Tid til peeling! Og det er nu, du skal sætte ind for at undgå, at sommerens solskader sætter sig fast. Men hvad er bedst til dig – laser, kemisk eller fysisk peeling og hvilken pleje har huden brug for efterfølgende? Det guider GO Beauty dig til her.
Hjælp til hudskader
Når det nu er blevet efterår, er det tid til at se mere seriøst på, hvad solen så har gjort ved huden. Har den efterladt pigmentforandringer, tørhedsrynker, slappere bindevæv eller urenheder? Uanset hvad, er det tid til at kradse lidt i overfladen og få peelet de døde hudceller væk, så huden kan komme tilbage til sig selv.
BOOK DIG SKØN
Søg efter behandlinger i hele Danmark – på tværs af hundredevis af de bedste klinikker.
DIN GENVEJ TIL SKØNHED. Klik her og GO Beauty guider dig – præcis dér til,
hvor det passer dig at blive behandlet.
Det er klassisk hudpleje at åbne, behandle og lukke huden, og det er netop åbning af huden, der er særlig interessent, hvis du vil have dit glatte ansigt igen.
Der er de senere år kommet mange nye metoder, herunder laser, kemisk peeling og fysisk peeling til, og det med god grund: Peeling kan faktisk være en genvej til flottere hud hurtigt og er et reelt alternativ til injektioner, i hvert fald når det handler om hudens oveflade og glathed.
Om du vælger at gøre det selv derhjemme eller få en peeling på en klinik, er et spørgsmål om temperament og økonomi, men i begge tilfælde børe du peele med en vis regelmæssighed. En peeling gør ikke den store forskel, men når du gør det jævnligt eller tager et kurforløb på en klinik, vil du tydeligt kunne se et sundere hudbillede.
Fysisk peeling
Den enkleste form for peeling, der også ofte sælges med hjem som hjemmebehandling, og som er begyndelsen på langt de fleste ansigts- eller kropsbehandlinger. I sin grundform består en fysisk peeling af en form for skrubbekorn, der kan være enten organiske, mineralske eller syntetiske, men som næsten altid har en rund eller en oval form. Ofte er de lavet af f.eks. knuste frugtkerner og bundet sammen af en vandopløselig substans, der gør dem lette at fordele over ansigt og krop. Fysisk peeling anvendes også ofte i klinikkerne som forberedelse til en manuel udrensning eller en dybere behandling. Den arbejder kun i den øverste del af huden og er derfor stor set risikofri at bruge. Fysiske peelings findes til alle hudtyper, i alle prisgrupper og til alle kunder, og den er let at sælge med hjem sammen med rense – og plejeprodukter.
TIP: Vælg fysisk peeling, hvis du gerne vil holde huden fin og ren ved at peele selv derhjemme. De findes i utallige formere og i alle prislag.
Jurlique Nutri-Define Refining Foaming Cleanser. Små perler eksfolierer blidt og forfiner hudens struktur, og planteekstrakter, der genopretter hudens glathed og bevarer en strålende glød, mens hudens essentielle fugt niveauer bevares. 395 kr. iS Clinical Tri-Active Exfoliant har kombineret stærke botaniske enzymer og mikro-perler, for at give den ideelle fysiske og biokemiske eksfoliering. Resultatet er en hud med en frisk udstråling samt en glattere og blødere struktur. 549 kr. Bioeffect Volcanic Exfoliator. Islandsk mikrokrystallinsk vulkanaske skrubber blidt og renser tilstoppede porer og og efterlader huden ren, frisk og blød. 325 kr.
FIND DIN LOKALE KLINIK DER FORHANDLER:
>> JURLIQUE KLINIKKER – indtast postnummer eller by
>> IS CLINCAL KLINIKKER – indtast postnummer eller by
Laser
Behandlinger med CO2 laser foretages af læger eller under lægesupervision, fordi den arbejder i de dybe lag af huden, kaldet læderhuden. Klassisk CO2-laser-behandling foregår ved, at laseren opvarmer huden, fjerner de yderste lag hudceller og strammer de gamle kollagenfibre op. I løbet af uger til måneder dannes nye netværk af kollagenfibre, så huden bliver glattere og fastere end før. Behandling af hele ansigtet foretages i fuld bedøvelse.
En fraktioneret CO2-laser derimod stimulerer hudens egne genopbygningsprocesser ved at tilføre huden små, kontrollerede skader, som huden derefter reparerer ved at danne nyt kollagen. CO2-laseren opvarmer små prikker i huden, og påvirker både overhuden og læderhuden. Når læderhuden opvarmes, vil den trække sig lidt sammen og der dannes også nye elastiske fibre og kollagenfibre samt hyaluronsyre.
Laserbehandlinger er meget præcise og derfor anvendes de tit til målrettede aktioner i huden mod fx karsprængninger, pigmentforandringer eller ar.
FIND DIN LOKALE KLINIK DER UDFØRER LASERBEHANDLINGER:
>> KLINIKKER I DANMARK – indtast postnummer eller by. Vælg hvilken type laserbehandling du ønsker
TIP: En laser behandling er et større indgreb, og du skal derfor overveje, om det er nødvendigt, eller om du vil kunne få tilfredsstillende effekter med mindre indgreb som fx fysisk peeling eller mild kemisk peeling.
Kemisk peeling
Kemisk peeling lyder voldsomt, men da al hudpleje i bund og grund er baseret på kemi, er det ikke så farligt endda. Overordnet foretages kemisk peeling med enzymer eller med syre.
Enzymer brugt i peeling er med til at spalte proteinkomponenter, hvilket betyder, at de dermed løsner døde hudceller, som derefter let kan vaskes af. Enzymerne er ofte udledt af frugter, fx papaya, og det er blandt andet derfor, de ofte ses i forbindelse med grønne serier eller markedsføres som naturlig peeling. Desuden er de skånsomme og lette at arbejde med, hvilket gør dem meget populære. De kan bruges på alle typer hud, og alle må arbejde med dem.
Syre-peelings er inddelt efter deres pH-værdi, og alle peelings med en pH-værdi på 3 eller derunder må kun anvendes af læger eller uddannet personale under lægesupervision. Typisk er det peeling med trichloreddikesyre (TCA) og phenolsyrer, der anvendes hos lægerne, og de anvendes til deciderede hudlidelser, mens skønhedsklinikkerne oftest arbejder med alpha hydroxy syre (AHA) og trichloreddikesyre (BHA). Disse skal dog også holde en pH-værdi over 3, men helst under 4,5, da de ellers bliver stort set uvirksomme på huden.
Effekten afhænger af, hvor meget produkt, der anvendes, hvor stærk syren er og hvor længe den sidder på huden, og her er det vigtigt, at du også mærker efter, om det føles ok for dig. De kan godt brænde eller svide i huden, og til en vis grænse er det ok, men du skal ikke lide for skønheden. For at opnå det bedste resultat, skal der flere behandlinger til med ugentlige intervaller.
HUSK: Det bedste resultat får du, hvis du booker et kurforløb hos din kosmetolog. Det er her, du virkelig kan opleve en forskel for huden, så gør det til en god vane at tage et kurforløb, når sommerens sol-aktiviteter er overstået.
FIND DIN LOKALE KLINIK DER UDFØRER KEMISKE PEELINGER:
>> KLINIKKER I DANMARK – indtast postnummer eller by.
Kiehl’s Apothecary Preparations. serien består af en base ’Kiehl’s Skin Strengthening Concentrate’, som mixes med to udvalgte ’Targeted Complexes’. der udvælges efter en hudkonsultation. Du kan altså arbejder 100% på de hudtilstande, der kræver mest opmærksomhed lige nu og du kan hele tiden tilpasse din hudpleje til dine hudproblemer. 705 kr. Suki Resurfacing enzyme peel. En frugtsyrepeeling med glycolsyre og C-vitamin, der exfolierer blidt, dybderenser porer og øger cellefor-nyelsen. 569 kr.
TIP: Enzym peeling kan du sagtens foretage derhjemme, men læs instruktionerne på produktet grundigt og overhold tidsangivelsen. Hvis du føler ubehag, så skyl masken af med det samme og neutraliser med en skintonic eller et afkog af kamillethe.
Schrammek GREEN PEEL urtepeeling
Det er en dybdegående urtepeeling, udviklet af dermatologer og baseret på biologiske enzymer. Derfor er den både mild og effektiv og kananvendes i alle aldre mod rynker, ar, akne, uren hud, pigmentforandringer, strækmærker, solskader, tab af elasticitet mm. Urterne stimulerer hudens eget fornyelsessystem, forbedrer blodcirkulation, lymfesystem og micro-cirkulation. Urterne aktiverer hele hudens funktion og bevirker at den regenererer hurtigt, men også at den bliver tykkere og hermed skjuler f.eks. karsprængninger. Behandlingen (inkl. efterbehandling) tilbydes på klinikker rundt om i Danmark og koster fra 1.500-2.000 kr.
FIND DIN LOKALE KLINIK DER UDFØRER GREEN PEEL FRA SCHRAMMEK:
>> KLINIKKER I DANMARK – indtast postnummer eller by.
Stil ikke solcremen væk
Den får du nemlig brug for, for behandlingerne gør huden ekstra lysfølsom. Bruger du kun en let fysisk eller enzym-baseret peeling derhjemme, er der nok at bruge solcreme samme dag, men får du et længere kurforløb med f.eks syre eller laser, er solfaktor et must i hele behandlingsperioden.
Efter behandling
Nu tager huden endnu bedre imod nærende creme og serum, så det er nu, du virkelig får noget ud af alle de gode sager i krukkerne.
Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet.
Du kan også følge GO Beauty på: FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk