Hvilken solcreme skal jeg vælge?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Forvirrende snak om UV, fysisk filter, faktor femten eller fyrre. Det kan være en videnskab at vælge den rette solbeskyttelse til stranddage herhjemme, sommerferien sydpå eller en småskyet dag. Læs med her og bliv klogere på god og sund beskyttelse.

Guide til god og sund beskyttelse

”UV-indekset når i dag over 4,” advarer vejrværten med alvorlig mine. For nogle er det lige så sort snak som sportsresultater. Eller beretninger om bynketal. Men det er nærmest uundværligt at kende UV-indekset, for det er en slags barometer, der kan gøre dig klogere på, hvilken solbeskyttelse, du bør bruge. Tallene fortæller, hvor farlige solens ultraviolette stråler er, og ikke mindst, hvor stor risikoen er for at få en stærkt skadelig solskoldning. Skalaen går fra 1 til 15. Hvor 1 er meget svag og nærmest ikke målbar stråling. I den anden ende af skalaen er der tale om ekstrem kraftig og farlig stråling fra solen. Her i landet ligger UV-indekset som regel på mellem 3 og på sjældne dage 7. En tommelfingerregel er, at faktor 15 egner sig til flertallet af danskere, som soler sig på hjemlige breddegrader.

Det er nærmest uundværligt at kende UV-indekset, for det er en slags barometer,
der kan gøre dig klogere på, hvilken solbeskyttelse, du bør bruge.

Hvad er UV?

UV står for ”ultraviolet stråling” og er stråler med så lav en bølgelængde, at de er usynlige for det menneskelige øje. Der findes i alt fire forskellige slags stråler. Måden, de adskiller sig fra hinanden på, er bølgelængden. Des længere bølgelængde, des længere når strålerne ned til jordens overflade. UVA har den længste bølgelængde og når derfor igennem atmosfæren uden først at blive absorberet. Dernæst kommer UVB, som i vid udstrækning absorberes i ozonlaget, men en væsentlig del trænger ned til jordens overflade. UVC og UVD har så kort bølgelængde, at de absorberes fuldstændigt i atmosfæren. Derfor er det UVA og UVB, som vi mennesker er udsat for. Strålerne trænger ikke igennem huden og påvirker vores indre, men absorberes i vores beskyttende hud. UVB strålerne starter processen og danner ved eksponering et ufarvet ”forstadie” af dette pigment. Derefter gør UVA strålerne, at dette forstadie farves brunt. Den brune hud er i nogen grad derefter beskyttet på den måde, at dette farvestof melanin absorberer strålerne i overhuden, så de ikke kan beskadige hudcellernes DNA. Dermed ikke sagt, at strålerne ikke ælder huden. Der sker simpelthen uanset hvad nedbrydning af de kollagene og elastine fibre, som holder huden smidig og fast.

Solcreme i syden

Jo nærmere du kommer ækvator, des højere er UV-indekset. Så skal du ud at rejse, er det rart at kende UV-indekset i udlandet. Det bliver dagligt opdateret på Danmarks Meterologiske Instituts hjemmeside, www.dmi.dk
Ved de populære charterdestinationer omkring Middelhavet er UV-indekset allerede i begyndelsen af sæsonen på mellem 8-10, som er en meget høj til ekstrem stråling. Kufferten skal derfor pakkes med en faktor 20 eller 30, hvis du ikke skal have ferien ødelagt af en forbrænding. I lande tæt på ækvator er solcreme slet ikke nok. Der er tyndt, let bomuldstøj og en hat nødvendig for at undgå solens ekstremt stærke stråling.

solcreme-filorga-hr-nimue-prevage
1. Filorga ‘UV-Bronze Mist SPF50’ er en fugtende og solbeskyttende mist. Den er perfekt at have med i tasken så man holder huden fugtet, opfrisket, glansfuld og beskyttet hele dagen. Kan bruges ovenpå makeup. 295 kr. 2. Helena Rubenstein ‘Golden Youth Anti-ageing Suncare Protection SPF 30’ beskytter huden og forebygger tidlige ældningstegn. Huden beskyttes mod solens skadelig UVA og UVB stråler, der svækker hudens reparationsmekanisme. 50 ml. 375 kr. 3. Nimue ‘Sun-C SPF 40’ er ideel til daglig brug i ansigtet. Solcremen er spækket med antioxidanter, der beskytter huden og reducerer og forebygger de synlige tegn på ældning. 60 ml. 298 kr. 4. Elizabeth Arden ‘Prevage City Smart’ beskytter huden mod forurening, solens skadelige UVA og UVB stråler og indeholder DNA enzyme Complex, der styrker hudens naturlige forsvarsmekanisme. 40 ml. 475 kr.

Fysisk eller kemisk filter

Eksperterne er ikke enige. Nogle sværger til solcreme med fysisk filter, andre anbefaler kemisk filter og så er der dem, som dyrker det superblege look med en såkaldt solblokker, der ikke slipper én eneste stråle igennem! Ifølge undersøgelser fra Kræftens Bekæmpelse er der ikke den store forskel på, hvor effektiv en solbeskyttelse filtrene giver. Det fysiske lægger sig som et fint lag oven på huden. Her reflekterer det solens skadelige stråler. Men solcreme med kemisk filter, som trænger ind i hudens øverste lag, klarer opgaven ligeså godt.

Kemisk solfiltre: virker i hudens yderste lag ved at absorbere UV-strålerne, så de ikke trænger dybere ned i huden og forårsager skader. De kan ikke ses på huden og virker som en usynlig beskyttelse. Kemiske solfiltre har et dårligt ry for at være allergifremkaldende, og det kan være svært at navigere i. Det mest sikre er at vælge en solcreme med Svanemærket og Astma-Allergi Danmarks Blå krans. Kemiske solfiltre er til dig, der ønsker en hurtigtørrende solcreme, der er knap så fedtet og ikke kan ses på huden. Skal påføres 30 minutter inden solbadning, så den når at optages i huden og er aktiv, når du går ud i solen. Og så er det i øvrigt vigtigt at nævne, at kemiske solfiltre ikke betyder ’kemi’ – som i unaturligt. De kan sagtens være naturlige.

Fysiske solfiltre: lægger sig oven på huden og beskytter ved at sprede og reflektere UV-strålerne. De lægger sig som en fin hvid film på huden og kan ofte ses. Kan føles fedtet på huden. Fysiske solfiltre er til dig, der vil kunne se, hvor du har påført solcreme og ønsker en omgående beskyttelse. En kombi: mange solcremer er i dag en kombination af både fysiske og kemiske solfiltre, da begge former for filtre har sine fordele. Fordelingen er dog forskellig fra produkt til produkt. Er du i tvivl, kan du gennemgå ingredienslisten og kigge efter de faglige betegnelser for solfiltre. Det, der nævnes først, fylder mest i produktet.

solcreme-la-roche-posay-matas-muti
1
La Roche-posay har skabt det smarteste UV plaster kaldet My UV patch. Dette plaster gør det muligt at måle, hvor kraftig UV strålingen er, så man ved, hvornår man skal holde sig ude af solen. Den perfekte løsning, når det kommer til at få børnene til at synes, det er sjovt at beskytte sig. Fås på apoteket ved køb af La Roche Posay solcremer. En god solbeskyttelse er et must. 2. La Roche Posay Anthelios sollotion SPF 30 til kroppen er en fugtgivende, blødgørende, beskyttende og ekstra vandresistent solbeskyttelse med en lækker, cremet konsistens uden parfume. 300 ml. 239 kr. 3. Matas Sollotion Faktor 15 er med sin praktiske rejsestørrelse lige til at putte i kufferten. Nem at smøre ind i huden uden at fedte. Beskytter mod solens UVA og UVB stråler, forbedre hudens elasticitet og indeholder E-vitamin, som hjælper til at beskytte hudens naturlige barriere. 80 ml. 34,95 kr. 4. MUTI Sun Body SPF 30 indeholder effektive solfiltre og er fyldt med antioxidanter, der beskytter huden mod solens skadelige stråler og for tidlig ældning. 279 kr.

10+10=20?

De fleste vil gøre det så godt som muligt og går direkte efter en faktor 20 eller 30 i den tro, at de så har købt sig dobbelt beskyttelse. Men faktisk beskytter en faktor 20 ikke det dobbelte af en faktor 10 – det giver kun få procent ekstra filter for pengene. En del hudlæger og dermatologer anbefaler derfor, at man sparer sine penge og i stedet køber den ofte lidt billigere faktor femten – men til gengæld giver huden det glatte lag med den. I hvert fald hvis du nyder sommeren herhjemme. For i virkeligheden er det mest væsentlige, hvor meget du smører på. Du opnår nemlig ikke den beskyttelse, som dit faktorvalg lover, hvis du ikke smører nok på – og gør det igen og igen i løbet af dagen. En faktor 20 kan svare til en faktor 6, hvis du ikke bruger den korrekt. En tynd stribe her og der er simpelthen ikke nok. Så vær ikke fedtet, når du finder flasken frem. Mindst 40 ml. skal der til for at dække de steder, som solen strejfer. Det svarer til en god håndfuld. Det er vigtigt at smøre dig ind igen, når du enten har badet, svedt meget eller bare efter nogle timer.

De 4 vigtige S’er:
Siesta – Skygge – Solhat – Solcreme

Kemi-timen

Solens skadelige UV stråler er for alvor kommet frem nu. Derfor er det yderst vigtigt at beskytte huden mod dem, så man kan forhindre for tidlig ældning af huden, pigmentpletter, soleksem og i værste fald hudkræft. Det er imidlertid meget vigtigt at undersøge solcremen for, hvad det er for en SPF (faktor), som bruges. Der findes både kemiske og fysiske solfiltre som tidligere beskrevet her på siderne. De fysiske filtre såsom zinkoxid og titandioxid reflekterer solens UVA og UVB stråler, hvor de kemiske solfiltre såsom benzophenon, camphor-forbindelser, cinnamater og salicylater absorberer strålerne (dog mest de brændende UVB stråler).

Vær derfor opmærksom på, at jo højere den er, desto mere kemi er der i produktet. Det kan i værste tilfælde nemlig være, at din hud bliver mere sart af al den kemi, en høj SPF indeholder. Og så er det absolut ikke godt at opholde sig i solen med en irriteret hud.

Hvad sker der?

Når huden er sart og irriteret, og den samtidig bliver udsat for UV-stråler, vil den automatisk prøve at beskytte sig selv mere end normalt, og det gør den ved hjælp af hudens ”farvestof” melanin. Det kan derfor give pigmentpletter at opholde sig i solen med enten en for høj SPF eller én, hvor der enten ”kun” er kemisk filter eller ”kun” fysisk filter… Det kan skabe irritation, og irritationen skaber øget pigmentering i forbindelse med solen. Derfor vil mange mange mene, at det optimale er at vælge en solcreme, der har en kombination af det hele. Men igen – det kommer meget an på den individuelle person. Du kan altid tage en snak med en hudlæge, der kan gøre dig klogere på din hud og dit behov for solcreme.



1. Body SPF 30 Suncreen Spray med naturlig Citrus Mimosa duft er en dækkende spray, der plejer og fugter huden med over 70% økologisk certificerede ingredienser herunder agurk, alger og jordbær-ekstrakt. Sprayen er vandfast i 40 minutter. 299 kr. 2. Classic Face SPF 30 ‘Cucumber’. 289 kr. 3. Body Spray SPF 30 med naturlig Pina Colada duft ‘rejsestørrelse’. 198 kr. 4. Liplux SPF 30 ‘Original’. 129 kr. 

GO Beauty mødte Chris Birchby, stifteren af de organiske solcremer COOLA, i København til en snak om passionen og drivkraften bag at skabe en af de første organiske solcremeserier på markedet. Coola har været på markedet i 10 år, og produktionen af solcremerne startede i en garage i Californien, hvor Chris Birchby undrede sig over den store bølge af organisk mad, juice og selv renserierne skulle være organiske. Men ingen havde endnu fundet ud af at lave en organisk solplejeserie. Hvorfor skulle man ikke kunne stille de samme krav til sine solprodukter som man stiller til sine madvarer?
Begge Chris’ forældre har været ramt af modermærkekraft som man mente, kunne være forårsaget af utilstrækkelig solbeskyttelse. Dette blev tilsammen filosofien og motivationen bag udviklingen af Coola-serien, der er fremstillet med op til 97% certificerede økologiske ingredienser. Coola er i dag i 44 lande og serien indeholder over 30 produkter.

Navnet COOLA kommer sig af en blanding af at være ‘Cool’ og og byen ‘LA’.
Find nærmeste forhandler >>


Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet.
Du kan også følge GO Beauty på: FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk

Share.

About Author

Efterlad et svar