Nyt

K-vitamin | Alt du skal vide i 2021

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Får du nok vitamin K i din daglige kost? Hvordan spiser man sig til det? Hvad er forskellen på K1, K2 og K3? Og hvorfor bliver vitaminet koblet til Covid-19? Her er alt, du skal vi vide om K-vitamin i 2021.

Hvad er K-vitamin? K for koagulation og danske rødder

K-vitamin er afgørende for om dit blod koagulerer ordentligt. Koagulation er blodets evne til at størkne. Og Vitamin K har netop fået betegnelsen ‘K’ grundet dets direkte sammenhæng med de mange – og indviklede – processer, der opretholder blodets størkningsfunktion.

Vitamin K påvirker størkningsfunktionen ved at ændre visse proteiner og deres bestanddele (aminosyrer). Resultatet bliver, at det enkelte protein nu kan binde calcium. Calcium kender vi også som kalk. Denne bindingsproces sikrer blodets evne til at størkne. Derudover bidrager vitaminet til sunde knogler og knogleomsætningen.

Vitamin K har danske rødder. Faktisk blev det opdaget af den danske kemiker og professor Henrik Dam. I 1943 modtog Dam nobelprisen i medicin for ‘his discovery of vitamin K’.

Vitamin K påvirker blodets evne til at størkne

K-vitaminmangel: Tendens til næseblod og blå mærker?

Vitamin k-mangel nedsætter blodets evne til at størkne. Mangel på vitamin K ses dog uhyre sjældent i praksis. Videnskaben antager, at vi skal bruge ca. ét mikrogram K-vitamin pr. kilo kropvægt hver dag. Og her har du ingen grund til bekymring.

Langt de fleste af os får den mængde K-vitamin, vi skal bruge, gennem kosten. En normal, varieret kost dækker hurtigt vores behov og mere til. Derudover producerer kroppen også selv vitaminet ved hjælp af vores tarmbakterier.

Mangel på vitaminet ses typisk hos for tidligt fødte og spædbørn, folk med MEGET ensidige spisevaner, folk med leversygdomme eller skrumpelever samt efter længevarende brug af visse typer medicin. Myndighederne herhjemme anbefaler, at alle nyfødte får ét mg milligram K-vitamin kort efter fødslen.

K-vitaminmangel kan vise sig ved øget tendens til blødning (f.eks. hyppig næseblod), blødninger, der er svære at stoppe, og tendens til blå mærker. Måske kan du nikke til de blå mærker eller næseblod? Det bør dog ikke give anledning til bekymring, hvis du ellers er sund og rask. Kontakt altid egen læge, hvis du har mistanke om K-vitaminmangel.

K-vitamin i maden: Spis dig til K1, K2 og K3

Man skelner mellem K1-vitamin og K2-vitamin. K1 og K2 er de naturlige former, vitaminet findes i. K3 er den syntetiske joker.

K1-vitamin finder du i grønne grøntsager

K1-vitamin (også kaldet Fyllikinon) er fedtopløseligt. Vi optager vitaminet i tyndtarmen, hvor det – sammen med fedt fra maden – opløses i blodet under fordøjelsen. Fedtet, som K1 skal bruge for at kunne optages, kan komme fra fed fisk, smør, olie, ost, kage og alle andre madvarer, der indeholder fedt. K1 er også det K-vitamin, der sikrer blodets evne til at størkne.

K1 finder du i grønne planter og grøntsager såsom: grønkål, rosenkål, spidskål, spinat (rå og konserves), broccoli, rucola, iceberg-salat, avocado, vindruer, persille, koriander, sojaolie, rødkål

K1-vitamin optager du i tyndtarmen. Får du nok af de grønne grøntsager, som K1 findes i?

K2-vitamin laver du selv

K2-vitamin (også kaldet Menakinon) laver kroppen selv. Det står bakterier i tarmen for. Og K2 bliver faktisk dannet med afsæt i K1-vitaminerne – et finurligt samspil. K2-vitaminerne sikrer bindingsprocessen, hvorved specifikke proteiner bliver i stand til at binde calcium (kalk).

K3-vitamin er det syntetiske alternativ

K3-vitamin (også kaldet Menadion) er et syntetisk fremstillet alternativ til K-vitamin. K3 minder om K-vitamin. Men her er ikke tale om et naturligt vitamin. K3 gives til spædbørn.

Får du ikke tilstrækkeligt af de sunde sager i din daglige kost? Vi anbefaler, at du supplerer med et kosttilskud.

Vitamin K og COVID-19.

I forbindelse med Corona-pandemien er nogle forskere begyndt at kigge på, hvorvidt et lavt niveau af K-vitamin kan kobles sammen med, hvordan det går – og hvor hårdt man bliver ramt -, hvis man bliver smittet med coronavirus.

Et Hollandsk studie peger på en tydeligt sammenhæng mellem mangel på K-vitamin og dødelighed hos patienterne med coronavirus. Dette blev grundlaget for at overlæge Allan Linneberg og en række andre forskere, startede et dansk studie. ”Det pegede på en tydelig sammenhæng mellem lavt indhold af K-vitamin og dødelighed hos patienterne,” siger Allan Linneberg.

Studier peger på en sammenhæng mellem mangel på vitamin K og svære coronaforløb

Kilde TV2.  Læs hele artiklen her 

Share.

About Author

Comments are closed.