Stamceller – vejen til ungdom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rynkefri med schweiziske æbler eller fåre moderkage?

Det startede med et æbletræi Schweiz, men i dag er ‘Stamcellebegrebet’ i tidens store hype inden for skønhedsindustrien. Det kan gøre underværker i antiagebehandling, hævder de store skønhedsfirmaer. Men hvad er det egentlig, vi taler om – og er det etisk forsvarligt?

Af Eva Kristine Brünnich

Er du interesseret i hudpleje, så er du nok også engang imellem lidt forvirret. For lige så spændende den nye udvikling inden for antiage og hudpleje er, lige så svært kan det være at finde hoved og hale i, hvad du skal bruge og hvorfor.

En af de helt store beautytrends er stamceller. For nogle år siden blev de introduceret som det store revolutionerende gennembrud inden for hudpleje, og de store skønhedsfirmaer stod på nakken af hinanden for at introducere deres nyeste opfindelse, som kunne regenerere huden og dermed skabe hidtil usete resultater.

Siden er forbrugere over hele verden hoppet på stamcellevognen i jagten på ung og smuk hud.
Men er du en af dem, som har brug for at vide lidt mere om, hvad det er, du smører i ansigtet, så guider GO Beauty her lidt på vej. For er det virkelig tale om stamceller fra en navlestreng?

Ikke helt. Sandheden er, at det langt fra er så kontroversielt, som mange af os tror, og ikke helt så banebrydende, som nogle skønhedsfirmaer hævder, forklarer hudlæge og speciallæge i dermatologi, Erik Obitz.
“Stamcelleteknologi i medicin er helt anderledes fra den stamcelleteknologi, der bliver benyttet i kosmetik,” fastslår han, der på sin klinik DermoCosmetic udfører hudforyngelse, rynkebehandling og rynkereduktion.


Moderkage på Beckham-maner

Moderkager fra new zealanske får. Det lyder umiddelbart ulækkert, og er højst sandsynligt aldrig noget, der vil nå de danske klinikker. Ikke desto mindre er det, hvad stilikonet Victoria Beckham sværger til, når det gælder foryngende behandlinger.
Et par gange om ugen, når hun er i byen, lægger hun vejen forbi dermatologen Harold Lancers klinik i Beverly Hills og modtager en behandling, hvor stamceller fra moderkager fra new zealanske får indgår.
“Hun er en af dem, der altid vil have den nyeste og bedste behandling, der kan forebygge aldringstegn. Hun har fået stamcellebehandling flere gange og besøger os to gange om ugen, når hun er i byen”, har klinikken udtalt til avisen Daily Mail.
Indehaver Harold Lancer fremhæver, at behandlingen med stamcellerne giver et hurtigt resultat.
“Stamcellerne får dine egne celler til at vågne op, producere kollagen og stimulere ny cellevækst. Det bliver tilsat guldpartikler, fordi guld hjælper med at sprede og virker som etbindeled, der hjælper med at arbejde cellerne ind i huden”, siger han.
Ud over Victoria Beckham, har doktor Lancer stjerner som Jennifer Lopez, Kim Kardashian og Renee Zellweger på kundelisten.


Når vi på butikshylden får kig på en antiagecreme, der lover mirakuløse resultater ved hjælp af stamcelleteknologi, er der altså ingen grund til at spekulere i etiske stamcelledilemmaer. For lad os slå det fast med det samme: Der er ingen menneskelige stamceller i de cremer, vi kan købe herhjemme.
Men hvad er det så, den stamcellehype handler om? Det er efterhånden bredt anerkendt, at stamceller, de der blanke uprogrammerede cd’er – der kan forny sig i al uendelighed og regenerere alt fra organer til hud og nerver – en dag vil være nøglen til at kurere alt fra lammelse til blindhed. Stamceller kan udvikle sig i alle kroge af kroppen. Så derfor er det ingen overraskelse, at skønhedsverdenen har kastet sig over fænomenets potentiale.
Men mens amerikanske og schweiziske læger tilbyder ansigtsbehandlinger med bl.a. stamceller fra fåremoderkager og ditto firmaer rpducerer cremer baseret på kvindlige æg, er det i Danmark og EU ulovligt at benytte humane eller animale stamceller i forbindelse med hudpleje. Bland andet derfor er såkaldte plantestamceller gennem de seneste år tromlet ind i skønhedsverdenen med fuldt drøn.

Egenlig stammer ideen fra et 300 år gammelt schweizisk æbletræ, hvis egenskaber blev opdaget for nogle år siden og rullede ind over verden. Æblet Uttwiler Spätlauber har nemlig vist sig stort set rynkefri, og det vakte genlyd over hele verden, at Michelle Obama holdt sig ung ved hjælp af stamceller fra et schweizisk æble.

Gennem en række forsøg har det vist sig, at ekstrakt fra æblets skræl har en stimulerende beskyttende effekt over for menneskelige hudceller. Æbleekstraktet kunne få menneskelige stamceller til at regenerere sig. Og ved at smøre den på huden dermed påvirke hudcellerne til at forny sig og producere kollagen og elastin, der er med til at holde huden stram.
“Når øblestamcellerne kommer på huden, har det vist sig at dele de menneskelige stamceller og vække dem til live. Og det er med til at regenerere huden,” forklarer Erik Obitz.
Fra et rent videnskabeligt synspunkt adskiller brugen af plantestamceller sig altså ikke fra brugen af gængse planteekstrakter, pointerer han. Og det er det faktum, der er med til at forvirre os.

Pontentialet inden for stamcelleforskning i forbindelse med hudpleje er stort, mener Erik Obitz.
“Der ligger kun få kliniske videnskabelige forsøg bag, men hypotesen er god og meget interessant. Ingen ved, hvad og hvor meget det bliver til, men jeg er ikke i tvivl om, at stamceller er noget, der vil blilve arbejdet meget videre med, og at en række af de eksisterende metoder vil blive forfinet,” siger han og påpeger, at de cremer, der i dag indeholder plantestamceller, indeholder en lang række andre aktive stoffer, og derfor er det vanskeligt at vide, om det reelt er stamcellerne, der gør den store forskel.

Der er 3 vigtige faktorer at huske på, når det gælder stamceller i hudpleje
  1. Disse celler er ikke humane, de stammer fra planter.
  2. Cellerne er taget fra selve stænglen af planten, og derfor er ordet stamcelle i planteverdenen altså anderledes fra betydningen, når vi taler stamceller fra mennesker.
  3. Vi taler ikke om rigtige celler, men derimod om ekstrakter fra de celler, som man har trukket ud af planten.
Share.

About Author

Efterlad et svar