Hvorfor får man grå hår?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Inden man ved af det, så kommer de første grå hår snigende. Dem, der allerede har fået de første grå hår, kan uden tvivl huske første gang det gik op for dem, at de havde meldt deres ankomst. Men hvorfor kommer de, og kan man stille noget op?

Hvorfor får man grå hår?

Om man får grå hår menes at være bestemt af køn og gener.

Mennesket har omkring 100.000-200.000 hår på hovedet. Håret består af omkring 80 % keratin og 15 % vand, hvor resten er fx pigment. Den enkelte hårsæk har sin egen cyklus. Når håret vokser, ud går det igennem 3 faser – det vokser ud, går i dvale ,og så falder det ud, så der kan produceres et nyt hår. Denne proces tager i gennemsnit seks til otte år.

Håret er delt op i forskellige lag, og det er i det indre lag (hårbarken), at vi finder pigmentet, der afgører hårstråenes farve. Det er netop her, man skal kigge på, hvorfor og hvornår man får de første grå hår! Folk med mørkt hår har som regel en del mere pigment i håret end folk med blond hårfarve.

Pigmentet giver håret dets farve. Hvis håret mangler pigment, forsvinder farven, og resultatet bliver en grå, hvid eller sølvlignende manke. I takt med at vi bliver ældre danner vi mindre og mindre pigment omkring hårsækkene, hvilket resulterer i dannelsen af de grå hår.

For de mørkhårede vil kontrasten mellem de grå og de mørkere hår oftest være mere udtalt. Er du derimod blond, askefarvet, eller rødhåret, vil de første grå lokker med sandsynlighed blende bedre ind med resten af håret.

Hvornår får man grå hår? Grå hår som ung kan overraske

For de fleste danskere ses de første grå hår i 40-års alderen, og ofte får mænd de grå hår før kvinder. Men det er ikke et tal og en statistik, du kan regne med, for det at blive gråhåret varierer enormt meget fra person til person. Nogle oplever sågar at få deres første grå hår, inden de er fyldt 20 år.

De fleste af os har grå hår, når vi rammer 40’erne

Amerikanske forskere kommer med et mere vidtstrakt estimat. De påpeger, at både mænd og kvinder kan forvente at skulle byde de første grå hår velkommen i alderen 34-44 år. Men alt inden og uden for den årrække er sundt og normalt. Hvis du finder grå hår før dit 34 år, skal du ikke være bekymret. Hårets tab af pigment er ligeså individuelt som andre alderstegn.

Udviklingen af en grålig manke afhænger som nævnt af køn, race, gener og ikke mindst det antal cyklusser, som den enkeltes hår har i sig. Afhængig af antal cyklusser, der kan variere alt imellem 10-20, er der til sidst ikke mere pigment tilbage i hårsækken, og håret vil blive hvidt/gråt.

Kan man undgå eller camouflere grå hår?

Der er desværre ikke fundet noget mirakelmiddel mod de grå hår endnu, men der arbejdes på det. Der går forhåbentlig ikke ALT for længe, inden mysteriet bliver løst.

I 2021 stund forholder det sig dog sådan, at når først produktionen af melanin – og dermed pigmenter – ophører, er det ikke muligt at gøre håret naturligt pigmenteret igen. Men camoufleres kan det. Hvis du ønsker at skjule alderstegn, kan du farve håret. Før du kaster dig ud i en farvning af de grå hår, er der dog visse ting, du bør være opmærksom på.

Bedste hårfarve til gråt hår

Indtil der er fundet en mirakelkur, er der nogle Dos and Dont’s, når det kommer til hårfarvning. Det anbefales ikke, at man benytter sig af helfarve, hvis man vil skjule de grå hår. Udgroningen bliver alt for afslørende, og det er meget svært at skjule de grå hår, med mindre man selvfølgelig render til frisøren hele tiden og får farvet bunden.

Hvis du derimod vælger at få lavet reflekser i håret, så kan du langt nemmere skjule de grå hår, og resultatet holder meget længere. Og NEJ det hjælper ikke at hive dem ud med pincetten. De kommer igen! Lad dig ikke skræmme af de grå hår. Håb i stedet på, at du er en af de heldige, der får et helt gråt hår.

Se på de to smukke danske powerkvinder skønhedsguru Charlotte Torpegaard og salonejer Gun-Britt Zeller – deres grå hår er blevet en del af deres identitet og varemærke, og de bærer det SÅ smukt.

Helfarve kan ikke anbefales, hvis du vil skjule de små grå

Forebyg den grå manke

Du kan ikke modsætte dig din genetik. Hvis det ligger i kortene, at dit hår bliver gråt, hvidt eller sølv, vil det blive det. Men! Visse livsstilsfaktorer menes at fremskynde processen. Derfor kan du sætte ind tidligt og skabe de mest optimale forhold for dit hår, så pigmentet bevares og holder den grå hårfarve fra døren længst muligt:

  • Spis sundt – kobber, jern, B12 og D3 er vitaminer og mineraler, der kan linkes til pigmentmangel. Sørg for at spise sundt og varieret. De gængse kostråd er et godt sted at starte. Dertil er det en god ide at få nok protein i sin kost. Proteinholdige planteprodukter og animalske fødevarer er alle kilder til B12 m.v. Den daglige multivitamin har også sin plads i regnskabet.
  • Undgå røg og passiv rygning – hvis du ryger, ved du nok godt, at den vane fremskynder diverse alderstegn. Gråt hår er ingen undtagelse i den ligning. Røg medfører oxidativt stress på hårsækkende, hvilket muligvis vil fremskynde udviklingen af grå hår.
  • Stress ned – vi kender alle udtrykket “___ giver mig grå hår”. Og der er noget om det. Stress eller ekstrem stress menes at kunne sende hårene i den grå retning før tid. Derfor kan du med fordel skrue ned for tempoet og fokusere på din egen indre ro og balance.
Share.

About Author

Efterlad et svar