Nyt

Cravings: Hvordan skal vi tackle dem?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Alle kender lysten til lækkerier og især i denne hyggelig juletid. Mange af os kan nikke genkendende til den dårlige samvittighed, som følger efter en tom pose juleslik. Men ifølge Institute For Integrative Nutrition er vores cravings vigtige beskeder. Når vi kan tolke dem, kan vi komme dem til livs og erstatte dem med mere næringsrige alternativer

Hvad er årsagerne til vores cravings?

Kroppen er en yderst avanceret biocomputer. Den fastholder en konstant temperatur på 37 grader, den reparerer sig selv, når den bliver skadet, og den kan skabe et nyt menneske og føde børn. Dit hjerte hopper aldrig over et slag, og dine lunger misser ikke en vejrtrækning. Kroppen kører af sig selv og laver sjældent fejltagelser.

Kroppen er altså klog og intuitiv, og derfor kan der også være en grund til, at du pludselig får en ualmindelig trang til chokoladeis, salte chips eller fedtede burgere. Vi ser ofte cravings som en svaghed, der koster skyldfølelse og dårlig samvittighed. Men faktisk burde vi betragte dem som vigtige meddelelser, der kan guide os til et liv i bedre balance.

Næste gang du får cravings, så spørg dig selv, hvad din krop egentlig ønsker og hvorfor.

Hvorfor opstår de, hvad fortæller de os – og hvordan tackler vi dem?

1. Mangel på det, som nærer os

Når vi er utilfredse med en relation, ikke motionerer passende (for meget, for lidt eller dyrker den forkerte slags), keder os eller er stressede, kan det føre til trøstespisning. Vi trøstespiser for at fylde et tomrum, som i stedet skal fyldes med mere meningsfyldte ting.

2. Mangel på vand

Mangel på vand kan sende en besked til kroppen om, at du er på grænsen til dehydrering. Dehydrering kan manifestere sig som sult, så det første du kan gøre, når du får cravings, er at drikke et stort glas vand. For meget vand kan også føre til cravings, så sørg for at have et balanceret vandindtag.

3. Barndomsmad

Kender du følelsen af, at du bare har lyst til mormormad – god traditionel mad, som du er vokset op med? Ifølge IIN ligger det dybt i de fleste mennesker, og løsningen på at undgå eventuelt fed og sukkerfyldt mad kan være at finde mere moderne og næringsrige versioner af de traditionelle retter.

4. Sæson-cravings

Kroppen er klog, og cravings kan variere alt efter sæson. Det kan derfor være en idé at lytte til, hvad kroppen hungrer efter. Om vinteren vil vi have fed, tung mad som f.eks. kød og kager. Om foråret vil kroppen gerne renses fra vinterens tunge diæt, og vi har mere lyst til grønt og syrligt. Om sommeren har vi lyst til afkølende mad som f.eks. frugt og is og om efteråret kan mange lide mad, som skaber jordforbindelse, herunder nødder og rodfrugter.

5. Mangel på næringsstoffer

Hvis kroppen mangler næringsstoffer, opstår mærkelige cravings. F.eks. kan mangel på mineraler fører til salt-cravings, mens en generel mangel på næringsstoffer kan give trang til midlertidige, hurtige energikilder som koffein og sukker. Også stress og for lidt søvn kan føre til cravings, som giver os hurtig energi.

Alternativer til cravings

Vi kan og skal ikke bare ignorere vores cravings. Vi kan se dem som positive budbringere, hvis vi tager dem til efterretning og ændrer den mad, vi spiser, eller de situationer, som fremkalder cravings. Gode relationer, større mening med livet og et arbejde, som udfordrer os positivt, er vigtige brikker i vores personlige craving-analyse. En anden vigtige brik er næringsfyldt mad, som smager af noget og kan stille vores lækkersult.

Sunde opskrifter og gode sunde alternativer:

Chips af grønkål

Disse er smækfyldt med næring og tilfredsstiller den der craving, vi kan have efter salt og fedt.

Du skal bruge:

  • Et grønkålshoved eller en pakke grønkål, helst økologisk
  • Havsalt/himalayasalt
  • En god olivenolie
  • Evt. andre krydderier (barbecue evt. røget paprika).

Sådan gør du:

Skyl kålen og riv den i mundrette stykker (ikke for store), undgå stammen.
Bland dem i en skål med olie og salt og fordel dem på en bageplade.

Sæt ovnen på 100-150 grader og lad dem blive tørre og sprøde i ca. 40 min.

Chokoladecookies

De har en lidt mere pikant smag end ”almindelige” cookies. Men kikærtemel er fyldt med planteproteiner og kan købes billigt i etniske butikker, velassorterede supermarkeder og helsekostbutikker samt på nettet.

Du skal bruge:

  • 200 g kikærtemel (kaldes også besanmel)
  • 150 g kokossukker
  • 175 g kokosolie
  • 0,5 dl plantemælk
  • 1 tsk bagepulver
  • Et nip havsalt/himalayasalt
  • 70 g mørk chokolade

Sådan gør du:

  1. Rør de tørre ingredienser sammen i en skål.
  2. Tilsæt plantemælk og kokosolie og rør til en ensartet masse.
  3. Hak den mørke chokolade i grove stykker og tilføj.
  4. Lav 20 små klatter med en teske. Fordel med god afstand fra hinanden og på to bageplader, så klatterne ikke flyder sammen.
  5. Bag i 8-11 minutter ved 200 grader. Hold godt øje med, at de ikke får for meget.
  6. Placer på en rist og lad dem køle af inden spisning.

Bland selv

Sød slik, som f.eks. vingummi, kan godt erstattes af et frugtfad. Frossen frugt kan, specielt om sommeren, være ekstra lækkert. Prøv at fryse vindruer og andre eksotiske frugter ned og nyd dem med god samvittighed.

Sodavand:
Der er efterhånden mange alternativer til sodavand, som hydrerer og nærer og samtidig er noget mere læskende end vand.

Kamboucha

En fermenteret (gæret) te, som har et højt indhold af gode bakterie- og gærkulturer. Kamboucha indeholder vitaminer, aminosyrer og bakteriekulturer i form af probiotika, som styrker tarmfunktionen, kroppens celler og immunforsvaret. Drikken har en antiinflammatorisk virkning på kroppen og et sukkerindhold på under syv procent.

Equinx Kombucha med smag af Wild Berry. 275 ml. 30 kr.

Kokosvand

Dehydrering får dig til at fokusere dårligere, giver dig rynker og cravings. Kokosvand er fyldt med elektrolytter, som er dem, vi mister, når vi sveder og bliver udtørret. Elektrolytter er mineraler som kalium, magnesium, calcium og natrium, der bl.a. har til opgave at sørge for, at kroppens væskebalance er, som den skal være. Studier viser, at kokosvand hydrerer bedre end vand og er fuldt ud på niveau med sportsdrikke tilsat elektrolytter.

Kokosnøddevand, 500 ml. 23,95 kr.

Share.

About Author

Comments are closed.