De 7 ting du bør vide om sundt hår og hårvækst

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

En ting er, hvad reklamerne forsøger at bilde os ind, men kan det nu også lige passe? Og hvad er hår egentlig for en størrelse?

Giv håret de bedste vilkår

Denne artikel tager livet af nogle af de mest sejlivede myter og giver hudlægens og frisørens bud på, hvordan håret får de bedste vilkår. Så du kan strege ’bad hairdays’ fra listen over irritationsmomenter.

1. Hvad er hår og de mange navne?

Garnet, lokker, totter, parykken, manken – vores hår har mange navne, men uanset hvad kan vi ikke komme udenom, at det der vokser ud fra hovedbunden, er keratin, ligesom vores negle. Hår er faktisk negle, og når reklamerne fortæller, at en bestemt shampoo går ind i håret og giver næring, er det ifølge lægevidenskaben en umulighed. Hårstrå er nemlig døde, hvilket vil sige, at de på ingen måde kan påvirkes gennem plejeprodukter. Overfladen kan blødgøres, hvis lokkerne er tørre og stritter, for eksempel med en glycerinshampoo eller protein.

2. Hvor meget og hvor hurtigt vokser hår?

Den normale vækst er 1 cm om måneden. Jo ældre, man bliver, jo langsommere vokser håret.

Hvor meget fælder vi? Hvis du synes, at du fælder uforholdsvist meget, er der ingen grund til panik, for alle mister omkring 100 hårstrå om dagen.

3. Størst ekspertise

Frisører tager hver dag stilling til problematisk hovedbund eller hår.
– Vi har den største ekspertise indenfor hår. Vi står jo med det hver dag i modsætning til en hudlæge, og derfor mener jeg, at det er frisørerne, der skal råde folk med problemer, siger Søren Pjedsted. Han hjælper tit kunder med at finde den rette shampoo, når apotekets tjæreshampoo mod skæl har været for hård ved hovedbunden. Der er en mild shampoo til enhver tid at foretrække, mener han. Med de rette produkter bliver hyppig hårvask heller ikke et problem ifølge Søren Pjedsted. For at undgå tidligere tiders kradse virkning på huden, rådede frisører til, at hårvasken blev begrænset til en gang om ugen.
– Vask håret, når det er beskidt. Nogle mennesker – inklusiv mig selv – kan slet ikke holde ud, hvis håret ikke vaskes hver dag, men det er jo mere et psykisk behov. Produkterne er nu så gode, at de sagtens kan bruges hver dag, siger han. Det kan være svært at finde det rette, når man selv forsøger at finde ud af, hvad der bedst egner sig, når håret kun ser smukt ud den dag frisøren har haft fingrene i det. Spørg derfor frisøren til råds, gerne indenfor flere priskategorier, så det også er muligt at have lækkert hår med lavvande på kontoen.

4. Lækkert hår koster

Som minimum skal der investeres i shampoo og balsam, som passer til den enkeltes hårtype. Føntørring og brug af glattejern slider voldsomt, fordi varmen udtørrer både hår og hovedbund, men det kan en fugtgivende shampoo afhjælpe. Alligevel er det vigtigt at bruge en beskyttende lotion, især hvis lokkerne glattes hver dag. Det er muligt at gøre en del selv, men spørgsmålet er, hvor tit det er nødvendigt at blive klippet for at holde spidserne sunde.
– En god klipning skal holde 2-3 måneder. Det gælder ikke ved udtynding, som kræver at blive klippet hver 2-3 uge for at få det til at holde, siger Søren Pjedsted, der samtidig gerne vil aflive myten om, at håret vokser hurtigere af at komme gennem saksen ofte, når det ellers er sundt og velplejet.

5. Skæl eller tør hovedbund

Det kan ikke ses med det blotte øje, men alle mennesker smider masser af celler, også fra hovedbunden. Hvis cellerne derimod er i hastig vækst, smides de ikke længere enkeltvis som normalt, men i flager, og det kender vi som skæl. Tør hovedbund kan også være skyld i flager. Skæl og tør hovedbund er dog to sider af samme sag, for den eneste forskel er antallet af flager, hvor skæl er værst.

Problemet er arveligt, og det kan ikke helbredes, kun holdes nede ved hjælp af skælshampoo, der dræber mikroorganismerne med giftstoffer.

Hudlæger råder til at bruge skælshampoo 1-2 gange om ugen og supplere med en mild shampoo, gerne en uden parfume for at undgå yderligere irritationer af huden.

Ulempen er, at behandlingen kan give sjasket eller strittende hår, så det er vigtigt at prøve sig frem. Strit kan blødgøres med balsam, men nogle gange får det lokkerne til at klaske sammen.

6. Psyke og sygdom påvirker håret

Et menneskes sundhedstilstand sætter sig også i håret, og det er ikke unormalt at smide meget hår, hvis vi udsættes for arbejdsstress, dødsfald, skilsmisser, ja selv graviditetet kan give hårtab. Nogle får endda store, skaldede pletter, når stressen tager over, men det vokser ud igen, hvis der altså ikke er tale om sygdom. Den fysiske tilstand afspejles også på toppen. For eksempelvis har astmatikere ofte et tyndt, tørt, strittende hår, mens acne-plagede døjer med fedtet hovedbund, for den fedtede hud stopper ikke ved hårgrænsen. Nogle typer medicin kan også give hårtab eller hæmme væksten.

7. Træbeskyttelse

Umiddelbart er der ikke ligheder mellem træ og hår. Bortset fra når det gælder pleje. – Det allervigtigste er, at håret beskyttes som en træbordplade. Træ skal for eksempel have olie, mens hår kræver shampoo og conditioner for at forebygge og beskytte mod ydre påvirkninger, forklarer Søren Pjedsted. Han mener, at de produkter, vi hver dag udsætter håret for, er afgørende for, om håret er sundt og velplejet.
– Der findes ingen dårlige shampooer i dag, men mange er allergiske overfor parfume, lanolin og konserveringsmidler. Tidligere indeholdt de sulfo, og det udtørrede hovedbunden, hvis håret blev vasket hver dag, siger Søren Pjedsted. Inden man kaster sig ud i alskens fejlkøb, opfordrer han til, at frisøren spørges til råd for at få de rigtige produkter med det samme. Også når der er problemer af den ene eller anden art, selv om mange i den situation vælger hudlægen eller den praktiserende læge først.

 
Du kan få flere skønhedstips på gobeauty.dk og i GO Beauty magasinet. Du kan købe det nye nummer af GO Beauty i udvalgte COOP, 7-Eleven, kiosker og supermarkeder i hele landet eller lige her >>

Du kan også følge GO Beauty på:
FACEBOOK @gobeautydk INSTAGRAM @gobeautydk YOUTUBE GO Beauty
Share.

About Author

Efterlad et svar