Træningsguru Lotte Arndal: “En flot krop handler om udstråling”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Den yngre generation har et andet forhold til at få ændret deres krop, end den ældre generation har. Det handler ikke nødvendigvis om dårligt selvværd, men mere om, at det er muligt,” siger Lotte Arndal.

GO Beauty har talt med Lotte Arndal, om kvinders jagt på den perfekte krop og besættelsen af, at opnå et bestemt udseende.

Hvilke typer af mennesker kommer typisk til dig for at få hjælp?

– En meget bred vifte af folk. Ældre såvel som teenagere. De fleste af vores kunder bryder sig ikke om, at der er for mange mennesker og for høj musik og foretrækker et mindre sted med mindre travlt. Det kan vi tilbyde. Generelt kommer de til os, fordi de ved, at fagligheden er i orden. Vi har en blanding af folk, som aldrig har trænet, vi har folk, som har trænet i lang tid, men som ikke har opnået de ønskede resultater. Vi har folk, som ønsker at tabe sig mange kilo, samt folk, der blot ønsker at øge deres muskelmasse. Derudover har vi også nogle, der kommer med skader, som gerne vil træne, men som ikke har villet gøre det. Dem formår vi stadig at hjælpe, så de også opnår deres mål og ønsker. Generelt har vi en meget fysioterapeutisk tilgang til træning.

Hvad er folk generelt mest utilfredse med omkring deres krop?

– Generelt er kvinder mere utilfredse end mænd. Fordelingen af mænd og kvinder er stort set 50/50. Mænd ønsker generelt at tabe sig, men udtrykker generelt ikke samme utilfredshed som kvinder. For kvinder er det typisk lårene, hvor appelsinhuden skal væk, runde balder, flad mave, farvel til mormorarmene og den slags. Generelt en opstramning af hele kroppen uden, den bliver FOR stor.

traeningsguru-lotte-arndal-2
Hvad er det, du og dine metoder kan?

– For at få lagt den rigtige strategi, skal man lave den rigtige analyse. Hvad har virket, hvad har ikke virket, se på folks hverdag, livsstil, selvværd, evnen til at passe på sig selv – selv når man har travlt med børn, familie og arbejde. Man skal kunne komme hele vejen rundt og gå tilbage for at finde nøglen til, hvordan folk når deres mål. Succesen ligger i ikke at lave standard kostplaner og træningsprogrammer, men derimod finde ud af, hvor den enkelte skal forbedres for at nå sit mål. Der er en masse faglighed i forhold til kost og træning, men nøglen ligger i at få folk til at implementere de ting, vi beder dem om. Folk er forskellige, og det handler om at forstå dem og forstå deres udgangspunkt dér, hvor de er lige nu.

Er jagten på den perfekte krop kun et kvinde-fænomen?

– Nej, der er flere og flere – især yngre mænd – der går efter at få en perfekt krop. Jeg mener dog stadig, at det for det meste er kvinder, der er opsat – sommetider nærmest besatte – af at opnå et bestemt udseende. Dermed ikke sagt at mænd er ligeglade.

Hvordan har kropstrenden ændret sig igennem årene?

– Moden er gået fra det tynde topmodel look til at fokusere på en større numse, mere bryst og så videre. For eksempel ligesom Victorias Secret modellerne, som jo har mere numse, bryst og frodige former generelt. Det skal være mere sensuelt og kvindeligt, hvilket i øvrigt også er sundere. Selvom billedet af den perfekte kvindekrop har ændret sig i de 20 år, jeg har været træner, så er det stadigvæk de samme fokuspunkter, kvinderne kommer med: Lår uden appelsinhud, runde faste balder, flad mave og flotte arme som gør dem i stand til at bære bluser uden ærmer.

Har en stærkere krop erstattet den tynde/slanke krop som ideal?

– Nej, overordnet går kvinder efter et flot udseende. Min oplevelse er, at jo ældre man bliver, jo mere er den stærke krop i fokus. De unge piger vil stadig være slanke. Når vi taler om at være stærk, så er det mere en slags ’Victorias Secret stærk’. Der bliver trænet og strammet op, men man er stadig en str. 34. Det med at være crossfit-stærk oplever jeg ikke. Der er ikke mange kvinder, der vil se ud som en cross-fit’er.

Kan vi blive FOR fikseret? Har du oplevet klienter/kunder, hvor det har taget overhånd?

– Det oplever jeg især hos flere yngre kvinder. De ’ældre’ kvinder, som måske har fået et par børn og gerne lige vil tabe sig, har mere mål som at kunne passe deres gamle tøj, ikke have ondt i ryggen og have energi til både familie og karriere. Fra teenageårene og til omkring de 30, er pigerne meget overfikseret. Sundheden bliver fanatisk. For eksempel vil de ikke spise brød, vil aldrig spise usundt og den slags. Det ses tydeligt på, at de ikke vil gå ud og være sociale, for så kan de ikke selv styre deres mad. Det handler ikke kun om træning, men decideret overtræning med to timers hård motion hver dag. Når jeg møder disse yngre kvinder med sådanne udfordringer, bringer jeg allerede fra første møde en psykolog på banen – vi har en in-house. En del af det at komme i mål, er for dem ikke kun at få justeret træningsprogram og kost, men mest af alt at få styr på tankerne, adfærdsmønstre og at forbedre selvværdet. De skal vide, at de er gode nok, som de er – uanset om de vejer 67 eller 75 kilo.

Er psykologen nu om dage blevet erstattet med træning? Hvis ja, giver det i visse tilfælde mening?

– Vi er i vores travle hverdag ret meget i berøring med andre – ikke mindst i form af de sociale medier, så vi har ret godt styr på, hvad andre går og laver og har det. Og til dels hvilke holdninger, folk har. Men den gode, gamle, dybe dialog, hvor man virkelig finder ud af, hvordan folk har det – den får man kun hos psykologen – og til dels også hos træneren. Man kommer måske to-tre gange om ugen, hvor samtalen kun drejer sig om en selv (kunden), og det at mødes med den samme person flere gange om ugen, hvor der bliver spurgt ind til, hvordan man har det, kan godt give samme relation og karakter af en psykolog. Vi oplever også, at folk er glade for at have den tætte, personlige dialog, hvor det, de siger, ikke kommer videre, og de bliver hørt. Jeg mener ikke, vi kan det samme som en psykolog, men jeg ved, at vi i visse tilfælde fungerer som en sådan.

Mener du, der er kommet mere fokus på vores kropsfejl fremfor at hylde de ting, vi trods alt er tilfredse med?

– Ja, markant mere! Udelukkende fordi vi er i en tid, hvor det er muligt at rette op på ting, man ikke kan lide ved sig selv. I dag oplever jeg både privat og også i min forretning, at folk generelt får rettet op på såkaldte skavanker, som man ikke har gjort tidligere. Den yngre generation har et andet forhold til at få ændret deres krop, end den ældre generation har. Det handler ikke nødvendigvis om dårligt selvværd, men mere om, at det er muligt. Større læber, bryster, fra brunette til blondine og så videre. Det er tilgængeligt for alle.

Hvad er ifølge dig den ideelle krop? Hvis den overhovedet findes?

– En meget modeltynd krop, der er underernæret og uden styrke er for mig ikke en pæn krop. En flot krop handler meget om udstråling og fremtoning og hvordan kvinden bærer sig selv. En del af det at have en flot krop er at udstråle sensualitet – det er ikke nok ”bare” at have lange ben for eksempel.

Hvad er din opskrift på det sunde liv?

– At kost og træning ikke bliver enten eller. At man formår – helt fra man er teenager – at lave en form for træning, således at man har en god fysik og en sund krop, som gør, at man kan skeje ud og spise kanelsnegle og drikke gin tonics. Altså, at man formår at have et fornuftigt forhold til sundhed, så ens hverdag også indeholder de ting, man godt ved ikke er sunde.
Det, jeg konstant oplever i forhold til træning, er, at det bliver et projekt. Man træner rigtig meget i perioder, og så ingen træning. Deres træning afhænger meget af, hvordan deres øvrige liv ser ud. Det sunde liv er at holde sig i gang hele tiden – hverken for lidt eller for meget. Alle tror, at jeg træner 10 timer om ugen, hvilket jeg IKKE gør! Jeg træner cirka tre gange om ugen og har gjort det hele mit liv. Jeg træner, når jeg er træt, når jeg lige er blevet skilt, når jeg er gravid, når jeg har masser af overskud.
Det sunde liv er, at du har et moderat fundament, der som sagt hverken er enten eller, men som du har hele tiden. Så du ikke hele tiden skal tabe dig, være stærkere eller spise mindre, men har en god grundform. Og det både når livet er godt og mindre godt.


LIDT OM LOTTE:
Lotte Arndal har arbejdet som kostvejleder og personlig træner i 20 år og er ejer af Arndal Spa & Fitness i København. Det består af syv trænere, som alle arbejder ud fra Lottes koncepter. Lotte Arndal er bedst kendt for sine 12 ugers bootcamps, der består af personlig træning, kostvejledning og generel sundhedscoaching. Vejledningsforløbene er lavet i samarbejde med hjerneforsker Peter Lund Madsen, og diverse målinger 24 timer i døgnet evaluerer søvn, energiomsætning og generel bevægelse, så det bedst mulige forløb kan skræddersyes til den enkelte.


Du kan læse mere om Lotte Ardal her >> 

Foto: Flemming Germyx

Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet.
Du kan også følge GO Beauty på: FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk

Share.

About Author

Efterlad et svar