Mille Dinesen: ”Det gode liv er det sunde liv”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

”Kroppen skal være i balance, ellers er det usundt”. Ordene er Mille Dinesens, og hun ved, hvad hun taler om. Efter en livsændrende diagnose for 16 år siden har hun prøvet alverdens alternative behandlinger, kure og eksperimenterende metoder af på egen krop. Nu har hun fundet sin helt egen opskrift på livet. Vi har mødt den inspirerende skuespiller til en snak om træning – både den fysiske og den mentale af slagsen.

Dyrker du nogen form for motion – og hvad?

“Ja, det gør jeg, og jeg har prøvet virkelig mange ting for at finde frem til det helt rigtige for mig. Jeg har også forsøgt med løb, for jeg er ret vild med idéen om, at man kan gøre det når og hvornår, man vil. Men jeg må bare erkende, at løb aldrig bliver noget for mig. Jeg kan ikke finde ud af det, jeg får sidestik og jeg keder mig. Jeg har dyrket cufei og pafei hos Body SDS i 16 år. Det er en blanding af karate og vejrtrækningsøvelser og egentlig også yoga. Det er ret fantastisk helhedstræning. Man arbejder muskulært og med vejrtrækning og med medianbanerne og organerne, så man kommer hele vejen rundt. Og så er der også behandlingerne, som hjælper psyken. Det, der for mig er lidt problematisk med helt almindelig fitness-træning på en maskine er, at det er meget udenpå. Sved og muskler – men hvad med alt det andet?

Cufei er meget grundigt og varer to timer, mens pafei-træningen varer fem kvarter, og der får man sved på panden. Det er en super kombination. Det er mentalt og fysisk, og det giver meget mening for mig i det hele taget, når vi taler sundhed og et godt liv. Det der med, at vi er sunde hele vejen igennem. Man kan ikke skille det fysiske fra det mentale – det hænger sammen, og vi skal have balance i vores krop, ellers er det usundt.
Der er så mange – særligt de helt unge, der kun tænker på det ydre, når det kommer til træning, og så render de måske rundt og har det af helvede til mentalt.”

Kræver din meget smukke krop meget arbejde, eller er du
bare født virkelig heldig?

”Haha! Jamen tak! Altså, jeg er født langlemmet, og jeg var simpelthen så tynd, da jeg var lille. Meget tynd og meget ranglet. Og jeg vil da sige, at jeg ikke længere bare kan spise flødeskumskager og burgere, uden at det ses og mærkes. Jeg skal da træne et par gange om ugen for at føle mig pæn. Et langt stykke hen ad vejen kunne jeg spise, hvad der passede mig, for det satte sig ikke på min krop. Men fordi jeg i de sidste 16 år har været meget bevidst omkring sundhed og har brugt min krop som et slags laboratorium i forhold til, hvad virker og hvad virker ikke – både træningsmæssigt, men også kostmæssigt. Så på den måde har jeg fået gode vaner ind, som bare sidder fast. Det blev hurtigt en hobby for mig, da jeg startede op, og det var egentlig ikke noget, jeg gjorde for at få en bedre krop eller se bedre ud – det er dog et dejligt plus.
Men! Jeg skal arbejde lidt for det nu…”

Er det vigtigt for dig, at din krop har det godt?

”Det er vigtigt for mig på den måde, at det hænger sammen med min psyke. Hvis jeg spiser dårligt i lang tid og ikke får trænet, så bliver jeg dvask og i dårligt humør og får ikke gjort de ting, jeg skal. Jeg mister fokus og har svært ved at koncentrere mig. Så det hænger sammen på den måde. Det er vigtigt for mig, at jeg kan præstere og har det godt. Og så er jeg jo kvinde og er da forfængelig og kan godt lide at se godt ud og være velplejet og alt det der. Så igen – mentalt og fysisk. Det ene kan ikke udelukke det andet.”


>> Milles gode råd: Husk de essentielle olier!
”Hørfrøolie og fiskeolie er simpelthen så vigtigt. Vi gør så meget ved vores hud og smør os ind i dyre cremer og den slags, men vi skal have olierne, for de hjælper organerne og selve nervesystemet. Det er en slags indre bad, og det hjælper på så meget. Jeg laver en sjus hver morgen, jeg kalder mosekonens drik. Algepulver, æblejuice og olier – og så bare ned med det. Det er de færreste af os, der spiser nok fisk til at få nok Omega 3 fiskeolie. Derfor er det altså en god idé at tage et tilskud. Det er så godt for vores helbred, og det har virkelig god effekt på vores hjerne og nervesystem, og så virker det antiinflammatorisk.”


Fylder din forfængelighed mere eller mindre i takt med,
at du er blevet ældre?

”Jeg har det på en måde allerbedst, når jeg ikke skal gøre noget ud af mig selv. Når jeg ikke skal have makeup og høje hæle på… Når jeg er i joggingbukser, træsko og på vej ned til Emmerys. Det kan godt være lidt et postyr for mig, når jeg skal dresse mig op, og så er det tidskrævende. Det er sådan, jeg også har det med ansigtsbehandlinger og den slags. Så skal jeg ligge der og bruge halvanden time. Tid, jeg kunne bruge på så meget andet og bedre. Det er jeg simpelthen for utålmodig til, så det gør jeg mig faktisk ikke så meget i. Men jeg kunne godt tænke mig at være bedre til det, for når jeg endelig gør det, så kan jeg jo godt se, at jeg ser lidt friskere ud, når vi endelig er færdige. Men det er sjældent, jeg ligger og slapper af i det. Det er altså kedeligt bare at ligge der! Hvis det endelig skal være, så skal det altså være noget, der virkelig batter. Ikke bare lidt ligegyldigt hist og her. Der skal presses og der skal gås til den, når jeg nu endelig ligger der i halvanden time.”

mille-dinesen-smil
Hvornår føler du dig allerbedst tilpas?

”Det gør jeg, når jeg har det godt i krop og sind. Og det er jo, når jeg er glad! Da jeg skulle skrive min bog, puslede jeg meget med: Hvad er det gode liv egentlig? Er det gode liv det sunde liv, eller er det sunde liv det gode liv? Hvad kommer først, og hvad er udgangspunktet? Jeg kom frem til, at det gode liv er det sunde liv – det sunde liv er ikke det gode liv. Jeg har det allerbedst, når jeg er i balance. Når min fysik og min psyke taler sammen. Det kan være i alle slags situationer. Sammen med familien, min hund, når jeg drikker rødvin, træner. Bare jeg er i balance.”

Hvad ligger der i ordet skønhed for dig?

”Jeg kommer til at tænke på Sophia Lauren eller en eller anden utrolig lækker lejlighed. Skønhed er jo meget visuelt, og det har for mig ikke noget at gøre med hvordan man bliver skøn. Altså, vejen til skønhed er jo sjældent smuk. En tarmskyldning for eksempel… Haha! Nej, ordet skønhed er for mig meget ekstravaganca og sådan lidt fint og fornemt.”

mille-dinesen-favoritprodukter-1Milles favoritprodukter: Balance me Stellar Beauty Balm. 195 kr. ”Det er et wonder-produkt, og jeg er pjattet med det! Jeg har brugt det i mange år, og jeg er helt afhængig. Det er en læbepomade, en ansigstcreme, til små sår, en neglecreme – det er alt! Den er helt vidunderlig! Den giver så meget fugt, og jeg kan kun anbefale den!” 
Tromborg Mineral pudder ’Vanilla’. 360 kr. ”Altså, jeg bruger den bare altid, og den er simpelthen så god. Det er enten sky eller vanilla – alt afhængig af årstid.

Hvad ligger der så i ordet sundhed?

”Engang lå der det i det, at sundhed var lidt en pligt, og det var meget noget, der udelukkende var fysisk. Nu ligger der en del mere for mig i det ord. Jeg har sagt det før, og siger det gerne igen. Balance. Sund indeni og sund udenpå. Og det er ikke længere en pligt. Det er noget, jeg elsker.”

Du har levet sundt og med et særligt fokus i 16 år. Du må
virkelig kende din krop godt og hvile i den..?

”Hmm, altså jo. Inden jeg begyndte at have det fokus, og jeg kom ud på et sidespor med for meget arbejde, for lidt træning, usundt mad osv., så vidste jeg ikke, hvordan jeg skulle komme back on track. Nu er jeg meget bevidst. Jeg ryger da stadig ud over kanten i ny og næ, og det gør man jo som menneske. Nu ved jeg bare, hvad jeg skal gøre for at komme tilbage. Det vidste jeg ikke for 16 år siden. Så ja, jeg hviler mere i mig selv på den måde. Det hører jo ligesom med i takt med alderen og de mange erfaringer. Jeg tror også, det er derfor, jeg ikke dyrker trends, sundhedsbølger, kure og den slags. Det skyller jo ind over os.

Jeg kan sagtens blive inspireret, men jeg er virkelig ikke tilhænger af, at man bare tager noget til sig og så tror, at alt er godt. Vi er så forskellige, og vores kroppe og psyke har brug for noget vidt forskelligt. Derfor er det vigtigt, at man lærer sig selv at kende, så man ved, hvad kroppen har lyst til og kan klare. Det kræver, vi lytter til os selv, og det er vi så dårlige til i denne her fortravlede verden. Jeg nævner også i min bog, at der ikke er nogle quick fixes – det er der virkelig ikke! Desværre… Jeg har selv undersøgt alverdens ting og sager og har plukket lidt hist og her. Bare fordi man ser sin veninde tabe 14 kilo på en eller anden kur, så betyder det ikke, at man selv kan gøre det samme. Alt skal gå så hurtigt, så vi symptom-behandler fremfor at årsags-behandle, og det er et stort og alvorligt problem!”

mille-dinesen-favoritprodukter-2
Milles favoritprodukter: Vitaviva Vitamax. 240 tabletter. 457 kr. ”Nu bliver det helt vildt sundshedsagtigt! Det er en fantastisk potens vitaminpille, og der er simpelthen ikke det, den ikke indeholder! Den er smækfyldt med alt, hvad man skal bruge – og mere til. Jeg tager otte om dagen.” 
Tabhita James Kraan ’Organic Dry Shampoo Fair’. 299 kr. og ‘Organic 4 in 1 Conditioner. 235 kr. ”Det er en hel ny hårserie bestående af shampoo, balsam og olier. Det er mega økologisk, og det skummer nærmest ikke i håret, men jeg er sikker på, jeg nok skal vænne mig til det, for det lever op til alle mine principper om økologi.”

Du går ret meget op i økologi – gælder det alt i din hverdag?

”Så vidt det er muligt, men det er ikke muligt at være 100 procent økologisk. Kosmetik, cremer og alt det der – dér er jeg meget økologisk et langt stykke hen ad vejen. Men jeg er nået en alder, hvor jeg bliver nødt til at gå lidt på kompromis i ny og næ, for jeg vil simpelthen have noget, der virker. Jeg er stor tilhænger af økologiske produkter, men ind imellem skal det bare være virkningsfuldt, og så må jeg vige lidt fra mine egne principper. Og så er der maden, som havde været udelukkende økologisk, hvis jeg havde tiden til det. Men det har jeg ikke. Jeg har ikke tid til at stå hver dag og lave mad fra bunden, og det kræver det jo, hvis man skal være 100 procent. Det er vildt ærgerligt, at det skal være så besværligt og så dyrt at leve økologisk. Jeg får en kasse fra Aarstiderne en gang om ugen, og så køber jeg så vidt muligt økologisk.”


>> Milles gode råd: Husk at trække vejret!
”Det hele kommer derfra. De fleste af os trækker vejret helt oppe i halsen, og lærer vi at trække vejret helt ned i maven, så får vi det bedre. Det hænger sammen med så meget andet i kroppen, så det er vigtigt!” Vær ikke fanatisk! ”Jeg har været der, og man bliver hverken sundere eller gladere af det. Og det gælder faktisk alt her i livet. Alt med måde – og vær ikke fanatisk!”


Din bog ’Min egen vej’ – hvorfor var du pludselig klar til
at skrive den og åbne op omkring din sklerose-diagnose og
ikke mindst dig selv som privatperson?

”Jeg gik i gang med at skrive på bogen for to et halvt år siden, og der kunne jeg bare pludselig mærke, at jeg var klar til det. Det er en meget privat ting for mig, og jeg fortæller jo åbent og ærligt om, hvordan det var at få denne her sklerose-diagnose – fejldiagnose eller ej – så var det jo en sjælsrystelse ud over alle grænser. At stå der som 27-årig i fuld gang med min drømmeuddannelse, og så kom den der massive bremseklods bare væltende. Det har taget mig nogle år at blive klar til at skrive om det og ikke mindst den livsstil, der virker for mig. Det er 16 års gøren og laden, som jeg skrevet ned. Men jeg lever jo stadig med den angst – den slipper mig aldrig. Diagnosen slipper mig jo heller aldrig, selv om jeg ikke mærker noget til den. Og også selv om det måske var en forkert diagnose. Det fylder! Og frygten for, at det kommer igen vil altid være der. Men jeg tacklede det på min måde, og det handler bogen om.”

Hvad håber du, bogen kan?

”Mit håb er, at den kan inspirere andre til at leve et sundt og fornuftigt liv. Et liv, hvor man selv tager ansvar, selv mærker efter og ikke nødvendigvis tager alt for gode varer. Jeg ønsker at inspirere andre – ligesom jeg selv har plukket fra diverse trends og den slags. Aller vigtigst er det dog, at mit budskab om fysisk og mental balance er vigtigst for at kunne leve helt.”

Du fik en fin andenplads i Vild Med Dans… Hvad har
din deltagelse gjort for din kropsforståelse?

”Den form for kropsbevidsthed, jeg havde inden, altså… Det var jo et forholdsvist lille bekendtskab. Jeg har gået på Skuespillerskolen, og der får man også en bevidsthed, men det er på en hel anden plan. Jeg føler, jeg er blevet utrolig meget rigere i forhold til min krop. Jeg har lært, hvad den kan. Det var jo helt sygt at stå det hver fredag. Gik man videre, tænkte jeg yes, men lige bagefter tænkte jeg, at det kan jeg da ikke igen om en uge. Jeg blev presset ud i nogle situationer, og jeg har overskredet mine grænser gang på gang. Folk tror, at man som skuespiller er vant til den slags. Men nej. Overhovedet ikke! Det er en hel anden måde at bruge kroppen på. Det har været en kæmpe udfordring hele vejen. Men jeg er så glad for at have været med, og jeg har lært sindssygt meget af det. Det har simpelthen været så sjovt og skide hårdt!

Dansen gjorde hurtigt noget fysisk ved min krop, og det var sjovt at se, hvordan musklerne bevægede sig rundt og satte sig anderledes. Men først og fremmest blev jeg bare så glad i låget af at være med. Dans gør glad! Klichéen er sand. Det er de fleste klichéer i øvrigt.”


OM MILLE…
Navn: Mille Dinesen. Fødselsdag: 17. marts 1974. By: Født og opvokset i Brumleby på Østerbro i København, hvor hun stadig bor. Uddannelse: Blev uddannet fra Skuespillerskolen i 2004. Kendt fra: Mille fik sit gennembrud i 2005, hvor hun spillede Nynne i filmen af samme navn. Siden har vi kunnet nyde hende i utallige film, teaterstykker og ikke mindst i TV2 tv-serien Rita. Aktuel med: I september sidste år udgav Mille bogen ’Min egen vej. Inspiration til et sundt liv i balance’, hvor der er gode råd, opskrifter, teknikker og ikke mindst masser af inspiration.


LÆS OGSÅ: Kom med backstage og se hvordan looket til forsiden er blevet skabt step-by-step…

Tekst: Katrine Memborg
Foto: Elona Sjögren
Retouch: Wetouch
Hår & makeupartist: Ulla Glud
Makeup: Sandstone Scandinavia
Tøj // Trøje: Heartmade, Brova Cape. 6.995 kr.

Køb GO Beauty magasinet og læs hele interviewet og meget mere. HER >>

Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet.
Du kan også følge GO Beauty på: FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk

Share.

About Author

Efterlad et svar