faktisk er motion valgfrit. Inden for to uger skulle dit niveau af stresshormonet kortisol (som menes at forårsage mavefedt) blive reduceret, og det samme vil dit taljemål.

Spis i farver

Store mængder af frugt og grønt hører til i langt de fleste vægtabsprogrammer, uanset om de er plantebaserede eller tillader lidt fra de firbenede.
Ikke alene bidrager de til vægttab, de booster også din sundhed. Og næringsværdien kan kendes på farven. Farverne kan derfor opdeles i kategorier, der kan blandes på kryds og tværs for at opnå fem portioner om dagen. En portion svarer til 1 kop rå – en halv kop kogt – og holder både kilo og sygdomme for døren.

Blå og lilla: Blåbær, brombær, lilla druer, blommer, rosiner, auberginer.
Holder hukommelsen skarp og reducerer risikoen for flere typer kræft.

Grøn: Kiwi, honningmelon, spinat, broccoli, salat, kål.
Sænker kolesterol og reducerer risikoen for hjertesygdomme

Gul/orange: Appelsin, grapefrugt, fersken, melon, mango, ananas, squash, gulerod.
Styrker immunforsvaret og hjælper med at forebygge øjensygdomme.

Rød: Vandmelon, jordbær, hindbær, tranebær, kirsebær, tomater, radiser, røde æbler.
Hjælper med at forebygge Alzheimers og forbedrer blodgennemstrømningen til hjertet.

The ”Drunk Diet”

Fra de sunde kure til de – indrømmet – mere usunde. Der har længe været spekuleret i, om det var en joke, men det skulle være ganske vist, at LADY GAGA simpelthen har holdt figuren ved lige ved at følge ”The drunk Diet”.
”Jeg kan godt lide at drikke whisky og sådan noget, mens jeg arbejder. Men aftalen er, at jeg skal træne hver dag, og jeg træner med tømmermænd, hvis jeg har tømmermænd,” har hun udtalt.

Alkohol indeholder ca. 7 kalorier pr. gram, hvilket hurtigt løber op (især fordi der ikke er nogen næringsstoffer i alkohol). Men ideen om alkoholfokuserede diæter er ikke ny; ”The Drinking Man’s Diet” fremmer regelmæssigt indtag af spiritus med lavere kulhydratindhold kombineret med kulhydratfattig mad.

Verdens sundeste kur (med vin)

Det er velkendt, at de sundeste kure, verden hidtil har set, er Middelhavskuren og DASH kuren. Og hvorfor så ikke tage det bedste fra de to og lægge det sammen? Det er netop, hvad MIND kuren gør. Den er primært udviklet til at forebygge demens og styrke hjernen, men har i lighed med middelhavskuren og DASH vist sig at have en lang række andre sundhedsfordele, herunder vægttab.
MIND bygger på 10 fødevarer, som fremmer hjernens sundhed, mens fem fødevarer skal begrænses. Der er ingen retningslinjer for, hvor meget eller lidt du må indtage af henholdsvis de 10 og de fem fødevarer, som er:

10 fødevarer, du skal spise:

 • Grønne bladgrøntsager: Sigt efter seks eller flere portioner om ugen. Det omfatter grønkål, spinat, kogte grønne grøntsager og salater.
 • Alle andre grøntsager: Spise en anden grøntsag ud over de grønne bladgrøntsager mindst én gang om dagen. Det er bedst at vælge ikke-stivelsesholdige grøntsager, fordi de giver en masse næringsstoffer og et lavt antal kalorier.
 • Bær: Spis bær mindst to gange om ugen. Jordbær, blåbær, hindbær og brombær har alle antioxidante fordele.
 • Nødder: Prøv at få fem eller flere portioner nødder hver uge.
 • Olivenolie: Brug olivenolie som din primære madolie.
 • Fuldkorn: Sigt efter mindst tre portioner dagligt. Vælg havregryn, quinoa, brune ris, fuldkornspasta og fuldkornsbrød.
 • Fisk: Spis fisk mindst en gang om ugen. Vælg fed fisk som laks, ørred, tun og makrel på grund af deres høje indhold af omega-3-fedtsyrer.
 • Bønner: Indtag bønner i mindst fire måltider om ugen. Det omfatter alle bønner, linser og sojabønner.
 • Fjerkræ: Spis kylling eller kalkun mindst to gange om ugen.
 • Vin: Sigt efter højst ét glas dagligt. Både rød- og hvidvin kan gavne din hjerne.

 

5 fødevarer, du skal begrænse:

 • Smør og margarine: Prøv at spise mindre end 1 spiseskefuld dagligt. Brug i stedet olivenolie som dit primære madlavningsfedt og dyp dit brød i olivenolie.
 • Ost: Spis ost mindre end én gang om ugen.
 • Rødt kød: Begræns det til tre portioner om ugen.
 • Stegt mad: Undgå stegt mad, især den slags fra fastfoodrestauranter.
 • Kager og slik: Begræns disse til højst fire gange om ugen.

30 dage uden det sjove

Foretrækker du at tage en hel udrensningstur i et hug, er du ikke den eneste. Den såkaldte Whole30 diet blev mange kendissers favorit efter den amerikanske skuespiller BUSY PHILIPS kastede sig ud i at dokumentere sit forløb på Instagram. I løbet af de 30 dage, kuren varer, lærte hun at tøjle sin trøstespisning, fortalte hun sine knap 800.000 følgere, som også kunne se hendes figur blive smallere nærmest dag for dag.

Whole30-diæten markedsføres som en ”30-dages ernæringsmæssig nulstilling”. I løbet af disse 30 dage skal du undgå sukker, alkohol, korn, bælgfrugter og mejeriprodukter. Kød, fisk og skaldyr, æg, grøntsager, frugt og naturlige fedtstoffer som vegetabilske olier, kokosolie og nødder er dog tilladt. Der er ingen begrænsning af kalorier.
Whole30 har vokset sig stor på de sociale medier, hvilket har boostet dens popularitet og gjort det nemmere for mange at holde sig til kuren.

Keto i miniformat

Mens keto for alvor ramte alles læber omkring 2019, er vi ved at være trætte af den meget restriktive livsstil, den kræver.
Keto bygger på den ”low carb, high fat” tankegang, som Atkins, palæo og en lang række andre diæter har gjort før den. Blot er den endnu mere striks: 75 pct. af dit madindtag skal komme fra fedt, 20 pct. skal bestå af protein, mens de sidste 5 pct. skal komme fra kulhydrater.

Målet er at opnå en tilstand af ketose, hvor kroppen forbrænder fedt frem for kulhydrater.
De stramme rammer får flere og flere til at hælde mod en mildere variant – lazy keto.
I bund og grund lyder argumentet: ”Vi ved, at kulhydrater ikke er gode, men det er ikke godt at skære dem helt væk”.

Desuden smager kulhydrater godt. De er sjove at spise. De fylder dig op, og de er rigelige og billige. Derfor søger flere hen imod, hvad mange anser som en langsigtet og sund kost; måltider med et højere protein- og fedtindhold, som stadig indeholder små portioner kulhydrater.

Spis hvad du vil!

Fleksibel kost er et fænomen, der buldrer gennem USA i disse år. Det er egentlig ikke en kur, men en livsstil. Og ja, det lyder kedeligt, men vi ved jo inderst inde godt, at det er det, der virker, hvis vi vil holde fast i et hårdt optjent vægttab.

Kort sagt fokuserer ”flexible dieting” på såkaldte makronæringsstoffer i stedet for at begrænse bestemte fødevaretyper, som andre populære kostretninger gør (vegansk, keto), eller helt at fjerne et makronæringsstof (Atkins, fedtfri). Makronæringsstoffer er de næringsstoffer, som kroppen har brug for i de største mængder: kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. De giver kalorier og har vigtige funktioner i kroppen.

Der er hverken måltidsplaner eller madrestriktioner, der skal følges. Ved at spise fleksibelt og samtidig holde kalorier og makronæringsstoffer på et optimalt niveau, får vi det bedste fra begge verdener, lyder devisen.
Når du følger en fleksibel diæt, beregnes dit kalorie- og næringsstofbehov i forhold til, hvor meget vægt, du ønsker at tabe. Det gøres nemmest ved hjælp af en af de ”makro-beregnere”, der findes på de mange websteder, som promoverer fleksibel diæt. Her indtaster du højde, vægt, alder og aktivitetsniveau for at få en skræddersyet makronæringsstoffordeling. (Det kan også gøres i hånden, men det vil for de fleste kræve assistance fra en matematisk professor, hvis det skal gøres helt korrekt.)

Efter at have bestemt dit kalorie- og makronæringsstofbehov følger du blot dit kalorie- og makronæringsstofindtag og sørger for at holde dig inden for de fastsatte mål.

Og så er der de 3 nemme…

… Spis halvdelen

Indtil alle restauranter bliver BYOP (bring your own plate), skal du skrumpe din portion på en anden måde: Når din hovedret ankommer, skal du spise halvdelen og vente mindst 10 minutter, før du går i gang med anden omgang. Mens du snakker og drikker vand, har din mave en chance for at fordøje og beslutte, om du har fået nok – uanset hvad tallerkenen siger.

… Skyl det ned med pinot noir

Flere undersøgelser har vist, at rødvin som pinot noir indeholder de højeste niveauer af resveratrol blandt vine – og resveratrol har vist sig at kunne nedbringe fedtindholdet.

… Og check selv ud

Impulskøb falder med 32,1 procent for kvinder – og 16,7 procent for mænd – når de bruger selvbetjeningsgangen i supermarkedet, viser en undersøgelse fra IHL Consulting Group. 80 procent af slik og 61 procent af salte snacks købes som impulskøb.

 

Share.

About Author

Comments are closed.