STOP sukkemisbrug og få smukkere hud

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Den daglige chokolade og de to teskefulde sukker i kaffen sætter sig ikke kun på sidebenene. Den lille belønning gør stor skade. Sukker stresser huden, og er den store synder, når huden ældes for tidligt. Et stærkt stigende problem i vores stressede samfund, hvor det er for nemt og hurtigt at fylde sig med sukker.

Har du sukker-rynker?

Skumbananerlakridskonfekt, P-tærter, Marabou med hele nødder. Mums… Mundvandet løber blot ved tanken. Rigtig mange kvinder har en sød tand – og rigtig mange kan nikke genkendende til det vanvittige sukkertrang, der til tider dukker op. Særligt om eftermiddagen og så lige igen om aftenen, når fjernsynet kører. Men den lille, søde belønning, som du helt sikkert mener at have fortjent, gør stor skade. Sukker er nemlig den helt store synder, når vi taler om ældning af huden. Lægeeksamineret kosmetolog Claudia Garcia, kan som regel læse den søde last i en kundes ansigt.

– Det kan selvfølgelig være vanskeligt at se om en kundes medtagede hud skyldes en ekstrem sukkerholdig kost, eller om rygning og soldyrkning er årsagen. Men som oftest ses sukker-skader ved, at huden får tætte, slappe rynker på kroppen eller i ansigtet på steder, hvor man normalt først får rynker i en høj alder. Sukker-skaderne kan også adskille sig fra rynker, der opstår efter sol og rygning ved, at de optræder på kryds og tværs over ansigtet eller under øjnene. Som et net bestående af bittesmå, flettede firkanter. Det er små fine streger, som er der, selv om de ikke skyldes mimik-bevægelser, fortæller Claudia.

20-årige med sukker-rynker

Forklaringen på den for tidlige ældning er, at sukker stresser huden. En faktor, der hidtil ikke har været den store fokus på. Vi har efterhånden lært lektien om, at rygning og soldyrkning på ingen måde gør os godt, men det samme sker, hvis vi går rundt med forhøjet blodsukker igennem længere tid. Sukker i alt for store doser kan simpelthen virke som en kronisk betændelsestilstand for huden. Sukker gør hudens bindevæv stift og uelastisk. Underhuden, der kaldes dermis, består mest af proteinet kollagen. Det skal give støtte for overhuden, epidermis. Når vi bliver ældre, producerer huden ikke så meget kollagen, og det giver efterhånden små huller i hudens fundament. Det afslører sig som fine linjer eller egentlige rynker. Kollagen er meget påvirkeligt af sukker, og suger det nærmest til sig. Det fører til det stive, uelastiske bindevæv, som kan give for tidlig ældning af huden. Nærmest som en elastik, der er blevet trukket længere og længere – indtil den til sidst bliver slap og brister.

Sukkerskadet hud er et stærkt stigende problem, oplever Claudia Garcia i sit arbejde.

– Det er helt unge piger ned til 20-års alderen, der har de karakteristiske rynker, som overdreven sukkerholdig kost kan give. For mig at se hænger det sammen med den stressede hverdag, som mange har. Vi ved udmærket godt, hvad der er sundt og ikke sundt, men ofte må vi ty til junkfood og færdigretter, der er proppet med tilsat sukker. Desuden drikker rigtig mange unge alt for meget sodavand i dag, og det er tydeligt at se på deres hud. Og så har vi desværre en tendens til at stikke vores børn en figenstang i stedet for lidt rugbrød, når vi kommer trætte hjem fra job.

Sukker er ren gift

Måske tænker du, at din daglige håndfuld vingummier og en enkelt cola vel er harmløst. Men faktisk er det ikke ret store mængder sukker, der skal til, for at skade din hud.

– Det er naturligvis helt individuelt, hvor meget eller hvor lidt, der skal til. Ligesom med solens stråler er det forskelligt, hvordan de påvirker vores hud. Nogle tåler mere end andre, før skaden sker. Men som udgangspunkt bør man helst undgå alle former for tilsat sukker i sin kost, lyder opfordringen fra kosmetolog Claudia Garcia.

Amerikanske forskere fra Buffalo University lavede for nylig en undersøgelse af de giftstoffer, som er mest skadelige for vores organisme. Overraskende nok var sukker på top 10-listen. Side om side med pesticider, nikotin, bly og transfedtsyrer. Undersøgelsen afslørede desuden, at sukker indtager førstepladsen over fødevarer, som fremkalder flest af de stærkt skadelige frie radikaler. Knap to timer efter at have kværnet en smule chokolade og drukket en sodavand var mængden af frie radikaler forhøjet med næsten 150 pct. De amerikanske forskere anbefaler, at man maksimalt indtager 40 gram sukker dagligt, hvis man vil undgå angreb på huden. Det er under halvdelen af, hvad en voksen dansker i gennemsnit indtager dagligt.

Husk altid at drikke en masse vand.

Tomme kaloriers tyranni

Så nu er det på tide at tage et opgør med de tomme kaloriers tyranni, for gevinsten ved at slippe ud af sukker-misbruget, er i hvert fald til at få øje på. I form af både fastere figur og hud.

Ifølge kosmetolog Claudia er der ingen vej udenom, hvis du vil undgå sukkerskader eller prøve at gøre skaden god igen;

– Drop sukkeret i den kunstige, tilsatte form. Spis tørret frugt i stedet eller vælg de naturlige sukkerformer. Det er også vigtigt at spise en kost, som er rig på antioxidanter og ligeledes bruge hudplejeserier med masser af antioxidanter. Jeg vil starte med at give en kunde med solskader en effektiv ansigtsbehandling med masser af fugt og C-vitaminer og derefter følge op med en god serie med antioxidanter. Det vil bremse den for tidlige ældning af huden.

Skær ned

Hvis du ikke har mod på at tage en kold tyrker, kan du starte med at skære kraftigt ned på alle fødevarer med tilsat sukker. Som kager, desserter, is og slik. Men også hvidt brød, pasta og rugbrød er tilsat sukker. Hvis du får abstinenser efter noget sødt så vælg produkter, der er så naturligt som mulige. Som for eksempel mørk chokolade med højt kakaoindhold, en müslibar, tørrede abrikoser eller en ren frugt smoothie.

Claudia Garcia advarer dog kraftigt mod, at man forsøger at springe over, hvor gærdet er lavest, og derfor vælge light-produkter eller kunstigt sødemiddel til kaffen. Det kan nemlig gøre ondt værre.

– Sødemidler er bestemt ikke noget alternativ. Tværtimod kan det give pigment-pletter, som vi ser stadig flere og flere af. En amerikansk undersøgelse har faktisk påvist sammenhængen mellem light-produkter og et øget antal pigment-skader.

Fup eller fakta om usunde vaner

1. Det søde hvide drys

Flere forskere har været ude med tesen om, at sukker er ødelæggende for hudens kollagen og dermed fører flere rynker med sig. Virkeligheden er, at det endnu ikke er dokumenteret, at for meget sukker rent faktisk har en direkte indflydelse på mængden af rynker. Til gengæld kan der være en sammenhæng mellem at spise meget sukker og have en usund livsstil. For spiser du meget slik, kager, og hvidt sukkerholdigt brød, er der en risiko for, at du også spiser for lidt af noget andet. Og det kan koste vitaminer og mineraler, som er gode for huden.

Men selv om huden umiddelbart er frikendt, har sukker andre uheldige bivirkninger for dit look.

Uren hud

Et forhøjet blodsukker kan medføre et forhøjet insulinniveau, og det menes at kunne føre til øget produktion af mandlige kønshormoner, der får huden til at producere talg og fedt – og dermed bumser.

2. Uhmm, cocktails

Vi siger det hurtigt for at være søde – ikke mindst mod os selv – men alkohol feder. To dobbelte gin og tonics svarer til at spise en burger. Men lige som for sukker og cigaretter, gælder det, at skaden ved alkohol selvfølgelig afhænger af, hvor meget og hvor ofte, du drikker. I realiteten er alkohol en gift, som kroppen vil forsøge at skille sig af med, hvis den får for meget af den. Og den hyggelige vin sætter sig altså på dit udseende – også udover vægten.

Tør hud

Alkohol dehydrerer din krop, og det gælder selvfølgelig også huden, som er kroppens største organ. Det sker hver gang, du drikker. For meget alkohol er mistænkt for at frarøve huden vigtige vitaminer og mineraler, og hvad værre er: En tør hud fører altså flere rynker med sig! Især når du når over 40 års alderen, vil du kunne observere hudens kedelige glød, når du har drukket. Den vil dog forsvinde igen, når alkoholen fortager sig. Og det er atter værd at bemærke, at ingen forskning direkte forbinder alkohol med antallet af rynker.

Ekstra røde kinder

Alkohol udvider blodkarrene, og har du yderligtliggende blodkar, vil det give dig kraftig rødme i ansigtet – ikke mindst hvis du lider af rosacea. Over tid kan et større permanent alkoholforbrug desuden føre til varige hudlidelser.

Hævet ansigt

Ingen af os bryder os om poser eller hævelser i ansigtet. Ikke desto mindre har alkohol en tendens til at have netop den effekt. Alkohol får kroppen til at ophobe væske, og det kan nemt sætte sig i ansigtet. Og hvad værre er: Giftstofferne i alkohol menes at øge mængden af appelsinhud.

Husk! Gør det til en vane at drikke et glas vand hver gang, du drikker en genstand. På den måde får du stillet noget af din tørst med vand, og du undgår at blive dehydreret.
Share.

About Author

Comments are closed.