Transkønnede: Herreskønne kvinder

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ines Rau, Valentina Sampaio og Hari Nef er navne på nogle af tidens hotteste modeller. De har klassisk smukke træk som høje kindben, store læber og smalle kæber. Og så er de alle født som mænd. Transkønnede modeller stormer ind på modescenen, sætter en tyk streg under et klassisk skønhedsideal og gør op med grænserne mellem kønnene.

De vender kønnene på hovedet

Vi har set kurvede modeller, vi har set androgyne modeller – og nu er turen kommet til transkønnede modeller, der som de smukkeste af de smukkeste kvinder indtager catwalks og pryder forsider på Vogue og andre internationale magasiner. Kvinder, der er født som mænd, men som er mere kvinde end en biologisk kvinde. Eller er de?

Under sidste års New York Fashion Week havde Marc Jacobs hyret tre transkønnede modeller, mens to andre modeller gik show for Proenza Schouler. Guccis nye ansigt hedder Hari Nef og er født som Harrison Jacob Neff. Og i april i år prydede Valentina Sampaio forsiden på fransk Vogue.
I den anledning beskrev modebiblen 22-årige Sampaio som “En femme fatale, der tilfældigvis var født som dreng.”

Guccis nye ansigt hedder Hari Nef og er født som Harrison Jacob Neff.

Hvad er grunden til, at transkønnede modeller stormer ind på mode- og skønhedsscenen i disse år? Er de smukkere end biologiske kvinder – eller mænd?
”Det er virkelig interessant, at det er en ny type af model, som dominerer modebilledet. Men når man ser på de transkønnede modeller, der er virkelig store, så er de smukke kvinder. De opfylder på billedsiden helt klassiske parametre for, hvad der er smukt, og de afspejler det meget rene ideal. Det er transkønnede piger, der lever op til en normativ opfattelse af skønhed. Det handler derfor ikke om mandlige eller kvindelige træk, det handler om ret heftige træk. De er typisk meget tynde og med markerede kæber og kindben, og i bund og grund er skønhedsidealet det samme, som det altid har været.

Tænk bare på Birgitte Nielsen i 1980’erne, der havde en amazonkrop med mange forskellige udtryk,” siger Chris Pedersen, der som journalist, redaktør og tv-vært har beskæftiget sig med modeverdenen i over 20 år og holder foredrag om den nyeste forskning inden for mode, kultur og samfund.
At transkønnede modeller stormer ind på catwalks verden over og pryder forsiden af de største modemagasiner handler

derfor ikke kun om, at de har et udseende, der er nyt og anderledes, understreger han. ”Succesen blandt transkønnede modeller er i langt højere grad et billede på en større bevidsthed om køn, diversitet og politisering af forbrugeren. Virksomheder i dag skal gerne repræsentere nogle værdier såsom at støtte homoseksuelles rettigheder etc.,” siger han.

Danmark er med på trenden

Det er ikke mange år siden, at de store modehuse begyndte at lege med køn på en lidt provokerende måde. Givenchys muse Lea T., en anden transkønnet model, prydede forsiden af magasinet Love, hvor hun kyssede Kate Moss. Og da Louis Vuitton sidste år hyrede Will Smiths 17-årige søn Jaden Smith til en kampagne, hvor han sammen med kvindelige modeller poserede i kjole, handlede det først og fremmest om chokværdi, mener Chris Pedersen.

”Dengang handlede det om en ung mand i dametøj. Efterfølgende er der kommet en debat om transkønnethed, og det er bølgen af transkønnede modeller et resultat af. I dag har man en langt større frihed til at være, hvem man er. Tag f.eks. Miley Cyrus, der insisterer på, at hun er ”gender fluid”. For dem, der i dag er 20 år, er køn noget helt andet end det er for os på 40 år. Det er mindre tabuiseret og noget, man kan tale om og diskutere. En transkønnet kvinde kan i dag arbejde med lige vilkår som en ciskønnet kvinde, og det er det, man ser i modelverdenen,” siger Chris Pedersen.

Lea T. prydede forsiden af magasinet Love, hvor hun kysser med Kate Moss.

Det københavnske modelbureau Le Management repræsenterer den danske transkønnede model May Simon, der august 2015 optrådte på forsiden af magasinet Cover. Her påpeger PR-ansvarlig Annamaria Munk, at udviskelsen mellem kønnene virker dragende i en branche, der oplever en øget diversitet og større åbenhed over for kønsspørgsmålet.
”Det betyder, at vi ser både langt flere feminine herremodeller, men også mange meget drengede pigemodeller. Udviskelsen af kønnene er interessant og virker dragende, men det kan helt klart også være et politisk statement, når man som brand vælger at bruge en androgyn eller transkønnet model og dermed er med til at bryde med, hvad der tidligere har været tabubelagt. May Simon er i kraft af at være transkønnet interessant i tidens tendens – men hun er derudover også en virkelig smuk kvinde med nogle stærke ansigtstræk, en helt særlig udstråling og et roligt og karismatisk væsen, som virker dragende og gør nysgerrig,” siger hun.

Det københavnske modelbureau Le Management repræsenterer den danske transkønnede model May Simon. Magasinet Cover har i 2015 haft den smukke dansk-argentinske May Simon på forsiden.

“Da Louis Vuitton sidste år hyrede Will Smiths 17-årige søn Jaden Smith til
en kampagne, hvor han sammen med kvindelige modeller poserede i kjole, handlede det
først og fremmest om chokværdi.”
– Chris Pedersen

Store kontrakter

Egentlig har verden set transkønnede modeller før – vi har bare ikke vidst det. Amerikanske Tracey Norman var en af 1970’ernes store afroamerikanske modeller og ansigt for hårfarveproducenten Clairol. Hun holdt sin transkønnethed skjult og stod til at lave en stor kampagne for Avon, da hendes baggrund blev opdaget og hendes modelkarriere endte brat. Lige indtil hun sidste år – som 63-årig – blev kontaktet af Clairol, som ville relancere hendes ansigt på de hårfarveæsker, som hele USA kendte hende for. En kampagne, der netop er lanceret, og til hvilken Clairols globale brand director har udtalt: “Vi er beærede over at kunne bringe Tracey Norman tilbage som en kvinde, der ikke længere er nødsaget til at skjule sandheden om sig selv.”

Amerikanske Tracey Norman var en af 1970’ernes store, afroamerikanske modeller og ansigt for hårfarveproducenten Clairol.

”Den transkønnede historie går langt tilbage, men forskellen er, at de dengang blev fyret, så snart det blev opdaget, at de var mænd. I dag er der en snak om køn, som de læner sig opad. Og en ting er, at de er med på de store catwalks og på forsiden af de store magasiner, nu får de også de store pengejobs og lander de store kontrakter,” siger Chris Pedersen.
Australske Andreja Pejic skrev for to år siden historie i skønhedsindustrien ved at blive ambassadør for Make Up Forever. Den amerikanske model og skuespiller Hari Nef har lige scoret en Gucci kampagne, mens Ines Rau reklamerer for Balmains hårprodukter. Mens designere finder en del af deres modeller på Instagram eller på gaden, dukker der i disse år modelbureauer op, som specialiserer sig i transkønnede modeller. Store navne som Hari Nef, Andreja Pejic, Ines Rau, Lea T og Valentina Sampaio er tilknyttet store klassiske modelbureauer, mens andre finder sig bedre tilpas hos bureauer, der forstår dem og hvor de ikke behøver at skjule, hvem de er.

Flere af de transkønnede modeller har fået på forsiden af de store modemagasinet. Bla. har Andreja prydet forsiden af GQ og Valentina Sampaio på Vogue Paris.

”Havde de eksisteret i begyndelsen af min karriere, ville alt have været anderledes. Jeg ville have kunnet gå til en casting og vide, at jeg kom som mig selv og ikke være bange for, at klienterne skulle finde ud af, at jeg er født som mand,”
– sagt af Yasmine Petty.

Frontløberne

Yasmine Petty har gået store shows med stjerner som Naomi Campbell og Karolina Kurkova. I begyndelsen af sin karriere vidste mange bureauer ikke, om de skulle caste hende som mand eller kvinde. Andre gange blev hun booket af klienter, der efter at have fundet ud af, at hun var mand, nægtede at bruges hendes fotos. Og selv om hun i dag er en etableret model og ikke har brug for et bureau til at skaffe hende nye opgaver, så har hun en mulighed for at komme i stald blandt ligesindede hos Trans Models. Det er New Yorks første modelbureau specialiseret i transkønnede modeller.
Og mens Trans Models er det første bureau af sin art i New York, dukker tilsvarende op verden rundt. Slay Models åbnede i Los Angeles forrige år, og også Nottinghamshire i England har slået dørene op for Transgender Model U.K. I den første uge signede de to modeller.

Yasmine Petty har gået store shows med stjerner som Naomi Campbell og Karolina Kurkova.

En af de største bedrifter for en transkønnet model kan tilskrives franske Ines Rau. Hun havde i flere år arbejdet som kvindelig model, da hun for første gang nogensinde stod frem som transkønnet i en fotoserie i Playboy med Tyson Bedford. Og selv om hun senere har fortalt, at det krævede enorme overvejelser at stille op, så affødte det en respekt, hun ikke havde regnet med og bidrog kun til den enorme succes Ines Rau har i dag.

En af de største bedrifter for en transkønnet model kan tilskrives franske Ines Rau.

Og mens modelverdenen ofte betragtes som overfladisk, så ser transkønnede modeller som Yasmine Petty det som en begyndende revolution. “Du er ikke bare en model, der gør dit job og får taget et billede, du er en rollemodel – en leder af en bevægelse,” har hun udtalt til Teen Vogue.
”Hvorfor kunne jeg ikke være model for Agent Provocateur eller Victoria’s Secret? Eller være ansigt for kosmetikfirmaer som Mac eller Nars? Jeg er meget optimistisk omkring, at det kan ske. Det er min drøm. Det er bare ikke sket endnu.”

Succesen blandt transkønnede modeller er i langt højere grad et billede på en større
bevidsthed om køn, diversitet og politisering af forbrugeren.
– Chris Pedersen

Chris Pedersen, har som journalist, redaktør og tv-vært har beskæftiget sig med modeverdenen i over 20 år og holder foredrag om den nyeste forskning inden for mode, kultur og samfund.



Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet. Du kan købe det nye nummer af GO Beauty i udvalgte COOP, 7-Eleven, kiosker og supermarkeder i hele landet eller lige her >>
Du kan også følge GO Beauty på:
FACEBOOK
 @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk YOUTUBE GO Beauty
Share.

About Author

Efterlad et svar