Nyt

Hvad kan vitaminerne?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Har du svært ved at finde rundt i de forskellige vitaminer? Er a-vitaminer godt for øjnene og har c-vitamin betydning for immunforsvaret? Læs mere her og bliv lidt klogere på de forskellige vitaminer…

Hvorfor har kroppen brug for vitaminer?

Kroppen kan ikke selv danne vitaminer. Vi er nødt til at indtage vitaminer gennem maden for at kroppen fungerer optimalt. Næsten alle fødevarer indeholder vitaminer.

A-vitamin (retinol)

Findes i: Kød (især lever), fisk, fiskeleverolie, æg, mælk og mejeriprodukter. Findes desuden i frugt og grønt med orange og mørkegrønne farver, f.eks. gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner.
Nødvendigt for: Synet, vækst, immunforsvaret, tør hud, appetit og smag. Desuden for fosterets udvikling af organer

B1-vitamin (tiamin)

Findes i: Kornprodukter og bælgfrugter. Desuden kød (især svinekød) og mejeriprodukter.
Nødvendigt for: Omdannelsen af kulhydrater til glukose, som er vigtigt for bl.a. hjernen, hjertet og musklers funktion.

B2-vitamin (riboflavin)

Findes i: Mælk, ost, æg og kød. Det højeste indhold af B2-vitamin findes i lever og nyrer. De vigtigste kilder i danskernes kost er mælkeprodukter, fuldkornsprodukter, kød, bælgfrugter og fisk.
Nødvendigt for: Vækst, hud, negle, hår, læber og tunge samt synet.

B3-vitamin (Niacin)

Findes i: Kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter.
Nødvendigt for: Omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater til energi i kroppen.

B6-vitamin

Findes i: Magert kød, fisk, fjerkræ, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk.
Nødvendigt for: Omdannelse og udnyttelse af protein og fedt samt dannelse af arvemateriale.

B12-vitamin

Findes i: Magert kød og fisk samt æg og mejeriprodukter.
Nødvendigt for: Vitaminet er livsnødvendigt. Det er uundværligt i forhold til at danne nye røde blodlegemer, og det medfører, at nervesystemet fungerer optimalt.

C-vitamin

Findes i: Citrusfrugter, kiwier, bær, tomater, blomkål, nye kartofler og grønne bladgrøntsager er rigtig gode kilder til C-vitamin.
Nødvendigt for: Har betydning for kroppens immunforsvar, der bl.a. beskytter mod virus og bakterier.

D-vitamin

Findes i: Fede fisk som makrel, sild, ål, laks, hellefisk med flere. Der findes også D-vitamin i kød, mælk, æg og ost, men i begrænset mængde.
Nødvendigt for: Øger optagelsen af kalcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af kalcium og fosfat. Sikrer balance i immunsystemet.

E-vitamin

Findes i: Fedtstoffer, nødder, frø, kornprodukter, æg (æggeblomme), fisk, ost og mælk.
Nødvendigt for: Beskytter kroppens celler mod nedbrydning. Kan stimulere immunsystemet.

K-vitamin

Findes i: Især mørkegrønne bladgrøntsager, men også avocado, broccoli, kål, spinat og vegetabilske olier er gode kilder. Andre kilder er lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød, æggeblomme og frugt.
Nødvendigt for: Blodets størkningsproces samt dannelsen af vigtige proteiner.

Folinsyre

Findes i: Næsten alle fødevarer, men mængden er særlig høj i bælgfrugter, grønne grøntsager og lever. Desuden fuldkornskornprodukter, grøntsager, mælk og ost samt frugt.
Nødvendigt for: Gavnligt for de røde blodlegemer og for cellernes deling.

Pantotensyre

Findes i: Kød, fuldkornsprodukter, broccoli, ærter og bønner er de bedste kilder. Derudover mælk, æg, lever og bælgfrugter.
Nødvendigt for: Omdannelsen af maden til energi. Gavner nervesystemet og produktionen af hormoner.

Share.

About Author

Comments are closed.