Er du tyndfed og kan det være farligt?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Det er et temmelig ucharmerende begreb, som rammer mange danskere. At være tyndfed er et særdeles lumsk fænomen, for vi kan sagtens se sunde og slanke ud, når fedtet sidder indeni og ikke udenpå. Så hvordan ved du, om du er tyndfed, når du hverken kan se eller mærke det? Hvor farligt er det, og hvad kan du gøre ved det?

Derfor er du fed, selv om du er tynd

Vi kender alle en eller flere, som mæsker sig i Coca-Cola, vin og junk food, aldrig dyrker motion og stadig rocker sommerens strammeste strandlook. De kan spise, hvad de vil, uden at tage på. Heldige asen, forledes vi til at tænke. Men det betyder ikke nødvendigvis, at fedtet ikke sætter sig ligesom hos os, der fluks ser dellen pible frem efter en sommer med for meget rosé. For selv om man er slank og har et BMI et godt stykke under de 25, kan man sagtens have et fedmeproblem. Med andre ord kan man være tyndfed.

Tyndfed er ikke en medicinsk term, men en populær betegnelse, der bruges om personer, som udadtil er slanke, men indadtil bærer på mere fedt, end hvad der er sundt for deres krop. Du kan altså gå rundt med et BMI-tal i topform og alligevel have en fedtprocent, der kan få helbredsmæssige konsekvenser. Udregningen af BMI – forholdet mellem højde og vægt – tager nemlig ikke højde for kroppens mængde af fedt og muskler eller hvor fedtet er placeret, og det er bl.a. disse faktorer, der afgør, om man er tyndfed eller ej.

Hvad betyder tyndfed?

Groft sagt kan tyndfed defineres som høj fedtprocent og lav muskelmasse. Hos tyndfede personer sidder fedtet typisk på maven omkring organerne, og samtidig er muskelmassen ofte lav, fordi de ikke dyrker motion. En livsstil med usund mad, fedme omkring maven og fysisk inaktivitet kan føre til usunde forstyrrelser i kroppen, herunder forhøjet blodtryk og nedsat insulinfølsomhed, og personer, der beskrives som tyndfede, kan udvikle de samme sygdomme som dem, vi ville betegne som svært overvægtige.
Den normale fedtprocent for kvinder er mellem 21-33 pct. – ligger den på 36 eller 38 pct. udgør den en risiko for helbredet.

Hvornår ved du, om du er tyndfed?

Da fedtet ikke er synligt og vægten er normal, kan det være svært at vide, om man i virkeligheden er tyndfed. Men der er en række livsstilsrelaterede indikatorer, der kan medføre tyndfedme. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at du er tyndfed, selv om du spiser usundt og ikke dyrker motion.

1. Du dyrker for lidt motion.

Tag et ærligt kig på dine motionsvaner. Stræber du efter at dyrke 150 minutters moderat motion om ugen? Træner du overhovedet? Folk er mere tilbøjelige til at være tynde og fede, når de sparer på motionen.

2. Din kost er ikke næringsrig.

Tænk over, hvad du har tendens til at spise regelmæssigt. Hvis du ikke træner meget og ikke har en god kost, er du i risiko, selv om du ser slank ud.

3. Din taljeomkreds er stor.

Er dit taljemål større end 88 centimeter, er der en risiko for, at du har overskydende fedt, da fedtet har en tendens til at ophobe sig i midtersektionen af kroppen.

4. Du stoler for meget på dit BMI.

Husk på, at BMI intet siger om, hvorvidt du har overskydende fedt lagret I kroppen.

Hvorfor kan det være farligt at være tyndfed?

Tyndfede personer har som nævnt en lav muskelmasse og en høj fedtprocent, navnlig som følge af fedt i bughulen. Og uanset hvordan vi vender og drejer det, er en fedtprocent, der er højere end det, der anses for sundt for din kropstype, forbundet med en høj risiko for sygdom.
Men det er ikke alene det at have fedt, der er problemet. Eksperter mener, at visceralt fedt (som aflejrer sig i kroppen omkring dine organer og almindeligvis i midterdelen) er særligt bekymrende.
Den anden slags fedt, som sidder lige under hudens overflade, og som du kan klemme med fingrene, menes ikke at have de samme sundhedsmæssige konsekvenser.

En undersøgelse offentliggjort i Annals of Internal Medicine, viste, at normalvægtige personer med meget fedt i bughulen havde den højeste risiko for at dø tidligt, selv sammenlignet med personer med overvægt eller fedme ifølge BMI.
Personer med en højere grad af fedt omkring maven har en øget risiko for at udvikle forhøjet blodtryk, forhøjede mængder af fedt i blodet og nedsat insu-linfølsomhed. Symptomer som kan føre til type 2-diabetes, hjertekarsygdomme, leversygdomme og kræft. Derudover peger forskning i retning af, at også demens kan være relateret til fedme.

Hvordan tjekker du, om du er tyndfed?

Der findes flere måder at bestemme fedtprocenten på, bl.a. specielle badevægte og håndholdte målere. Desværre er de meget upræcise til at måle fedtprocenten hos den enkelte, og en præcis bestemmelse af fedtprocenten kræver en avanceret scanning, som kun er tilgængelig få steder, bl.a. på visse hospitalsafdelinger. En DEXA-scanning måler mængden af knogler, muskler og kropsfedt i din krop, mens en såkaldt bioelektrisk impedansanalyse (BIA) bruger en svag elektrisk strøm til at beregne modstanden i din krop (og dit fedtlager).
Det er dog værd at bemærke, at fedtprocenten, også selv om den er præcist målt, ikke tager højde for fedtfordelingen, som er afgørende for helbredsrisikoen.

En bedre – og mere enkel – måde at tjekke om man er tyndfed, er mængden af bugfedme. WHO har udarbejdet en klassifikation af bugfedme, som er baseret på taljeomkredsen, men der arbejdes fortsat på at udvikle bedre helbredsklassifikationer baseret på taljemål.

Hvordan slipper du af med tyndfedme?

Da tyndfedme kan koges ned til lav muskelmasse og for meget fedt i bughulen, handler det kort og godt om at øge muskelmassen og reducere bugfedtet, hvis du vil forvandle tyndfedme til sund fedme.

Spis masser af frugt og grønt

Det er dokumenteret, at plantebaserede kostvaner ikke alene forbedrer den generelle sundhed, men bidrager til at holde en sund vægt.

Gå efter magre proteiner

Hvis du spiser fedtholdigt kød som din primære proteinkilde, så overvej at skifte bøf og burgere ud med magre varianter som kylling og fisk. Det kan hjælpe dig med at reducere dit kropsfedt.

Husk fuldkornene

Kulhydrater er ikke dårlige eller forbudte, men raffinerede kulhydrater som hvidt brød og almindelig pasta er mere tilbøjelige til at bidrage til øget kropsfedt end komplekse kulhydrater som brune ris og majs.

Bevæg dig mere

Hvis du ikke træner nu, er det et godt tidspunkt at begynde. Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal gå amok i fitnesscenteret, men regelmæssig motion (f.eks. 150 minutters moderat motion om ugen) vil være et godt middel til at reducere kropsfedt. Fysisk aktivitet i form af konditions- og/eller styrketræning er den bedste måde at reducere bugfedtet på, specielt hvis træningen har høj intensitet. Desuden opbygger man muskelmasse ved fysisk aktivitet, så træningen har gavnlige effekter uden et reelt vægttab.

Mens du er i gang, så prøv også med styrketræning

At løfte vægte eller lave kropsvægtsøvelser er en god måde at opbygge din muskelmasse på – og det kan sænke din fedtprocent. Jo mere muskelmasse, du har, des mere energi bruger du (og jo mere fedt forbrænder du) selv i hvile.

Få masser af søvn

Mangler du søvn, øges lysten til usunde snacks, og du har mindre energi til at træne.

Nedbring dit stressniveau

Stressniveauet kan bidrage til overvægtslagring. Prøv at indføre et par rutinemæssige afstresningsteknikker i løbet af dagen, f.eks. ved at bruge en meditationsapp.

Klassifikation af bugfedme

 
KLASSIFIKATION TALJEOMKREDS HELBREDSRISIKO
Kvinder > 80 cm Øget
  > 88 cm Væsentligt øget
Mænd > 94 cm Øget
  > 102 cm Væsentligt øget

Kilde: WHO og Netdoktor.

 

Share.

About Author

Comments are closed.