Nyt

Derfor har vi brug for D-vitamin

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vi danner D-vitamin i huden når vi udsættes for sollys. D-vitamin er en nødvendighed for at opretholde sunde knogler og tænder.

Sunde knogler og muskler

D-vitamin er meget vigtigt for kroppens optagelse og omsætning af kalk, og ikke mindst når det kommer til sunde knogler og muskler. Du kan selv gøre meget for at undgå D-vitamin mangel. D-vitamin kan dannes i huden via solen og det er uden tvivl den vigtigste kilde. Faktisk kræver det ikke meget mere end 5-30 minutter ude i solen to til tre gange om ugen, for at du får D-vitamin nok i sommermånederne. Sørg for at ansigt, hænder, arme og gerne ben får den gavnlige effekt af solens skønne stråler.

Resten af året er en anden snak, da vi ikke får lige så meget sol, så her kan det være en god ide med tilskud af D-vitamin som tablet eller kapsel eller du kan få det fra dine fødevare.

D-vitamin finder du i disse fødevarer:

  • Fed fisk som f.eks. laks, makrel og hellefisk
  • Fedtstoffer som f.eks. smør og olie
  • D-vitamin findes i mindre grad i kød, ost og æg.

 

Mange danskere får ikke tilstrækkeligt med D-vitamin igennem kosten, og da D-vitamin niveauet falder om vinteren på grund af mindre eksponering for solen, så er det en god idé at tage ekstra D-vitamin via kosttilskud.

VIDSTE DU AT…! Er man vegetar eller veganer så kan det ved D-vitamin mangel være svært at få den rette mængde via kosten, da D-vitamin stort set ikke findes i planter og grønsager.

Symptomer ved D-vitamin mangel

Det kan være svært at spotte om man mangler D-vitamin. Er man i tvivl kan man kontakte egen læge og få foretaget en blodprøve. Mangler man D-vitamin vil det i første omgang ramme knogler, led og muskler. Man kan f.eks. opleve kramper og ondt i musklerne samt få svage muskler.

Ifølge hjerteforeningen kan mangel på D-vitamin medvirke til udviklingen af bl.a. hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, infektioner, flere kræftformer, type-1 sukkersyge, sklerose og leddegigt.

Share.

About Author

Comments are closed.