Full bodylift – Jagten på en fast, glat og slank krop

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

I jagten på en fast, glat og slank krop tyer flere og flere til kosmetisk kirurgi. Og med god grund, for teknikkerne er blevet bedre, og plastikkirurgerne bruger nu deres erfaringer fra de ekstreme vægttab på flere mindre patienter. Er full bodylift blevet for alle?

Fix min krop, doktor!

Hvor et full bodylift tidligere kun blev udført på fede eller ekstremet fede, der havde gennemgået et virkeligt stort vægttab, kommer forespørgslerne i dag fra en helt anden gruppe: de overvægtige. Dem, der vejer omkring 20-30 kg for meget og som måske godt kunne leve med deres størrelse uden voldsomme forringelser i livskvaliteten, men som af kosmetiske grunde gerne vil strammes op efter et vægttab.
For bare fem år siden var der stadig flest ekstremt fede patienter med et BMI på 40 eller derover, der havde gennemgået et stort vægttab, der efterspurgte og fik et bodylift hos plastikkirurgerne. Med stort vægttab menes altså vægttab på 60 kg eller derover. Sådan et vægttab kommer ikke på en gang, og alle, der bare har prøvet at skulle tabe sig sølle fem kg, ved, at selv det kan tage tid. Så et vægttab på 60 kg eller mere tager altså sin tid, og kræver en drastisk omlægning af både spisevaner og aktivitetsniveau.
”Hvis man ikke har lavet en rigtig omlægning af livsstil, men blot har været på en meget kraftig slankekur, så vil risikoen for at man tager på igen, være alt for stor og man bør vente med at gennemføre bodylift kirurgi, til man føler sig sikker i sit vægttab.”
Efterspørgslen skyldtes bl.a., at et BMI over 40 var den grænse, der var sat af sundhedsmyndighederne for et bodylift på statens regning. Væsentligt forringet livskvalitet var et andet og mindst lige så vægtigt kriterium, og allerede ved et BMI over 30 er der langt større risiko for at udvikle f. eks diabetes 2 eller at den forventede levealder falder.
Siden er grænsen hævet til et BMI over 50, og dermed er antallet af patienter og operationer naturligt dalet, men de erfaringer og den viden, plastikkirurgerne har oparbejdet, giver nye behandlingsmuligheder. Og med nye behandlingsmuligheder kommer også nye patientgrupper. En af de væsentligste erfaringer er, at uønsket fedtvæv kan flyttes fra f.eks maven til bryster eller baller, for dér at gøre gavn i form af fylde. Lige nu er der en stigende efterspørgsel efter netop den type fedttransplantationer, og den kommer fra en nye patientgruppe: Dem, der har tabt sig 20 kg eller mere og som vil have en fast og slank krop og ikke vil finde sig i løs hud, løst væv eller puder på kroppen, der bare ikke vil give slip. De har typisk tabt sig ved at ændre på de to helt grundlæggende faktorer, der afgør, om fedtet hober sig op, nemlig kost og bevægelse. Ofte har de tabt sig over et år, og selvom det kan være udfordrende, er det muligt for de fleste. Det svære er at fastholde de nye kost- og motionsvaner, og ikke falde tilbage i gamle mønstre.

En fast og slank krop forøger livskvalitet…

Gruppen af overvægtige efterspørger oftere et full bodylift og er der udsigt til væsentlig forbedring af livskvalitet, siger kirugerne ikke nej. ADe flste ønsker en flot slank krop, mener et full body lift for alle? ”Bodylift operationer er bestemt ikke for alle. Typisk er det for patienter, hvor løsheden af huden er så betydelig, så det er ok at bytte med de lange ar. Selvom arrene bliver pænere med tiden, vil de altid kunne ses”, siger plastikkirurg Andreas Printzlau fra Printzlau Privathospital. Han understreger også, at der ER risici forbundet med så stort et indgreb:
”De største risici er blødning og infektion. Derfor skal bodylift-patienter være indlagt til observation til dagen efter operationen. Omkring 5 pct. af patienterne vil opleve en komplikation, som kræver et fornyet indgreb.”
Indgrebet stiller faktisk også nogle krav til patientens livsstil:
”Det er vigtigt, at stofskiftet er i optimal balance, inden man gennemgår store operationer som bodylift. Man har som patient brug for de byggeklodser som næringsstoffer, vitaminer og mineraler er i forbindelse med helingen. Derfor tages der blodprøver, som vurderes af en medicinsk ekspert inden de store bodylift operationer kan gennemføres.
Bodylift er desuden meget store og dyre operationer. Det er derfor vigtigt, at det kun er noget man som patient skal gennemgå én gang i tilværelsen. Hvis man ikke har lavet en rigtig omlægning af livsstil, men blot har været på en meget kraftig slankekur, så vil risikoen for at man tager på igen, være alt for stor og man bør vente med at gennemføre bodylift kirurgi, til man føler sig sikker i sit vægttab”, slutter Andreas Printzlau.

Share.

About Author

Efterlad et svar