Plastikkirurgi – De mest populære operationer i Danmark

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 I dag designer vi både vores ansigter, kinder, bryster og maver, og mulighederne er både uendelige og tilgængelige for alle.

Kosmetisk kirurgi (Plastikkirurgi) startede ikke som et tilbud til Hollywoodstjerner, men kan dateres flere tusinder år tilbage

Det skabte store overskrifter, da en Gallup måling i 2012 viste, at hver sjette dansker overvejer at få foretaget et kosmetisk indgreb. Målingen, foretaget for Berlingske, viste samtidig, at det drejede sig om hver fjerde kvinde og 7 pct. af mændene. Tre år senere har tendensen allerede udviklet sig. Stadigt flere mænd lægger sig under kniven for at få rette op på et vigende hageparti eller løfte tunge øjenlåg, og for kvindernes vedkommende er indgrebene blevet bredere, flere og mere forfinede i takt med, at skønhedsidealerne ændrer sig.

Det er en industri i rivende udvikling, og mens teknologien er gået op, er tabuiseringen gået ned. Det er blevet noget, som de fleste har råd til og adgang til, og metoderne er blevet både smartere, sikrere og mere effektive.
For her er det værd at huske på, at muligheden for forskønnelse ved knivens hjælp ikke blev opfundet som et tilbud til stjerner som Madonna eller Cher. Det forlyder, at plastikkirurgi, som vi kender det, blev kickstartet, da den engelske soldat Walter Yeo blev såret i ansigtet under “Slaget om Jylland.” Derfor fik han i august 1917, som den første i verden, tilført rask hud til ansigtet, hvilket bl.a. betød, at han fik helt nye øjenlåg. Kirurgen, som udførte operationen, Harold Gillies, bliver i dag kaldt for ”plastikkirurgiens fader”. Han har sidenhen udviklet mange teknikker, som vi stadig nyder godt af i dag.

Den kosmetiske plastikkirurgi kom til Danmark i begyndelsen af 1970’erne, men det var først i halvfemserne, man for alvor fik øjnene op for muligheden herhjemme. Siden årtusindeskiftet er antallet af skønhedsoperationer eksploderet både her og i udlandet.
I medierne har der været fokus på helt unge piger, som får opereret brysterne større, og på kendisser, som drastisk ændrer udseende – vi er mange der gyser ved tanken om Michael Jackson.

Men skønt brystforstørrende operationer fortsat er det mest hyppige indgreb herhjemme, er virkeligheden mere nuanceret. Undersøgelsen ”Kosmetiske indgreb der foretages af læger i Danmark” viser, at den typiske patient i Danmark i 2003 var en kvinde mellem 30 og 50 år. De er ofte interesseret i at få strammet maven eller løftet på brysterne efter fødsler og amning. Kvinder finder sig ikke længere i slappe bryster, hvis der kan gøres noget ved det. Det samme gælder mænd og poser under øjnene, der får dem til at se trætte og uoplagte ud.

Hvilke indgreb, der hitter hvornår, er meget afhængigt af tidens kropsideale, som har udviklet sig meget gennem årene. Fedme har f.eks. i perioder – for mange år siden – signaleret rigdom og magt og været et eftertragtet skønhedsideal. Det er omvendt i dag, hvor den vestlige verden stræber efter en langt mere mager krop end for 20 år siden. Idealer som et fast rundt bryst er gået igen, mens trenden små bryster kun dukker op periodevis, når kvinder som Kate Moss eller Gwyneth Paltrow er i vælten.
Man regner med at 2-3 millioner kvinder i verden har fået foretaget en brystforstørrende operation, og tallet er i kraftig stigning.

Med den enorme udvikling, der er sket indenfor teknik, er det i dag muligt at foretage indgreb både sikrere og med en kortere helingsperiode. Og til forskel fra for tyve år siden er det det naturlige look, der efterspørges hos langt de fleste. Ingen skal frygte at komme til at ligne Cher eller Dolly Parton, hvis man vælger en dygtig kirurg. De færreste kirurger vil i dag lægge hverken navn eller kniv til så drastiske indgreb. Plastikkirurgi anno 2015 skal være pænt, naturligt og elegant. Og det gælder uanset om det er numser, kinder eller bryster.

Bryster er det mest populære indgreb i Danmark

Ikke helt overraskende er det brystoperationer, der tegner sig for langt størstedelen af de kosmetiske operationer, der foretages herhjemme. I 2010 var der 1410 operationer, i 2013 1902 operationer. I kroner og øre er det en stigning fra knap 40 mio. kr. i 2010 til omkring 53,5 mio. kr. i 2013. Tallene kan dog være større, da operationer, der ikke er betalt af det offentlige, er sat til et minimum, da der er vis underrapportering fra de private hospitaler.

  1. Brystforstørrelse med implantater af silikone
  2. Fedtsugning
  3. Brystløft
  4. Øjenlågskirurgi – operation af øvre øjenlåg
  5. Næsekorrektion
  6. Abdominalplastik/maveplastik
  7. Brystreduktion
  8. Brystreduktion, mænd (gynækomasti)
  9. Fjernelse af karsprængninger/rødme
  10. Ansigtsløftning Kilde:

www.mylooks.dk og Statens Seruminstitut

Hvor, hvornår og hvem må udføre en plastikoperation?

Hvis ens læge vurderer, at der er meget gode grunde til det, kan plastikoperationen laves på sygehuset på det offentliges regning. Det kan f.eks. være, hvis man har meget slemme rygsmerter på grund af for store bryster, eller hvis man har så udstående stritører, at man føler sig alvorligt fysisk eller psykisk handicappet på grund af sit udseende. Hvis man derimod udelukkende vælger en plastikoperation for at forbedre sit udseende, skal man henvende sig på en privat klinik, hvor man selv skal betale for operationen.

Adgangen til plastikkirurgi er nemmere

Overvejer du også at få fjernet bulerne på lårene eller få løftet dine øjenbryn? En Gallup-måling lavet for Berlingske i 2012 viser, at hver sjette dansker har overvejet muligheden. Hver fjerde kvinde har overvejet muligheden, mens det kun er 7 pct. af mændene.
En af grundene er, at det ikke længere er et tabu at få foretaget et kirurgisk indgreb. Og den større accept af plastikkirurgi kan ses på antallet af operationer. På ti år er antallet fordoblet, så der i dag udføres omkring 20.000 operationer om året.
Det er samtidig blevet langt nemmere og billigere for de danskere, som ønsker at forbedre deres krop. Ny teknologi og bedre operationsteknikker, betyder, at der er langt færre bivirkninger ved operationerne, og kirurgerne kan operere flere.
Derudover er prisen faldet markant de seneste årtier. En fedtsugning kan du typisk få for lidt under 20.000 kr., en brystforstørrelse fås for omkring 30.000 kr., og du kan løfte dine øjenbryn for den nette sum af 10.000 kr.

Plastikkirurgi defineres som et kirurgisk speciale, der varetager behandlingen af erhvervede eller medfødte, ydre deformiteter eller defekter. Plastikkirurgi er et overvejende operationsteknisk speciale, der ved en hensigtsmæssig behandling af væv gør det muligt at flytte og forme det.

Der findes ingen præcise tal på plastikkirurgiens udbredelse i Danmark. De fleste kosmetiske plastikoperationer bliver udført på private klinikker og er brugerbetalte, og klinikkerne har ikke pligt til at indrapportere operationerne til det offentlige.

Vidste du at…
Tal fra Statens Serum Institut viser, at der i 2010 samlet set blev brugt over 193 mio. kr. på plastikkirurgi, blot tre år senere var det tal steget til over 260 mio. kr.

Atleten der blev kvinde

Et af de seneste eksempler på plastikkirurgiens mange muligheder er Kardashian søstrenes stedfar Bruce Jenner. Den tidligere olympiske atlet – og guldvinder – er efter sigende blevet afhængig af plastikkirurgi i forbindelse med sin massivt omtalte transformation fra mand til kvinde.

Inden det for få måneder siden blev officielt, at den 65-årig herre altid havde følt sig som en kvinde og altså nu gennemgik den fulde transformation, var det de plastikkirurgiske indgreb, der langsomt ændrede hans træk fra maskuline til feminine.

Det første synlige bevis var, da han fik fjernet sit adamsæble, senere er også kindbenene blevet fremhævet kirurgisk. Og ifølge amerikanske medier er han blevet ramt af en Michael Jackson lignende besættelse af at ændre sit udseende. Hans nye look tog fart efter skilsmissen fra Kris Jenner, mor til Kardashian klanen. Og ikke nok med, at han er ved at gennemgå en transformation til kvinde, så er han efter sigende også besat af at se yngre ud.

Numser er det hotteste i USA

Du kan takke JLo, Kim Kardashian og Nicki Minaj: Kvinder er mere og mere optagede af at numsen skal fylde. Ifølge tal fra the American Society of Plastic Surgeons er antallet af baldeimplantater fordoblet det seneste år. Det samme gælder baldeløft. Til gengæld hviler amerikanerne tilsyneladende mere i sig selv på andre områder. Antallet af øjenlågsoperationer, ansigtsløftninger, pandeløft hårtransplantationer og hageimplantater er alle faldet støt siden år 2000. De eneste to skønhedsindgreb, der går i modsat retning, er forstørrelse af læber og kinder. Det samme gælder mænds brystreduktioner. Blandt de øvrige procedurer, der er vokset mest, er de, der fjerner overflødig hud – såsom armløft og tummy tucks. Klassiske fedtsugninger, derimod, er faldet med 41 pct. siden 2000.

 
Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet. Du kan købe det nye nummer af GO Beauty i udvalgte COOP, 7-Eleven, kiosker og supermarkeder i hele landet eller lige her >>

Du kan også følge GO Beauty på:
FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk YOUTUBE GO Beauty
Share.

About Author

Efterlad et svar