Sasha Louise gik fra mand til kvinde

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Det er på ingen måde til at se, hvis du ikke lige ved det. 38-årige Sasha har ikke altid været udstyret med sit lange, bølgede hår, sine flotte bryster og med et kvindeligt underliv. I hvert fald ikke fysisk. Mentalt har hun dog aldrig været i tvivl om, at hun er kvinde. Vi har mødt modige Sasha, der engang hed Christian, til en ærlig snak om livet som transkønnet – og vejen dertil.

Sasha Louise: ”Det har været en kamp, men jeg er så stolt”

Det er tæt på en umulighed at sætte sig ind i, hvordan det er at være født i det forkerte køn. Hvordan det føles, når man som dreng i børnehaven meget hellere vil lege med pigerne og alle dukkerne. Og når man som skoledreng ikke kan genkende sig selv på skolebillederne, fordi man har en idé om, at man har langt hår og i øvrigt er en pige. Og når man tager med sine veninder ud for at shoppe undertøj til dem, fordi man ikke selv har bryster, der matcher bh’erne. Sasha ved, hvordan det er, for hun hed nemlig engang Christian. Allerede omkring 4-års alderen gik det op for ham – og folk omkring ham – at han inderst inde var en hun.

”Det var småting til at starte med. Jeg var meget fascineret af smykker, kjoler og den slags, og jeg legede kun med pigerne, for jeg kunne slet ikke forstå drengenes vilde lege. Jeg ville pludre, hygge, kigge på smukke billeder og følte mig tilpas, når jeg var sammen med mine veninder,” fortæller Sasha, da vi møder hende på en café på Østerbro i København. Hun er iført en stram nederdel og en hvid, kort t-shirt. Hendes hår er løst og krøllet, og makeuppen er neutral. Der er ingen tvivl om, at det ER en kvinde, vi sidder overfor. Et par af mændene på caféen kigger efter den lange, slanke skikkelse, når hun rejser sig. Ikke fordi hun ligner en mand i dametøj, men fordi hun er smuk, og hun er én, man lægger mærke til. Hun er rank og udstråler et højt selvværd.

”Jeg føler mig sgu også lækker,” griner hun og fortsætter:
”Det har været en kamp at nå hertil, og det er stadig en kamp til tider, men nu er jeg her, og jeg er simpelthen så stolt over den rejse, jeg har været igennem.”

Foto: Peter Gravesen. “Jeg kigger mig selv i spejlet og er virkelig glad. Jeg har en følelse af, at nu er jeg, som jeg skal være.”

HORMONER OG ØSTROGEN

Da Sasha hed og var Christian, forsøgte hun at agere som en homoseksuel mand, selv om det egentlig ikke faldet hemde naturligt. For inderst inde vidste hun, at hun var kvinde.

”Jeg havde en kæreste i næsten otte år, som var bøsse, men som egentlig agerede meget hetero, hvis man kan sige sådan. Vi var glade for hinanden, og jeg følte egentlig, jeg kunne være mig selv i hans selskab, men jeg var bare ikke tro mod mig selv,” fortæller hun. Sasha brugte i den periode meget af sin tid på at spille teater og var på skuespillerskole i Los Angeles, hvor hun ofte blev sammenlignet med Zac Efron og Brad Pitt.

”Det var en vild oplevelse for mig. Jeg fik credit for at være en smuk mand, men jeg var jo kvinde. Alligevel følte jeg mig fuldstændig accepteret i LA, og det var meget naturligt for mig at være mig selv. Da jeg kom tilbage til Danmark, blev jeg ramt af en slem depression og gik helt ned med flaget.”

Sasha var, til trods for sit faste forhold med sin kæreste, ensom og alene. Det endte med et brud, for Sasha var ikke den mand, hendes kæreste ønskede, og hun var godt klar over, at den kønsskifteoperation, hun drømte om hver eneste dag, måtte blive en realitet. Der var ganske enkelt ingen vej uden om.

Hun begyndte at tage hormoner og indtage østrogen. Brysterne blev lidt større, brystvorterne mere sensitive, og hendes lille forvandling føltes så rigtig. Hun beskriver det selv som om, at hendes krop nærmest havde ventet på dette øjeblik. Sashas humør blev gradvist bedre, og det næste store skridt (bogstaveligt talt!) ventede rundt om hjørnet.

Sasha brugte sin tid på at spille teater og var på skuespillerskole i Los Angeles, hvor hun ofte blev sammenlignet med Zac Efron og Brad Pitt.

FRA MAND TIL KVINDE

”Jeg begyndte at føle mig fysisk som en kvinde, selv om hormonerne ikke gjorde noget vanvittigt fysisk ved mig. Men mentalt kunne jeg mærke en kæmpe ændring, og jeg elskede det. Derfor var det helt naturligt for mig, at jeg ville gå hele vejen. Jeg ville være som de andre kvinder,” siger hun.

Sasha begyndte at bruge tid på at undersøge, hvad der kunne lade sig gøre. Hun talte med læger, andre transkønnede kvinder og så på utallige billeder af kvinders kønsdele. De kvinder, der havde fået det flotteste og bedste resultatet, var blevet opereret i Miami.

”Så tænkte jeg, at så måtte jeg jo bare tage til Miami,” griner Sasha.
”De kan finde ud af at bevare nervebanerne, og det betyder, at du stadig har følelser dernede. Du kan få orgasme, og du mister ikke din seksualitet, hvilket absolut var min største frygt ved at skulle ændre mig.”

Sasha sælger sin andelslejlighed på Vesterbro, der heldigvis havde vist sig at være en ganske god investering. Selv om hun nu var boligløs, så havde hun råd til at tage af sted og få foretaget den operation, hun havde visualiseret i så mange år.

”Der bliver taget blodprøver, jeg bliver helbredstjekket og alt skulle være i orden inden operationen. Alt var heldigvis fint. Jeg skulle bare tage fem ekstra kilo på, så jeg havde noget at stå imod med, da jeg efter operationen ikke ville kunne spise, som jeg plejede.
Den amerikanske læge går hele operationen og processen igennem sammen med Sasha. Han fortæller, hvordan og hvorledes, hun skal klippes og klistres, og selv om hun er nervøs, så er der ingen tvivl i hendes sind.

”Jeg vil det her så meget. Og da jeg skal skrive under på, at det er ok, at der er en risiko for, at jeg dør under operationen, så er jeg stadig fuldstændig sikker. Jeg ville dø for det her, for hvad ville mit liv være værd, hvis jeg ikke kunne få den krop, jeg følte mig tilpas i? Men det var da et voldsomt dilemma, og min kusine, der var med mig, blev vist også lettere chokeret. Men hun vidste også, at det her var min eneste udvej.”

SELVE OPERATIONEN

Efter at have vist billeder af sin drømme-klitoris, og lægens svar er noget i stil med: ”Den klarer jeg”, tager Sasha tøjet af og viser sig nøgen over for sin kusine inden operationen. Hun har fået lavet sine bryster et par år tidligere, men hun føler alligevel et behov for at vise sig nøgen som mand en allersidste gang. Selv har hun ikke noget behov for hverken at kigge sig i et spejl eller tage et billede.

”Jeg er videre, og jeg er så klar. Det var ikke, fordi jeg følte mig forkert, men jeg følte mig fremmed i forhold til den kvinde, jeg mentalt var,” fortæller hun og fortsætter:
”Så ser jeg de her stigbøjler, der ligger klar til mig, og de smukke palmetræer ude foran vinduet. Det var så surrealistisk, og jeg kan huske, jeg tænkte: ”Det er her, jeg kommer til at blive en kvinde. Det her er starten på mit nye liv.”

Hun kigger ud ad vinduet på palmetræerne, spreder sine ben og gør sig mentalt klar. Varmen og glæden spreder sig i kroppen, og selv om nervøsiteten arbejdede på højtryk, så vidste hun, hun var på vej det helt rigtige sted hen. Da hun vågner igen, er hun blevet opereret.

”Jeg kigger mig selv i spejlet og er virkelig glad. Jeg har en følelse af, at nu er jeg, som jeg skal være. Det hele gav mening, og jeg kunne mærke en slags balance. Selv om jeg er pakket ind i utallige forbindinger og er hævet, kan jeg stadig fornemme mine skamlæber. Jeg var lykkelig som aldrig før,” fortæller hun med et smil på sine velformede læber. Operationen tog syv timer, og den gik, som den skulle. Sasha mistede dog meget blod, så lægerne måtte stoppe undervejs og gøre de sidste detaljer færdige efterfølgende. Det er ifølge Sasha ganske almindeligt med en så omfattende operation.

”Jeg vendte tilbage til Miami et års tid efter for at få en såkaldt touch up, hvor lægen arbejder med alle detaljerne. Det er jo nærmest et lille kunstværk, og gode ting tager tid,” siger Sasha.

TILBAGE TIL HVERDAGEN

Miami skulle altså vise sig at være løsningen for Sasha, og der gik ikke mange uger, så var hun klar på at vise sin krop frem i bikini på strandene i det sydøstlige Florida. Hun følte sig høj på adrenalin og ikke mindst stolt. Men virkeligheden ramte lige så snart, flyet landede i Kastrup Lufthavn.

”Da jeg kom hjem til Danmark efter min anden operation, landede jeg i kulde og mørke. Noget af en kontrast til det farverige Miami, jeg netop havde forladt. Her går det op for mig, hvad jeg har været igennem. Alt er ændret, og alt er alligevel det samme. Jeg er jo det samme sted, jeg er bare blevet opereret. Hverdagen er den samme, folk er de samme, og det skal jeg vænne mig til,” siger hun og fortsætter:

”Andre ved jo ikke, hvad der er sket med mig. Jeg ved nu, hvem jeg er under tøjet, og det giver mig en form for ro, men min hjerne havde svært ved at kapere det, og mine vaner sad stadig dybt i mig.” Sasha skulle pludselig vænne sig til at tisse som en kvinde, have sex som en kvinde, leve som en kvinde og ja, være en kvinde. Et helt nyt liv.
”Der har da været en masse bump på vejen, og jeg har haft det rigtigt svært, men i bund og grund er jeg blevet et helt menneske nu. Jeg er blevet stærkere, og jeg har i den grad fundet ud af, at man er sin egen lykkes smed. Styrken har jeg måttet finde selv, for der er ikke andre, der kan finde den for mig. Før i tiden har jeg måske haft en tendens til at tro, at jeg skulle reddes, men det er i sidste ende kun os selv, der kan redde os. Jeg må da være et godt eksempel på, at hvis man tror på det, så kan det ske. Og at man i modgang kun bliver stærkere.”

Foto: Peter Gravesen.

CHRISTIAN ER HER ENDNU

Sasha har siden sin kønsskifteoperation fået et helt nyt liv og tilværelse. Hun har været med i Robinson Ekspeditionen, været Side 9-pige og har medvirket i en del tv-programmer.
Og måske du har undret dig over hendes behov for at skulle ’vise sig sådan frem’? Til det har Sasha et ganske præcist svar:

”Fordi jeg kan!,” griner hun og fortsætter:
”Jeg har villet det her hele mit liv, og det er jo en drøm, der er gået i opfyldelse. Det var mig, der misundeligt stod og kiggede på, når mine veninder gjorde sig klar til at gå på natklub med makeup, stort hår og korte kjoler. Jeg var så misundelig. Well, it’s my turn now! Og jeg elsker at få taget lækre billeder af mig selv og vise min krop frem. Jeg er simpelthen så stolt!” Det forstår man jo godt. Og selv om Sasha er ultra-feminin i alt, hvad hun foretager sig, så er Christian stadig en stor del af hende. Han er med hende i alle de oplevelser, hun får, og Sasha er evig taknemmelig for alt, han har gjort for hende.

”Nogle gange tænker jeg, at han står ved siden af mig og ser alt det, der sker for mig. At han er stolt og siger: ”Vi gjorde det sgu”. Christian er jo stadig i mig, og det vil han altid være, for jeg er jo den samme person, og så alligevel er der en verden til forskel.”

Sasha får masser af tilbud fra mænd – forståeligt, for hun er en smuk og klog kvinde. Nogle af mændene kender til Christian, mens det for andre er nyt og spændende. Og så findes der selvfølgelig også dem, der ganske enkelt ikke forstår det og har det mærkeligt med hendes fortid. ”Så beder jeg dem bare om at google mig,” griner hun. ”For helt ærligt… Det kan være trættende at skulle fortælle den samme historie igen og igen, og jeg tænker jo ikke over min fortid til dagligt. Det er bare en del af mig.”

Sasha vil gerne være mor en dag, men en biologisk en af slagsen bliver hun aldrig. Det passer hende fint, for hun drømmer om at adoptere et par børn, der har det svært, som hun kan støtte og være mor for. Det er ikke sikkert, det bliver med en mand ved hendes side. For som hun selv siger, så mangler der sjove og gode personligheder derude.
”Jeg er blevet mere kræsen med tiden, men heldigvis skræmmer det mig ikke, hvis jeg skal have en familie alene. Lige nu skal jeg dog lige løbe hornene af mig. Jeg har ikke været kvinde særligt længe, så jeg skal lige bruge tid på at finde mig selv. Og fyre den lidt af!”

Foto: Jesper Drejer Rundt.

KÆMPER FOR AT VÆRE KVINDE

Karrieren skal der også styr på, inden Sasha begynder at gøre familielivet til en realitet. Hun vil gerne lave mere arbejde som skuespiller – meget gerne i LA – hun er i gang med at starte sit eget reklamebureau, og så vil hun gerne være en af de kvinder, der råber højt. Ikke nødvendigvis for transpersoner, for de har efterhånden fået sat sig på dagsordenen. Næ, hun vil bruge sin stemme som kvinde.

”Hvorfor er kvinder ikke mere fremme i erhvervslivet? Hvorfor skal det være så svært for os? Jeg vil tale om ligestilling, ligeløn og den slags. Det er kommet bag på mig, hvor svært det er at blive taget seriøst som kvinde, når det kommer til karriere. Man skal jo agere maskulint og med en maskulin energi for at komme til tops, og det forstår jeg simpelthen ikke. Det burde da kunne lade sig gøre at være super feminin samtidig med, man har en glimrende karriere og tjener mange penge,” mener hun.
Hun er en af de få, der både kan udtale sig om at være mand og kvinde, og det i sig selv er vel en form for styrke. Det er dog noget af en overraskelse for hende, at kvinder ikke bakker hinanden mere op, end vi gør.

”Mænd er simpelthen så gode til at holde sammen, og det begynder de allerede med i omklædningsrummet efter en fodboldkamp som syvårige. Kvinder derimod, ja, det kommer bare ikke naturligt til os, og det vil jeg gøre mit til at ændre på,” siger hun.

Sasha er altså som vi kvinder er flest. Hun drømmer om familie, karriere og nå ja, om at holde sig smuk. Når man i så mange år har dyrket det visuelle, så er der ikke noget at sige til, at skønhed betyder ekstremt meget for hende. ”Lige nu er jeg tilfreds, og min alder skræmmer mig på ingen måde. Men det skræmmer mig at komme til at se gammel ud, så det vil jeg naturligvis gøre alt for at komme udenom. Der findes et hav af virkelig effektive anti-age behandlinger i USA, hvor de bruger hormoner, og det kunne jeg sagtens finde på. De er så langt fremme i USA, så hvem ved – måske jeg ender med at bosætte mig i LA igen? Én ting er sikkert: Nu har jeg endelig fået lov til at være kvinde, så det skal jeg altså nyde så længe, jeg overhovedet kan,” griner hun.

Om Sasha:

Navn: Sasha Louise Sprange
Fødselsdag: 38 år, 13. november 1982
Kendt fra: Robinson Ekspeditionen, Side 9-pigen og diverse tv-programmer.
Arbejde: Har startet sit eget reklame-bureau, Ghosting Media.
Hvad har Sasha fået lavet? Sasha har fået lavet sine bryster, sine nedre dele, sin næse tre gange og har brugt et hav af timer på laser elektrolyse for at få fjernet hår i ansigt og omkring kønsdelene. Det har taget mange år at nå hertil, og det har været en dyr fornøjelse.
Sasha mener, hun har brugt i omegnen af 700.000 kr. på at skifte køn. Alt er betalt af egen lomme, da staten ikke hjælper med tilskud til den slags operationer.

Sasha Louise er aktuel med en ny bog ‘Min kamp for at blive kvinde’. Trods modgang er Sasha Louises historie langt fra en tragedie, for den rummer også mod, kampgejst og viljen til at stå ved det, man er. Bogen udkommer d. 27. august hos bl.a. Arnord Busk til 249,95 kr. 
 
Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet. Du kan købe det nye nummer af GO Beauty i udvalgte COOP, 7-Eleven, kiosker og supermarkeder i hele landet eller lige her >>

Du kan også følge GO Beauty på:
FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk YOUTUBE GO Beauty
Share.

About Author

Comments are closed.