SUNDT HÅR? De 7 ting du bør vide om hårpleje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

En ting er, hvad reklamerne forsøger at bilde os ind, men kan det nu også lige passe? Og hvad er hår egentlig for en størrelse?

Hvordan får man sundt hår? Skab gode vilkår

Denne artikel tager livet af nogle af de mest sejlivede myter og giver hudlægens og frisørens bud på hvordan håret får de bedste vilkår. Streg ’bad hairdays’ fra listen over irritationsmomenter og bryst dig af sundt hår.

1. Hvad er hår og keratin? Forstå din hårvækst

Garnet, lokker, totter, parykken, manken – vores hår har efterhånden mange navne. Men uanset navnevalg kan vi ikke komme udenom, at det, der vokser ud fra hovedbunden, er keratin, ligesom vores negle. Hår og negle har derfor deres fundamentale byggesten til fælles.

Når reklamerne fortæller, at en bestemt shampoo går ind i håret og giver næring, er det ifølge lægevidenskaben en umulighed. Hårstrå er nemlig døde, hvilket vil sige, at de på ingen måde kan påvirkes gennem plejeprodukter. Overfladen kan blødgøres, hvis lokkerne er tørre og stritter. Det kan du for eksempel gøre med en glycerinshampoo eller protein.

2. Hvor hurtigt vokser håret? Og hvor meget?

Den normale hårvækst er cirka en centimeter om måneden. Genetik, køn og alder er dog afgørende for, hvor hurtigt DIT hår vokser. Jo ældre, vi bliver, jo langsommere vokser håret. Mere retvisende er det derfor, at håret vokser mellem 0,5 og 1,7 centimeter hver måned. Det betyder, at vi i gennemsnit kan forvente at gro mellem 10 og 14 cm hår om året.

I hovedbunden har vi tusindvis af hårfollikler. Folliklerne danner hårstrå. Og vores hårstrå gennemgår en firedelt proces – eller cyklus om man vil. Håret gennemgår en vækstfase (den anagene fase), en regressionsfase (den katagene fase), en hvilefase (den telogene fase) og en afstødelsesfase (den eksogene fase).

Er du tilfreds med længden på dit hår?

Hvor mange hår taber man om dagen?

Hvor meget fælder vi? Hvis du synes, at du fælder forholdsvist meget, er der ingen grund til panik. Håret falder af i løbet af den eksogene afstødelsesfase, og vi mister alle omkring 100 hårstrå om dagen. Det kan lyde af meget, men det er ganske normal.

3. Hvor ofte skal man vaske hår? Frisøren er eksperten

Frisører tager hver dag stilling til problematisk hovedbund eller hår. “Vi har den største ekspertise inden for hår. Vi står jo med det hver dag i modsætning til en hudlæge, og derfor mener jeg, at det er frisørerne, der skal råde folk med problemer”, siger Søren Pjedsted, som har drevet frisørkæden Cha Cha Cha siden 1977.

Søren Pjedsted hjælper tit kunder med at finde den rette shampoo, når apotekets tjæreshampoo mod skæl har været for hård ved hovedbunden. Der er en mild shampoo til enhver tid at foretrække, mener han.

Med de rette produkter bliver hyppig hårvask heller ikke et problem ifølge Søren Pjedsted. For at undgå tidligere tiders kradse virkning på huden, rådede frisører til, at hårvasken blev begrænset til en gang om ugen. “Vask håret, når det er beskidt. Nogle mennesker – inklusiv mig selv – kan slet ikke holde ud, hvis håret ikke vaskes hver dag, men det er jo mere et psykisk behov. Produkterne er nu så gode, at de sagtens kan bruges hver dag,” siger han.

“Det kan være svært at finde det rette, når man selv forsøger at finde ud af, hvad der bedst egner sig, når håret kun ser smukt ud den dag, frisøren har haft fingrene i det. Spørg derfor frisøren til råds, gerne inden for flere priskategorier, så det også er muligt at have lækkert hår med lavvande på kontoen”, lyder det fra Søren Pjedsted.

Du kan sagtens vaske dit hår hver dag uden at skade det

4. Hvilken shampoo er bedst til din hårtype? Sundt hår koster

Som minimum skal der investeres i shampoo og balsam, som passer til den enkeltes hårtype. Føntørring og brug af glattejern slider voldsomt, fordi varmen udtørrer både hår og hovedbund, men det kan en fugtgivende shampoo afhjælpe. Alligevel er det vigtigt at bruge en beskyttende lotion, især hvis lokkerne glattes hver dag.

Det er muligt at gøre en del selv, men spørgsmålet er, hvor tit det er nødvendigt at blive klippet for at holde spidserne sunde. “En god klipning skal holde 2-3 måneder. Det gælder ikke ved udtynding, som kræver at blive klippet hver 2-3 uge for at få det til at holde,” siger Søren Pjedsted, der samtidig gerne vil aflive myten om at håret vokser hurtigere af at komme gennem saksen ofte, når det ellers er sundt og velplejet.

5. Skæl eller tør hovedbund

Det kan ikke ses med det blotte øje, men alle mennesker smider masser af celler, også fra hovedbunden. Hvis cellerne derimod er i hastig vækst, smides de ikke længere enkeltvis som normalt, men i flager, og det kender vi som skæl. Tør hovedbund kan også være skyld i flager. Skæl i håret og tør hovedbund er dog to sider af samme sag, for den eneste forskel er antallet af flager, hvor skæl er værst.

Problemet er arveligt, og det kan ikke helbredes. Det kan kun holdes nede ved hjælp af skælshampoo, der dræber mikroorganismerne med giftstoffer. Hudlæger råder til at bruge skælshampoo 1-2 gange om ugen og supplere med en mild shampoo, gerne en uden parfume for at undgå yderligere irritationer af huden.

Ulempen er, at behandlingen kan give sjasket eller strittende hår, så det er vigtigt at prøve sig frem. Strit kan blødgøres med balsam, men nogle gange får det lokkerne til at klaske sammen.

Skæl er et arveligt problem, som du kan holde nede med skælshampoo

6. Psyke og sygdom påvirker håret

Et menneskes sundhedstilstand sætter sig også i håret, og det er ikke unormalt at smide meget hår, hvis vi udsættes for arbejdsstress, dødsfald, skilsmisser, ja selv graviditetet kan give hårtab. Nogle får endda store, skaldede pletter, når stressen tager over, men det vokser ud igen, hvis der altså ikke er tale om sygdom.

Den fysiske tilstand afspejles også på toppen. For eksempelvis har astmatikere ofte et tyndt, tørt, strittende hår, mens acne-plagede døjer med fedtet hovedbund, for den fedtede hud stopper ikke ved hårgrænsen. Nogle typer medicin kan også give hårtab eller hæmme væksten.

7. Betragt håret som en træbordplade

Umiddelbart er der ikke ligheder mellem træ og hår. Bortset fra når det gælder pleje. “Det allervigtigste er, at håret beskyttes som en træbordplade. Træ skal for eksempel have olie, mens hår kræver shampoo og conditioner for at forebygge og beskytte mod ydre påvirkninger,” forklarer Søren Pjedsted.

Søren Pjedsted mener, at de produkter, vi hver dag udsætter håret for, er afgørende for, om håret er sundt og velplejet. “Der findes ingen dårlige shampooer i dag, men mange er allergiske overfor parfume, lanolin og konserveringsmidler. Tidligere indeholdt de sulfo, og det udtørrede hovedbunden, hvis håret blev vasket hver dag,” siger han.

Inden man kaster sig ud i alskens fejlkøb, opfordrer Søren Pjedsted til, at frisøren spørges til råd for at få de rigtige produkter med det samme. Også når der er problemer af den ene eller anden art, selv om mange i den situation vælger hudlægen eller den praktiserende læge først.

Spørg din frisør til råds. Han/hun er eksperten.

Share.

About Author

Efterlad et svar