Nyt

5 gode råd om fertilitet

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Livsstil spiller en stor rolle, når det gælder fertilitet hos kvinder. Vi giver dig her fem gode råd om fertilitet.

Hvad kan du selv gøre for din frugtbarhed?

1. Få børn i en tidlig alder

Alder er den vigtigste faktor, når det gælder kvinders frugtbarhed. F.eks. har kvinden som 20-årig 34 procents chance per måned for at blive gravid, hvorimod chancen hos en 40-årig er 6 procent. Frugtbarheden falder allerede 5-10 år før overgangsalderen.

2. Stop med at ryge

En kvinde, der ryger, vil have sværere ved at blive gravid. Giftstofferne i tobaksrøgen påvirker udviklingen af æg og dannelsen af kønshormoner, transporten af det befrugtede æg og evnen til at sætte sig fast i livmoderen. Kvinder, der ryger, går også tidligere i overgangsalderen, fordi giftstofferne sænker niveauet af cirkulerende kvindeligt kønshormon og medvirker til, at æggene tabes hurtigere.

3. Undgå overvægt

Mange undersøgelser viser, at overvægt hos kvinder nedsætter frugtbarheden og øger risikoen for graviditets- og fødselskomplikationer. Bl.a. viser et studie, at overvægtige kvinders frugtbarhed nedsættes med 8 procent og de svært overvægtige med 18 procent sammenlignet med normalvægtige kvinder. Hos svært overvægtige kvinder, der ikke havde født, var frugtbarheden nedsat med 34 procent. Flere studier viser også, at overvægt og svær overvægt øger risikoen for graviditetstab/tidlig abort med op til 24 procent.

4. Vær aktiv

Daglig fysisk aktivitet er vigtig, og særligt for overvægtige kvinder med hormonforstyrrelsen PCOS kan fysisk aktivitet medfører vægttab og regulere uregelmæssige menstruationer. For megen træning kan dog også have en negativ effekt på frugtbarheden. Gentagen hård fysisk aktivitet kan give uregelmæssige blødninger, og blødningsforstyrrelserne og uregelmæssig menstruation kan resultere i lave østrogenniveauer. De lave hormonniveauer gør, at man ikke får ægløsning.

5. Undgå for meget alkohol

Alkohol kan give manglende ægløsning og menstruation, hvilket kan gøre det svært at blive gravid. Kvinder, der drikker mere end 14 genstande om ugen, er næsten dobbelt så lang tid om at blive gravide end kvinder, der drikker under 14 genstande ugentligt. Alkohol øger også risikoen for abort. Er man i fertilitetsbehandling, nedsættes chancen for befrugtning og et barn, hvis man ikke begrænser sit alkoholindtag.
 

 
 
Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet. Du kan købe det nye nummer af GO Beauty i udvalgte COOP, 7-Eleven, kiosker og supermarkeder i hele landet eller lige her >>

Du kan også følge GO Beauty på:
FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk YOUTUBE GO Beauty
Share.

About Author

Comments are closed.