Noah Skaalum gik fra kvinde til mand

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Han blev danmarkskendt som Sarah, og kender ham i dag som Noah. Transitionen fra kvinde til mand har krævet tid, tålmodighed og en stærk psyke. Men for Noah Skaalum har det vigtigste hele tiden været, at hans hjerne kunne følge med.

Noah: ”Indeni er jeg den samme”

Det var hans kone Sika, der første gang sagde det højt. ”Jeg tror, du er en mand,” sagde hun.
”Da Sika, spurgte: ”Er du tilfreds, hvor du er?”, blev jeg for alvor tvunget til at tænke over det. Det var jo noget, jeg har tænkt over i mange år. Men det var også noget, der var underligt at sige til folk, der ikke er ens partner. Jeg havde ikke været et sted før, hvor jeg havde skullet sige det højt. Men jeg vidste det godt, da hun spurgte,” fortæller Noah Skaalum.
I dag er han en ung mand på 25 år med brede skuldre, fyldigt skæg og flad brystkasse. Han er far til Elion på 10 måneder og gift med Sika på sjette år.
Historien kender de fleste af os. Om den 15-årige X-Factor vinder Sarah, der sprang ud som lesbisk, siden blev til Cane og for 2,5 år siden begyndte sin fysiske transition mod at skifte køn. På Youtube kanalen ”Helt Almindelige Unormale Forældre”, på Instagram og senest i TV2 serien ”Sarah bliver far” har vi kunnet følge med i Noah og Sikas kamp for at blive forældre via fertilitetsbehandling, deres store kærlighed til hinanden og hvordan det er at blive far som transseksuel.

”Jeg føler ikke, at jeg har ændret mig. Jeg har fået et større temperament, og jeg sveder mere. Det er jo noget, der følger med testosteron. Jeg har også fået større selvtillid og er blevet mere selvsikker, men i det store billede er jeg den samme.”
 

Den15-årige X-Factor vinder blev danmarkskendt som Sarah, der sprang ud som lesbisk, siden blev til Cane og for ca. 3 år siden begyndte sin fysiske transition mod at skifte køn. /PRIVATFOTO/

 
Spørgsmålet om at være transkønnet er ikke noget, der har rumsteret i Noah Skaalums hoved siden barndommen. Mest fordi han ikke kendte til muligheden, men også fordi han kommer fra en rummelig familie, hvor man kan være nøjagtigt den, man er. Og så har han med egne ord altid været ”pisseligeglad med, hvad andre synes.”
Et års tid efter X-Factor begyndte han at lege med tanken om at være transkønnet, men lagde tankerne på hylden igen. Det kom, når det kom. Og det var den indstilling, han tog med sig, da han begyndte på den transition, der skulle gøre Sarah til Noah – ikke bare på papiret, men i krop og i sind. For det vigtigste var, at begge dele kunne følge med.

Hjernen skal kunne følge med

Kort efter samtalen med Sika begyndte han et udredningsforløb på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, hvor transpersoner skal udredes for at blive godkendt til at komme i kønskorrigerende behandling. Herefter fulgte et år med ventetid og konsultationer inden han i 2018 startede den fysiske transition mod at blive den mand, han drømte om. Med kone, barn og familieliv. Han tog navnet Noah og påbegyndte den hormonbehandling, som skulle slå østrogenet ud af kroppen og lade testosteronet overtage. Inden havde han talt mange timer med psykologer for at ruste sig selv og sin krop til det, der ventede.
”Det psykiske var meget vigtigt for mig, inden jeg startede på denne proces. Jeg har taget det stille og roligt og givet mig selv tid til at kunne følge med. Hjernen skal kunne følge med, og det er en proces, der skal have lov til at tage tid. Man skal nok nå i mål,” siger han og tilføjer:
”Og så betyder baglandet alt i en proces som denne. Jeg har en fantastisk kone og en fantastisk familie, og det er en af grundene til, at jeg stadig har begge fødder solidt plantet på jorden.”

Fra overgangsalder til pubertet

De første tegn på hormonbehandlingen, som var en gele, Noah Skaalum dagligt smurte på kroppen, begyndte at vise sig som små babyhår på kroppen og i ansigtet.
”Man tror, det er et mirakelmiddel, men det er det altså ikke. De første tegn er små. Jeg fik babyhår på kroppen, stemmen knækkede – det er de første tegn det første halve år. Til gengæld fik jeg store røde plamager på benene, fordi jeg slog ud af det. Det var en besværlig proces på den måde,” fortæller han.

Følte du, at det gik for langsomt, når du nu var så klar til den her proces?
”Nej. Jeg har hele tiden hellere villet se gode resultater end at presse mig selv og få for høje doser, så man risikerer at blive meget hidsig f.eks. Jeg vil hellere have, at kroppen kommer i mål. Det har været det vigtigste for mig. Ændringerne er sket så gradvist, at jeg ikke har lagt mærke til dem. Tit tænkte jeg: Det her går pisse langsomt. Men så så jeg billeder af mig selv og kunne se: Hold kæft, hvor er det sket meget! Hår vokser langsomt, og man ser det ikke, før kroppen er dækket. I et halvt år havde jeg ikke lagt mærke til ændringen. Men jeg har også fået at vide, at jeg har gode gener i forhold til at få en dybere stemme og større hårvækst. Det kan være sværere for andre.”

Som hormonbehandlingen skred frem, fulgte større omvæltninger for kroppen. Han skulle igennem en overgangsalder og en pubertet – og alt det indimellem – i løbet af ganske kort tid.
”Jeg gik lige fra overgangsalder til pubertet. Jeg fik hedeture og tudeture i takt med, at østrogenet blev slået ned. Og bagefter blev jeg kampliderlig som en teenagedreng, haha. Heldigvis varede det ikke mere end to ugers tid. Man lærer utrolig meget om kroppen,” siger han.

Hvordan tacklede du det?
”Lige som mange tager f.eks. p-piller, så vidste jeg, at det var noget, jeg skulle tage hver dag og så leve livet ved siden af. Jeg synes faktisk, at det har været let at vænne sig til.”
 

Det har Noah Skaalum fået lavet: Har siden 2018 været i hormonbehandling med testosteron. Fik i december 2019 en operation, der fjernede begge bryster. /PRIVATFOTO/

Brystoperation og nye vaner

Transitionen har været enorm, til gengæld har han haft sig selv med hele vejen. Den person, der er ham – lige meget om han hedder Sarah eller Noah.
”Indeni er jeg den samme, som jeg var for 10 år siden. Jeg føler ikke, at jeg har ændret mig. Jeg har fået et større temperament, og jeg sveder mere. Det er jo noget, der følger med testosteron. Jeg har også fået større selvtillid og er blevet mere selvsikker, men i det store billede er jeg den samme,” siger han.
Den største omvæltning har været at skulle ændre vaner, fortæller han. Ikke at skulle kaldes hun længere. For selv om han skiftede navn og fortalte de nærmeste om sin nye kønsidentitet, skulle han vænne sig til at være en mand.
”Det er jo nogle fysiske ændringer, der er i strid med de vaner, man har. Det er altså sværere, end man tror. Uanset hvad, er jeg i 18 år blevet kaldt et andet navn,” som han siger.

Noget, der unægtelig er bundet op på at være kvinde, er brysterne. Og fra starten havde Noah Skaalum gjort sig klart, at de skulle væk. Målet har derfor hele tiden heddet en operation.
”Det var svært at have en masse hår på kroppen og samtidig kunne stå foran spejlet og se på mine bryster. Jeg var fysisk en kvinde, mens resten var en mand. Det var brysterne det tydeligste bevis på. Mit selvbillede var en flad brystkasse,” siger han.
Men han havde ikke travlt med at få operationen. Brysterne kunne udadtil skjules med en meget stram undertrøje, der binder brysterne tæt til kroppen. Og som med alt andet var det vigtigt for ham at tage en dag ad gangen.
”Jeg har hele tiden vidst, at jeg nok skal nå det hele, at jeg nok skulle få min operation. Men jeg har følt, at jeg ikke kunne gå i svømmehal eller på stranden, når min krop ikke matchede. Jeg har fået det liv nu med min kone og min lille søn, som jeg altid har drømt om. Og den operation har betydet alverden for mig,” siger han. Brysterne fik han fjernet i december 2019, da hans søn var bare tre uger gammel. I dag har han det, der hedder en halv kønsskifteoperation. Nedre kirurgi har han lagt på hylden for nu.
”Jeg synes ikke, at vi laver gode resultater, så jeg har besluttet, at det ikke er nu. Og for mit vedkommende er det heller ikke det, der afgør, om jeg føler mig som en mand. Men hvad fremtiden bringer, må vi vente at se,” siger han.

”Jeg gik lige fra overgangsalder til pubertet. Jeg fik hedeture og tudeture i takt med, at østrogenet blev slået ned. Og bagefter blev jeg kampliderlig som en teenagedreng, haha…”

I dag er Noah en ung mand på 25 år med brede skuldre, fyldigt skæg og flad brystkasse. Han er far til Elion på 10 måneder og gift med Sika på sjette år. /PRIVATFOTO/

Fremtiden med hormoner

De daglige hormondoser er i dag afløst af indsprøjtninger hver tredje måned. Et skud med testosteron, han skal have resten af livet, og som ingen egentlig ved, hvor ender. For lige så tilfreds han er med det resultat, han har lige nu, lige så uvis er fremtiden, når det gælder et næsten helt livs tilførsel af hormoner.
”Det sværeste i den overordnede proces har hele tiden for mig været, at man ikke ved, hvordan resultatet bliver. Brysterne kan fjernes, men vil man få et fyldigt fuldskæg? For med at blive en mand følger også alt det kedelige, som mænd får. Høje tindinger f.eks.,” siger Noah Skaalum og tilføjer:
”Jeg kan godt lide at vide, hvad der skal ske. Og jeg ved ikke, hvordan fremtiden bliver. Er det slut med hårvækst, bliver jeg skaldet? Det er det sværeste, og det er noget, jeg har tænkt meget over.” Og der er også andre ting at tage stilling til end hårgrænse og skægvækst.
”Der er endnu ingen i Danmark, der har været på hormoner 45 år med denne dosis, som jeg får, så reelt ved ingen, hvad der sker med min krop, når jeg er 70 år. Der er rigtig mange informationer at tage stilling til og fordøje, når man skal igennem en proces som den, jeg har været igennem. Vil man f.eks. selv kunne føde børn? For mange er det svært at se 20 år frem. Hvad hvis de møder en om 20 år, de selv vil have børn med? Det kræver en god psyke og et stærkt bagland at komme igennem det,” siger han.

Du har været rigtig godt ”forberedt” på alt i denne proces? Hvad har overrasket dig som mand?
”Egentlig ikke rigtig noget, for jeg har altid været den, jeg er. Der er nogle sociale spilleregler i samfundet, f.eks. krammer mænd ikke, men det skider jeg på. Faktisk vænner man sig utrolig hurtigt til det. Jeg havde egentlig regnet med, at jeg skulle have en masse skæg og så af med det, men det er sjovt, for fjerner jeg mit skæg, så synes jeg, at jeg ligner en på 12 år.
Nu klipper jeg mit skæg med saks og bruger en masse produkter på at få et blødt skæg. Jeg har lige fået en pakke ind ad døren i dag med et produkt, der skal få skægget til at holde op med at klø. Det skal jo holdes ved lige,” griner han og tilføjer:
”På mange områder er det nemmere at være kvinde. Nu skal jeg til frisør hver halvanden uge, og skægget skal trimmes hver anden uge. Hver dag kommer jeg gele i skægget for at holde det pænt og lækkert. Min kone barberer ben og får klippet sit hår, når hun gider, haha.”

”Det sværeste i den overordnede proces har hele tiden for mig været, at man ikke ved, hvordan resultatet bliver. Brysterne kan fjernes, men vil man få et fyldigt fuldskæg?”
 

Fakta: Noah Skaalum

• Navn: Noah Skaulum Jørgensen. Født som Sarah Skaulum Jørgensen.
• Alder: 25 år.
• Arbejdsliv: Vandt under sit daværende navn Sarah fjerde sæson af X-Factor i 2011. Udgav sit debutalbum samme år. I dag er han ved at uddanne sig til møbelsnedker.
• Privat: Gift med Sika Katrine Andersen. Far til Elion Oscar Skaalum.

Du kan følge Noah Skaalum på hans hjemmeside, der er et univers hvor der er samlet information til transmænd, pårørende eller nysgerrige mennesker >> transnok.simplesite.com
 
Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet. Du kan købe det nye nummer af GO Beauty i udvalgte COOP, 7-Eleven, kiosker og supermarkeder i hele landet eller lige her >>

Du kan også følge GO Beauty på:
FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk YOUTUBE GO Beauty
Share.

About Author

Comments are closed.