Rødme, karsprængninger, Rosacea – hvordan skelner man?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mange kvinder døjer med rødmosset hud, der kommer til udtryk i en ujævn hudtone og karsprængninger i næsefløjen, på hagen og på kinderne. Det danske klima kan være hårdt for huden, og hvis du ikke passer på dig selv og beskytter din hud, kan modernatur lave permanente skader på huden.

Når huden ser rødt!

Når blodkarrene brister Den mest almindelige form for blodkarforandringer i huden er karsprængninger. Små røde og blå tråde, der viser sig som et net på huden, ofte på næse, kinder og ben. Karsprængninger opstår på grund af sol eller frost, men det er dog ikke kun vejr og levevis, der afgør, om du får karsprængninger, for de er i høj grad arveligt betinget. De røde pletter, der ligner små røde fregner og dukker op med alderen, skyldes blodansamlinger lige under huden.

Karsprængninger kan komme af forskellige årsager, og afhængig af hvor sart hud, du har, desto mere eksponeret er du for at de små, fine kar i ansigtet springer og efterlader de rødmossede plamager på huden, som kun kan dækkes ved hjælp af foundation. Karsprængninger kan opstå, hvis du ikke beskytter din hud mod vind, vejr og kulde og ved ansigtsbehandlinger med for meget og for voldsom trykken, men de kan også ses ved hudsygdomme som Rosacea. Når først skaden er sket, kan du ikke andet end at leve med dem eller opsøge professionel hjælp. Både karsprængninger og de røde fregner kan dog relativt let fjernes med laser.


KARSPRÆNGNINGER 
Skønhedsredaktør Camilla Bauer besøgte N’age i København til en behandling mod karsprængninger i næsefløjene. Min hud er meget fin og reagerer på det kolde vejr. Tidligere har jeg fået ansigtsbehandlinger, hvor der ikke er taget hensyn til netop min fine hud, og det har resulteret i, at jeg gennem årene har fået nogle karsprængninger i området omkring næsen.

Man griber karsprængninger an på forskellige måder afhængig af hvor stort et område, der er tale om og hvor dybdeliggende de er. Ved enkelte yderliggende karsprængninger i ansigtet kan du – som i mit tilfælde – bruge en ’vainwave’, hvor man går ind og brænder karsprængningerne, så de lukker sig sammen og forsvinder.
”Man er meget sart omkring næsen, og det går direkte i tårekanalen, men derudover vil jeg sige, at behandlingen er hurtigt overstået og er på et smerteniveau, der bestemt er til at holde ud. Man får lidt sår, som forsvinder efter et par dage, og så kan man se det fine resultat”, siger Nina Torres fra N’age.

I nogle tilfælde vil den behandling jeg fik ikke være nok, og hvis du har mere end et par karsprængninger, som skal fjernes, så anbefales det at man går over til IPL laser, da det er langt mere effektivt og skånsomt for huden.

karspraengninger-foer-efter
Her ses resultatet af en IPL laserbehandling af karsprængninger på kinder.


karspraengninger-produkter
1. Babor ’Intensifier Couperose Cream’ reducerer sprængte blodkar og fremtrædende karspængninger. Forhindrer fremkomsten af nye karsprængninger og sprængte blodkar. Farve-neutrale pigmenter dækker synlig rødme og hjælper til at skabe en jævn, harmonisk fremtoning. 50 ml. 489 kr. 2. Environ ’Colostrum Gel’ er en aftenserum og indeholder bl.a. råmælk fra kvæg og har en meget styrkende effekt på hudens immunforsvar. Samtidig er den meget beroligende. 445 kr. 3. Nimue ’Element Barrier’ er let, fedter ikke, men beskytter alligevel i dobbelt forstand mod kulde og vind, samtidig med, at den beskytter mod dehydrering og inflammation. Styrker også hudens modstandskraft, og er en oplagt følgesvend på løbe – eller cykelturen. 100 ml. 399 kr.

Når huden råber om hjælp

Rosacea er blevet mere og mere udbredt, og næst efter akne er det den hudsygdom, der bliver googlet mest. Men hvad er det egentlig, og hvorfor er der så mange, der bliver ramt af denne lidelse? Lægerne kender ikke de nøjagtige årsager til Rosacea. De fortæller dog, at Rosacea er en udbredt talgkirtelsygdom, der især rammer kvinder mellem 30 og 50 år med lys hud og blå øjne.

Rosacea er en kronisk betændelse og inflamma-torisk tilstand, der medfører rødme i huden i ansigtet. Der er tale om en hudsygdommen, der starter med rødme centralt i ansigtet. Nogle af de mest typiske symptomer på Rosacea er, at huden har tendens til lettere at rødme og blusse op. Huden kan føles tør, kløende, skallende og i nogle tilfælde vil der kunne føles en brændende og stikkende fornemmelse i huden. Huden er meget sensitiv, og det kommer ofte til udtryk ved en følsom hud med små synlige blodkar, der skal behandles som en sensitiv hud.
Rosacea inddeles i fire forskellige stadier afhængig af hvor slemt det er. Ved stadie 1 er der tale om lidt lettere rødme, der kan blusse op i forskellige situationer, hvorimod man ved stadie 4 ser mere kronisk rødme, irritation, udvidede blodkar og betændte knopper.

Hudsygdommen ses hyppigst hos kvinder, men nogle af de værste tilfælde ses hos mænd. Nogle af de værste tilfælde ses i form af den såkaldte Rinofym – også kaldet kartoffelnæse, hvor næsen simpelthen forstørres grundet voksende talgkirtlerne og dannelse af bindevæv.
Som sagt ved man ikke nøjagtigt, hvad Rosacea skyldes, og det gør det derfor svært for både læger og kosmetologer at behandle tilstanden. Det antages at være genetiske eller en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer i immunsystemet. Den dårlige nyhed er, at hudtilstanden ikke kan helbredes, men den gode nyhed er, at der er mange ting, du kan gøre for at holde symptomerne nede.

rosecea-produkter
1. Pharmaceris R ’Lipo-Rosalgin’
reducerer rødme, beroliger og fugter huden og behandler effektivt inflammatoriske hudsygdomme og anbefales til hud, der bliver rød og irriteret. 30 ml. 122 kr. 2. Medex ’Vital Recover K’ er kapilærsammen-trækkende og får derfor de yderliggende røde karsprængninger til at mindskes eller forsvinde helt. Allerede ved første påsmøring kan man se en forbedring. 50 ml. 355 kr. 3. Bioderma Anti-Redness Care er en super-komfortabel pleje, til følsom og sensitiv hud. Den lindrer og reducerer intensiteten af rødme i huden, og beroliger den. 40 ml. 185 kr.

Der er flere faktorer, der kan fremprovokere et udbrud:
Klima, føde-varer, medicin og mikroorganismer

  • Sol og temperatursvingninger: Mange folk, der lider af Rosacea, mærker en opblussen i forårssæsonen. Sol og varme udløser ofte flushing, dvs. en kraftig rødmen fulgt af en brændende fornemmelse i huden. Alle, der døjer med Rosacea, anbefales at bruge solfaktor 30 i forårs- og sommermånederne og undgå varme fra for eksempel sauna, stærk ild fra bål, pejs og lign.
  • Stærkt krydret mad, varme drikke og alkohol er alle fødevarer, der får blodet til at rulle hurtigere, og det bør du undgå, hvis du lider af Rosacea.
  • Steroider, hormoncremer og B-vitamin 6 og 12 skal du også være forsigtig med, da de kan forværre Rosacea.
  • Motion og intensiv træning øger blodcirkulationen i kroppen og kan føre til overophedning og gøre, at du blusser op.

Da huden er meget sart, bør du undgå hudplejeprodukter, der indeholder parfume og for fede produkter som for eksempel meget dækkende foundation, hvor du skal skrubbe for at få dem af.

Er du kraftigt angrebet af Rosacea, må du gå til en hudlæge. Der er gode erfaringer med laserbehandling, og der findes receptpligtige salver og medicin, som kan afhjælpe Rosacea. I langt de fleste tilfælde er Rosacea symptomerne så milde, at behandlingen kan klares uden læge.

rosacea
Her ses et tilfælde af Rosecea udbrud på kinden.

Hvad er Rosacea?

Rosacea er en kronisk betændelse, der giver rødme af huden i ansigtet. Sygdommen starter med rødme centralt i ansigtet, og forandringerne kan ledsages af en følelse af stikken og prikken i huden. Huden på kinder, i panden og på næsen bliver efterhånden rød og hævet, og man kan se små udvidede blodkar, samt rødme.


GO BEAUTY har talt med hudterapeut Helle Bach fra Medex Institut om, hvad hun oplever som kundernes typiske problemer, når det handler om milde Rosacea tilfælde;
”Mange af klienterne ved slet ikke, at deres hudproblemer skyldes Rosacea. De kommer til ansigtsbehandling og siger: ”Man skulle tro, jeg var ved at gå i puberteten igen, min hud opfører sig underligt.” De er typisk tørre ved næsen, har bumselignende knopper og områder, hvor huden er hævet. Når jeg så fortæller, at problemerne skyldes en mild form for Rosacea, bliver de forskrækket, fordi det lyder som en alvorlig hudsygdom. Rosacea i de lette varianter kan ret let behandles, og de svære tilfælde sender vi selvfølgelig videre til læge,” understreger Helle Bach.

Hjælp til selvhjælp
”Ligesom akne er Rosacea en betændelsestilstand. Behandling handler ikke om at udtørre, den drejer sig om at berolige huden. Vi anbefaler som regel vores kunder at komme over tre omgange. Helst når udbruddene er rigtig slemme, så vi kan danne os et indtryk af, hvordan huden reagerer under udbrud, og hvordan behandlingen og produkterne virker på ubalancen. Ud fra erfaringerne sammensætter vi et hudplejeprogram, som gør klienten i stand til selv at afhjælpe Rosacea udbruddene, dels ved hjælp af masker og cremer, men i mindst ligeså høj grad ved hjælp af livsstilsændringer. Rosacea er meget påvirkelig af hormonbalancen, og ligeså snart du er stresset, overtræt eller ude af balance, viser det sig i huden. Derfor handler meget hudpleje om at passe på sig selv.”

Kvinde pas på dig selv
”Jeg har oplevet mange tilfælde af de lettere Rosacea, der i bund og grund var tegn på, at klienten skulle lære at tage den med ro,” fortæller Helle Bach. ”Det er typisk travle kvinder midt i voksenlivet, der altid har haft en flot hud og for eksempel ikke før har døjet med akne eller anden problemhud. Og så ud af det blå opfører huden sig sært med betændelsesknopper og tør overflade. Mange af disse kvinder glemmer at passe på sig selv, så en dag siger kroppen fra, og det kan eksempelvis vise sig som Rosacea udbrud. Jeg hører mig selv sige: ’Husk nu dig selv’ til mine kunder mange gange på sådan en arbejdsuge. Det er nemlig utroligt, hvad god søvn og en krop uden stresshormoner kan gøre for huden,” slutter Helle Bach.

Du kan finde Medex klinikker i hele Danmark lige her >>


Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet.
Du kan også følge GO Beauty på: FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk

Share.

About Author

Efterlad et svar