”Opdagelsen” af Baobab

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Baobab er en af tidens trendsættende ingredienser i skønhedspleje og som superfood. Baobaboliens særlige sammensætning af fedtsyrer og rige indhold af bl.a. E-vitamin og omega 6 og 9 gør den til en ultimativ hudplejeingrediens, der spiller hovedrollen i den unikke skønhedsserie fra danske AVIVIR.

Fra superfrugt til superhud

Da Jesper Hummeluhr og hans kone Susan for første gang stod på en lille fabrik i Senegal med olien mellem deres hænder, var de ikke i tvivl; de havde fundet stjerneingrediensen til en ny skønhedsserie.
Det var i foråret 2016, og på daværende tidspunkt havde parret i mange år søgt efter et produkt, der skulle bygge videre på AVIVIRs unikke aloe vera serie, som parret introducerede på det danske marked for 30 år siden.
”Første gang vi oplevede baobabolie, var vi klar over, at vi stod med en særlig ingrediens, som vi skulle arbejde videre med. Vi havde i nogen tid haft øje på baobab, men først da vi prøvede den jomfruolie, vi nu arbejder med, var vi sikre,” fortæller Jesper Hummeluhr, direktør, ejer og stifter af AVIVIR.
”Vi havde ledt og kigget på bl.a. hamp i jagten på en ingrediens, som kunne leve op til vores krav om en øjeblikkelig og vedvarende effekt. Selv om der skulle gå 30 år, havde vi her en olie, der efterlader huden silkeblød uden at fedte og samtidig har nogle helt enestående egenskaber.” Det høje baobabtræ med den cylinderformede stamme og rodlignende krone er nærmest blevet symbolet på Afrika syd for Sahara.

Baobabtræets store aflange frugter er som store vitaminpiller, der indeholder mere C-vitamin end appelsiner og mere kalk end mælk, dertil en lang række andre mineraler og fibre. Indholdet af frugterne har både nærings- og skønhedsmæssige fordele og indeholder f.eks. mere antioxidant end nogen anden frugt.

Baobabolien udvindes fra træets frugtkerner og er med en særlig sammensætning af fedtsyrer og et usædvanligt højt indhold af E-vitamin, phytosteroler og omega 6 og 9 enestående til pleje af hud og hår. Olien hjælper mod aldring, genopbygger elasticiteten og aktiverer cellefornyelsen i huden. Den virker mod tør hud, lindrer kløe, solskader på huden og er et betroet middel mod ar.
Som det første danske brand, der introducerede aloe vera på det danske marked, ”en ingrediens, som intet andet kan hamle op med hverken medicinsk eller udvortes”, var det derfor afgørende for planteentusiasten Jesper Hummeluhr, at deres nye produkt havde en dokumenterbar effekt. Derfor fulgte efter ”opdagelsen” af baobab en periode, hvor parret gik i gang med at gennemgå dokumentationen og sammenligne med andre olier inden de begyndte at udvikle de produkter, som skulle danne udgangspunktet for en serie af unikke naturligt luksuriøse produkter.

I første omgang lancerede Avivir Baobab tre grundolier: En ren baobabolie samt to olier blandet med mandelolie. I serien anvendes jomfruolie, som er den fineste, koldpressede olie. Derved sikrer man, at oliens gode egenskaber og høje indhold af E-vitamin og phytosteroler også findes i slutproduktet. Siden er serien udvidet til en fuld plejeserie til krop og hår i kombination med aloe veras særlige egenskaber.

Alle olierne har antioxidantisk effekt, er med til at styrke kollagenet i huden, forbedre hudens barrierefunktion og øge hudens elasticitet signifikant. De kan afhjælpe ubalancer i huden som f.eks. rødme og irritation, og de kan være med til at reducere udseendet af strækmærker.
Olien, som anvendes til Avivir Baobab-produkterne, hentes i en bæredygtig produktion i Senegal, hvor der er fokus på både medarbejdernes vilkår og bevarelse af de smukke træer, som kan blive op til 3000 år gamle. ”Da vi besøgte firmaet i Senegal, blev vi begejstrede over deres fremstillingsproces, som er outstanding og veldokumenteret samtidig med, at der tages hensyn til mennesker og natur. For os er det af afgørende betydning, at der er styr på råvarerne og produkternes oprindelse. Vi vil hverken byde naturen, de mennesker, der arbejder der, eller vores kunder, at det kunne være anderledes,” siger Jesper Hummeluhr.

Baobab er en slægt af tropiske træer og er blandt verdens ældste træslægter, der fortsat eksisterer. Træet er kendetegnet ved, at det efter ca. 1.000 års levetid begynder at udhule sig selv.

Fakta: En bæredygtig produktion

 1. Baobab træerne er vildt voksende og sætter frugter en gang om året. Frugterne samles af omkring 500 indbyggere fra 42 landsbyer i Senegal. Inden høst laves der kontrakt med byerne, som binder sig for et antal sække. Byen modtager betaling forud ved indgåelse af aftalen i november.
 2. Frugterne samles fra januar til maj og transporteres til fabrikken i Theis, hvor 35 fastansatte og 240 sæsonlønnede medarbejdere står for den videre proces. 2/3 af medarbejderne er kvinder, som i øvrigt får samme løn som deres mandlige kolleger.
 3. På fabrikken skilles frugterne i forskellige dele: Hovedproduktet er pulpen, som sælges i Senegal til forskellige formål og internationalt som superfood.
 4. Det første produkt, der er til overs, er kernerne, som Avivirs olie kommer fra. Selve olien bliver ikke anvendt meget lokalt, da man kun kan ekstrahere ganske lidt olie fra kernerne – selv med specialudstyr bliver der kun ca. 7%. Det resterende af kernerne/frøene finmales og anvendes sammen med det orange net som næringsrig tilsætning til økologisk dyrefoder.
 5. De ydre skaller benyttes til kunsthåndværk eller leveres til bl.a. en cementfabrik, hvor de brændes og anvendes til opvarmning.

En olie som ingen andre

Baobabolien er en tørolie med fedtsyrer fordelt på: 1/3 mættede fedtsyrer, 1/3 monoumættede fedtsyrer og 1/3 polyumættede fedtsyrer. Den indeholder 450 mg Phytosteroler pr. 100 gram, som understøtter den antiinflammatoriske effekt og er med til at mindske nedbrydningen af kollagen samt stimulere dannelsen. Derudover indeholder den hele 46 mg E-vitamin pr. 100 gram.

Olien har følgende dokumenterede egenskaber:

 • Styrker hudens barrierefunktion
 • Styrker kollagenet i huden
 • Øger hudens elasticitet med op til 25% i løbet af 4 uger
 • Kan reducere synligheden af strækmærker
 • Kan reducere rødme
 • Kan afhjælpe ubalancer i huden
 • Nærer, plejer og blødgør
 • Har antioxiderende effekt.
AVIVIR Baobab-serien indeholder i alt 8 produkter, inklusiv 3 med duft, her kan også nævnes en Baobab All Body Pampering Scrub og Baobab All body Pampering Creme.
Produkterne er registreret ved Vegan Society og Ecocert certificeret. Alle produkter er veganske, uden silikone, petrolatum, paraffinum liquidum eller andre petrokemiske olier.
 

Avivir Virgin Baobab Oil. Ren baobabolie, der markant forbedrer hudens elasticitet, booster kollagenet og efterlader den gennemfugtet. Olien er særligt velegnet som serum til ansigt, hals og decollete samt til behandling af tørre pletter, rødme, irritation og ujævnheder i huden. 50 ml. 269,95 kr.

Avivir Baobab All Body Pampering Oil indeholder 50% økologisk baobabolie og 50% mandelolie, hvilket giver huden fornyet elasticitet og efterlader den gennemfugtet og blød. Kan også anvendes til håret som stylingprodukt eller kur. Findes uden duft eller med duft af australsk myrte. 100 ml. 379,95 kr.

Baobab Magic Balm består af 40% jomfrubaobabolie med et højt indhold af E-vitamin og phytosteroler. Den lindrer sart hud, reducerer rødme, og baobaboliens særlige egenskaber efterlader den gennemfugtet. Brug den på læber og tørre områder. 15 ml. 134,95 kr.

Avivir Baobab All Body Pampering Scrub efterlader din hud blødere end nogensinde. Finmalede abrikoskerner skrubber urenheder og døde hudceller væk, og 15% ren afrikansk jomfrubaobabolie efterlader din hud næret i dybden, mens aloe vera regenererer og lindrer irritation og rødme. Findes uden duft eller med duft af australsk myrte. 200 ml. 174,95 kr.

Avivir Baobab All Body Pampering Creme består af 15% ren afrikansk jomfrubaobabolie, som efterlader din hud blød og næret i dybden, mens aloe vera regenererer og lindrer irritation og rødme. Cremen er let, absorberes hurtigt og giver din hud fornyet glød. Findes uden duft eller med duft af australsk myrte. 200 ml. 194,95 kr.

Produkterne fås i Matas og i helsekostbutikker landet over. LÆS MERE HER >>
 
Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet. Du kan købe det nye nummer af GO Beauty i udvalgte COOP, 7-Eleven, kiosker og supermarkeder i hele landet eller lige her >>

Du kan også følge GO Beauty på:
FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk YOUTUBE GO Beauty
Share.

About Author

Comments are closed.