Fakta om hårfarve: Vi farver selv håret hjemme ved håndvasken som aldrig før. Trenden er tydelig. Moden skifter hastigt – og det samme gør hårfarverne. Det er hurtigere og billigere at gøre det selv. Men det kan koste dyrt. Mange er endt med mildest talt mislykkede forsøg.
Hårfarve-guide med test og gode råd til hjemmefarvning af hår
Lad os bare indrømme det: Vi kvinder elsker vores hår. Og elsker at hade vores hår. Vi klipper det. Sætter det. Farver det. Slås med det. Hver eneste dag. En ‘bad hairday’ kan ødelægge alt. Mange mænd mener ligefrem, at kvinders største sexappeal sidder i håret. Måske derfor retter vi straks ubevidst på håret, så snart vi får øje på en lækker mand.
Det er også vores hårfarve, der sætter os i personlighedskategorier: Blondiner er sexede, men dumme. Rødhårede er passionerede, men utilregnelige. Brunetter er bedårende og intelligente. Sorthårede er mystiske.
Men i dag er hårfarve, og dermed type, noget, som stadig flere køber på flaske. Enten hos frisøren eller i supermarkedet. Faktisk farver tre ud af fire kvinder deres hår. Når de smukke modeller i TV-reklamerne svinger deres skinnende hår i skønne farver, vil vi ind i deres farverige verden. Because you’re worth it… Vi vil også have hår i mokka, mandel og nougat-nuancer. Eller være blonde surfer-babes med strejf af sol og saltvand i håret. Smægtende sorthårede som en sigøjner. Knaldrød bombshell som skuespilleren Emma Stone.
Hvilken hårfarve passer til mig? Brunt, rødt, lilla, blondt, gråt, sort hår?
Men dét, der ser så legende let og lækkert ud, kan ende grueligt galt. Det er nok de færreste, som ikke kan nikke genkendende til situationen foran spejlet, hvor man opdager, at håret har fået underlige lilla nuancer eller et uklædeligt grønt skær. Eller den blonde farve mest minder om den gullige bagdel på en isbjørn. Derfor er det vigtigt at gøre sit hjemmearbejde ordentligt.
Inden du står småforvirret foran de hundredevis af hylde-meter med hårfarve, skal du først gøre dig klart, hvad du vil. Vil du bare tone håret i næsten samme nuance, som du har fra naturens hånd? Dække de første drillende grå hår? Eller vil du have et drastisk, nyt look? Der er en håndfuld tommelfingerregler, som kan give dig den farve, du drømmer om. Din hudtone og naturlige hårfarve er det vigtigste udgangspunkt. Den rigtige farve kan forvandle dig til fantastisk – mens den forkerte kan være fatal.
Kolde hårfarver til kolde hudtoner. Gyldne hårfarver til gyldne hudtoner
1. Lys teint med sarte rosa undertoner:
RØD. Du er en af de få danske kvinder, som kan opnå et flot naturligt resultat med røde nuancer. Andre kan selvfølgelig også springe ud i røde toner, men de skal være forberedte på et mere iøjenfaldende, drastisk look.
LYSBLOND. Lysblond klæder også kvinder med lys hudtone. Sandsynligvis er du allerede blond i forvejen, men du kan pifte farven op ved at gøre den to-tre toner lysere eller mørkere efter temperament.
MELLEMBLOND. Denne farve vil give dig et mere neutralt, klassisk udseende.
2. Lys teint med gyldne undertoner:
LYSBLOND. Du bør vælge striber eller reflekser (highlights) i en lysblond nuance. Det vil give et flot, naturligt resultat – som efter en uge i strandkanten.
PLATINBLOND. Den superblonde, nærmest hvidhårede udgave. Den kræver en vis portion mod. Men hvis din hud er gylden kan du sagtens bære farven uden at se bleg ud.
GYLDENBLOND: De gyldne toner vil passe perfekt til den gyldne tone i din hud. Men det er vigtigt, at du ikke vælger en nuance, som er for gullig og dermed falder i ét med din hudfarve.
LYSBRUN: Hvis du gerne vil være en smule mørkere end din egen hårfarve kan du prøve lowlights – modsætningen til de blegende highlights. Lowlights er reflekser i lyse, brune nuancer. Husk, de skal kun være et par toner mørkere end din egen hårfarve, hvis resultatet skal være naturligt.
3. Olivenfarvet og gylden teint:
LYSBRUN. En lysebrun nuance vil nærmest få dig til at se lyshåret ud, hvis du har olivenfarvet hud. Du kan bruge både helfarve eller striber i lysebrune toner.
GYLDENBRUN: Vil være superflot til din hudtone og give et glansfuldt skær.
MØRKEBRUN: En rigtig chokoladebrun nuance kan få selv slidt hår til at se sundt ud. Husk at vælge en hårfarve, som indeholder lysreflekterende glans.
4. Helt mørk teint:
MØRKEBRUN: Dit hår er sandsynligvis meget mørkt i forvejen. Men en mørkebrun i den dybe chokolade-nuance kan give dit hår mere spil og en mere levende glans.
SORT: Du er en af de ganske få, som kan farve dit hår sort uden at blive bleg eller billig at se på. En rigtig skinnende sort farve kan ligefrem fremhæve din flotte mørke hud.
BLÅSORT: En sort med blå reflekser kan give en dramatisk flot effekt. Husk dog, at nuancen kan få din hudtone til at se lysere ud.
Dit valg: Toningsfarve, skyllefarve, permanent farve, lysningsfarve, striber i håret eller?
Når du først har fundet ud af, hvilken farve, der vil klæde dig bedst, venter endnu et stort spørgsmål. Hvilken type hårfarve skal jeg bruge? Toningsfarve, skyllefarve, permanent farve? Med eller uden ammoniak? Mens du tager stilling til det spørgsmål, kan du starte med at få en god klipning hos frisøren og også gerne give dit hår en fugtkur. For sundt, velplejet hår tager langt bedre mod hårfarve, og den vil også holde sig længere tid.
HUSK: at tage den anbefalede allergi-test 48 timer før du går i gang med hele farveladen.
SKYLLEFARVE:
Skyllefarve er et farvemiddel, som lægger sig på overfladen af hårstrået. Fordelen ved en skyllefarve er, at den giver pleje til håret og den bliver gradvist skyllet ud af håret. Derfor giver den ikke en udvoksning. Hvis du skyllefarver dit hår jævnligt vil farven nærmest ’sætte sig fast’ efterhånden. Kan være ideelt til dig, som får farvet hår for første gang og gerne vil have fortrydelsesret. Eller til dig, som bare trænger til at få frisket din egen naturlige nuance lidt op. En skyllefarve holder cirka 10 hårvaske.
TONINGSFARVE:
Toningsfarve er et farvemiddel, som lægger sig under hårstrået. Det holder noget bedre end skyllefarve, men går også gradvist ud af håret, sådan at du undgår en synlig udvoksning. Er også forholdsvist skånsomt ved håret, og derfor kan du hurtigt farve håret igen, hvis du ønsker en ny farve eller en anden farvemetode. Toningsfarve holder mellem 4-8 uger, afhængigt af mærket.
OXIDATIONSFARVE (permanent hårfarve):
Oxidationsfarve er permanent hårfarve. En blivende hårfarve, som åbner hårstrået op og lægger sig oven på hårets naturlige farvepigmenter. Fordelen ved farven er, at den holder utroligt godt og dækker perfekt. Derfor er den også velegnet til gråt hår.
LYSNINGSFARVE:
Farven er mildere end den traditionelle afblegning, fordi den ikke fjerner hårets naturlige pigment, men nøjes med at lysne. En lysningsfarve kan maksimalt lysne dit hår 5-6 toner lysere end din naturlige hårfarve.
PEN TIL UDVOKSNINGER (root retoucher):
Flere firmaer har lanceret en såkaldt ’root retoucher’ i forskellige nuancer, som hver tredje-fjerde uge kan bruges til at dække grå hår ved hovedbunden eller mørke udvoksninger.
Hårfarve-guide: Kom godt fra start
Når du har valgt farve og type af hårfarve er der lige et par gode råd mere, inden du smutter ud på badeværelset. Hvis du har langt hår, er det ofte nødvendigt med to pakker hårfarve.
Husk at tage den anbefalede allergi-test 48 timer før du går i gang med hele farveladen. Hvis du har tatoveringer eller har allergiske reaktioner på andre kemikalier eller parfume, har du større risiko for at være overfølsom over for hårfarve. Hvis der ingen reaktion kommer, kan du roligt gå i krig.
Hjemmefarvning af hår tager tid
Find et gammelt håndklæde frem og læg det over skuldrene først. Du kan også fordele en fugtighedscreme rundt ved hårgrænsen, så du undgår farvestænk. Lad være med at springe nogle af trinene i processen over, fordi du har travlt. Vent hellere til en dag, hvor du har god tid.
Farven og fremkaldervæsken skal blandes meget grundigt. Ellers kan det ikke udvikle sig ordentligt. Fordel hårfarven grundigt – men uden at gnide den ned i hovedbunden, hvor den risikerer at farve huden. Sæt ægge-uret i gang. Det er ekstremt vigtigt, at du overholder den anbefalede farvetid. Ellers risikerer du at få et forkert farveresultat – enten meget mørkere eller svagere i et lilla/grønligt/gråt skær.
Er der risici forbundet med hårfarvning?
Ja, der er altid en risiko for udvikling af allergi overfor nogle af de stoffer, der er i hårfarve. Men faktisk er det kun ca. 5 procent, der udvikler en allergisk reaktion, og det er der nogle forskere, der har undret sig over. De satte sig derfor for at undersøge, hvordan regelmæssig farvning påvirker vores immunforsvar. I et studie undersøgte de, hvordan det påvirker immunforsvaret hos mus at få farvet pelsen hver 14. dag.
Studiet viste overraskende nok, at der var mindre risiko for udvikling af allergi ved regelmæssig hårfarvning, end hvis man udsættes for en høj koncentration pludseligt. Det hænger sammen med, at regelmæssig brug af hårfarve – udover de allergifremkaldende celler – også fremmer dannelsen af allergihæmmende celler. Det er altså kort sagt trods alt sundere at farve sit hår regelmæssigt.
Husk, at farvet hår har brug for efterbehandling
Det er afgørende, at du vælger shampoo, balsam og gerne hårkure specielt til farvet hår. De både plejer håret og gør den nye farve mere holdbar. De førende firmaer har alle hotlines, hvor eksperter sidder klar med råd og vejledning om hjemmefarvning.
1 kommentar
Mit hår er blevet blåt af jeres grå farve hvad gør jeg nu