Æggeskal, snegleslim eller forhud – hvad gør det godt for?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vidste du, at hinden i en æggeskal er en ingrediens i skønhedsprodukter? Eller at forhud fra spædbørn kan udøve mirakler inden for rynkebehandling? Vi ser nærmere på besynderlige ingredienser, som lover smukkere hud, men også kan få os til at rynke på næsen.

Besynderlige og også lidt sjove ingredienser i hudpleje

1. Æggende mirakler

De fleste forbinder æg med en god omelet, men de senere år er internettet flydt over med tips til skønhedsrutiner, der får det meste ud af æggets lyksaligheder. Skønhedsproducenterne er hoppet med på vognen, og det koreanske firma Too Cool For School har sågar lanceret en skønhedsserie baseret på æg.

For faktisk kan æg så mange ting, at både blomme, hvide og skal har egenskaber, der gør godt.

Blommen er fyldt med A-, B- og D-vitamin, hvilket er en smuk kombination, der genopbygger, fugter og styrker både hud og hår. Æggehvide indeholder kollagen og proteiner, som toner og opstrammer huden, mens skallen er en god kilde til mineraler, herunder navnlig kalk, som spiller en rolle i hudens fugtbarometer. Derudover fungerer den i pulveriseret form som en mild exfoliator. Og ja, så har vi den såkaldte skalhinde, som ligger mellem æggeblomme og skal. Den har fået stort fokus i skønhedsindustrien, da den indeholder bl.a. kollagen og hyaluronsyre.

Den japanske producent Kewpie har udviklet en kollagenfremmende ingrediens ekstraheret fra hinden, som ifølge firmaet fremmer det såkaldte baby-kollagen, vi havde som små.

Som bonusinfo kan nævnes, at hinden kan trække olie ud af porerne, og lægger man et stykke af den på ansigtet natten over, kan den efter sigende tørre en bums ud.

2. Perler som exfoliator

Mens den asiatiske skønhedsindustri har introduceret os for eksotiske ingredienser som bl.a. snegleslim, er det ikke alt derfra, der skal rime på ulækker.

Perleekstrakt i cremer virker opstrammende, da perler på grund af et højt indhold af aminosyrer – som er kollagenets byggesten – reparerer huden, mindsker rynker og dæmper rødme.

Knuste perler fungerer desuden perfekt som en mild exfoliator, og perler har længe været en fast ingrediens i asiatiske kvinders skønhedsrutine.

3. Blodigt genbrug

Vi har hørt om vampire facials, men denne er ny. Den amerikanske læge Dr. Barbara Sturm, molekylær specialist, har opfundet en ansigtscreme baseret på ens eget blod.

Blandt fansene er Hailey Bieber, som får udtaget blod fra sin arm, hvorefter det lægges i en centrifuge, der adskiller blodplasma fra hvide blodceller. Herefter tilføres plasmaet en creme ved navn MC1 Blood Moisturizer. Ifølge Dr. Sturm kan denne metode reprogrammere huden i kampen mod alderstegn.

”Man kan aldrig være for ung til at interessere sig for sin hud. Jeg er en weirdo og elsker sci-fi beauty,” har Hailey Bieber udtalt til Elle U.S.

Fra år 2002 har du kunne få lavet din helt egen plasma baserede ansigtscreme hos Dr. Barbara Sturm.

4. Kontroversiel spædbørnsforhud

Den er uomtvisteligt den mest omstridte ingrediens i skønhedsprodukter og er blevet kendt i kraft af kendisser som Kate Becinksale og Sandra Bullock, som begejstret har fortalt om skønhedsrutinen ved navn ”foreskin facial”. Og ja, vi taler forhud fra spædbørn.

Det skal understreges, at der er tale om kasseret forhud fra omskårne drenge, hvorfra der udvindes et serum bygget på stamceller, som kan regenerere huden. ”Unge” stamceller menes at aktivere de aldrende hudceller, således at de producerer mere kollagen og dermed færre rynker. Behandlingen foregår ved, at stamceller høstes i en centrifuge, hvorefter det leveres til saloner, der via microneedling injicerer serummet i huden. Hollywood kan i hvert fald ikke få nok. Det siges, at der kan være to års ventetid på en ”penis facial”.

5. Er du også på svampe?

Kim Kardashian tilskriver sin perfekte selfiehud en særlig japansk ansigtspeel baseret på svampe, og i Østen har svampenes egenskaber i årtusinder været anerkendt for dets medicinske egenskaber.

Vi er ramt af et sandt svampeboom, når det gælder skønhedspleje. Nye studier har vist, at svampe kan være en vigtig kosmetisk ingrediens, fordi de er fyldt med bl.a. antioxidanter, D-vitamin og mineralet selen, som virker anti-inflammatorisk. Sidegevinster er mindre porer og bedre optagelse af fugt.

Markedet for svampe var alene over 60 milliarder dollar i 2022 og spås til at blive højere i 2023, så det er bare om at komme i gang.

6. Bynke-damp til de nedre dele

Svampe hitter og har gjort det et stykke tid, men det næste boom i naturlige hudplejeingredienser spås at være bynke. I Korea er urten kendt og berømmet for dets antibakterielle og opstrammende egenskaber.

Gwyneth Paltrow, derimod, har haft taget dete til helt nye højder med sin begejstring for “vaginal steaming” – i flere spas kaldet ”v-steaming”.

Kort fortalt går det ud på, at man sidder over en skål med kogende vand tilsat bynkeblade og blomsterblade, hvilket siges at virke rensende, balancere hormonerne og holde huden ung og sund ”dernede”.

Det er dog ikke en ufarlig damp. Flere har oplevet at blive forbrændt som følge af en hjemmebehandling.

7. Sneglet og slimet skønhed

Vi har hørt det før, men tager den igen. Mens franskmænd foretrækker at spise snegle, smører Hollywood dem på huden.

Slim fra snegle har nemlig attraktive anti-aging egenskaber. Sneglen producerer selv slimen for at beskytte dens sarte hud, og den effekt kan altså gives videre til vores hud. En række skønhedsprodukter – ikke mindst sydkoreanske – indeholder derfor i dag den lidt uappetitlige substans.

Slimet har via kliniske tests vist sig at have en stribe gavnlige effekter på huden. Med et miks af elastin, proteiner og glykolsyre holder den på fugten i huden, mindsker ar og pigmentering, reducerer rynker og fine linjer og heler akne-ar.

8. Knuste insekter i læbestiften

Hvis du nogensinde har tænkt over, hvad giver læbestiften den røde farver, så kommer svaret her: Stoffet karmin er udvundet af knuste skjoldlus.

Det strålende røde farvestof bruges ikke alene i kosmetik, men også i fødevarer. Stoffet er omstridt i veganske kredse, og Starbucks holdt op med at bruge karmin i dets Strawberries & Cream Frappuccino efter en offentlig shitstorm.

9. Olie fra døde mink

Minkolie har været anvendt i kosmetiske produkter siden 1950’erne og siges at være blevet opdaget, da minkavlernes hænder blev usandsynligt bløde efter at have slået minkene ihjel Minkolie produceres ved at skrabe fedtet fra skindene fra de døde dyr, hvorefter det gennemgår en række renselsesprocesser.

Den særlige olie genskaber glansen og fylden i skadet hår, og dertil danner den en barriere på hudens overflade og holder på fugten, hvilket gør den til en udbredt ingrediens i hud-og hårplejeprodukter.

Share.

About Author

Comments are closed.