Akne er blevet en folkesygdom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Akne er en af verdens mest udbredte hudsygdomme, og de færreste af os er gået gennem puberteten uden at trykke bumser ud. Men akne er ikke kun teenagebumser og hudorme, for nogle er det en årelang plage, som påvirker selvværd og livskvalitet. Vi stiller skarpt på akne: Hvorfor opstår det, hvem rammer det, og hvordan kommer vi det til livs?

Hvorfor får vi det, hvem rammer det og hvad gør vi ved det?

Tallene taler for sig selv. 80 pct. af alle mennesker i alderen 11-30 år har et element af akne. I 11-12 års-alderen rammer det 85 pct. af alle drenge, mens kvinder kan døje med det helt frem til overgangsalderen.
Akne er en af verdens mest udbredte hudsygdomme, og mens det hos nogle blot sætter sig som sporadiske hudorme, er det for andre lig med skæmmende bylder, der er røde og gør ondt.

Akne er defineret som betændelse i talgkirtler og hårsække i ansigtet og på øverste del af overkroppen. Talgkirtlerne producerer talg, som transporteres ud til hudens overflade langs roden af et hår. Når kroppen producerer for meget talg, hober det sig op i udførselsgangen og stopper den til ved at danne en prop.
”Vi har kirtler i huden, som indeholder talg og ligger i tilknytning til hårsækkene. De har samme udførselskanal, og hvis den stopper til med talg og døde hudceller, kan det ende med en betændelsestilstand i form af bumser,” forklarer dr. med. Erik Obitz, speciallæge i dermatologi og indehaver af de kosmetiske klinikker Dermocosmetic.

Som billedet illustrere, starter det som en ophobning af talg i talgkirtlerne, som ligger op ad hårsækkene og findes overalt på huden.

Akne har mange ansigter

Hvad der starter som en hudorm, en ophobning af talg i talgkirtlerne, kan altså ende med røde ømme bumser eller en betændt byld. Betændelsen skyldes hudbakterien Propionebacterium acnes, der kan nedbryde talg, og som i processen frigiver en række stoffer, der fører til irritation og betændelse.
Og selv om en hudorm kan virke uskyldig, er der ifølge Erik Obitz forskel på hudorme.
De ses enten som små hvide hævelser (lukkede hudorme) eller som små mørke prikker (åbne hudorme). Mens sorte hudorme kan finde deres egen vej ud, er det de hvide hudorme, der kræver behandling, inden de bliver betændte.
”Når hudorme bliver betændte, bliver de til ømme, røde knuder, som kan udvikle sig til bumser fyldt med puds. Og hvis en bums med puds ikke kan komme fri, danner den en byld, og så får man cystisk akne, som vi også betegner som svær akne,” siger Erik Obitz.

Årsagen er genetisk og hormonel

Årsagen til akne er både genetisk og hormonel. Har din mor eller far døjet med moderat til svær akne, er den kedelige kendsgerning, at det forøger din egen risiko. Mens nogle er født med smalle udførselsgange, har andre for lidt af det protein, som regulerer talgproduktionen.
Men den hyppigste årsag til akne er øget følsomhed over for kroppens mandlige kønshormoner.
”Når hårsækkene bliver påvirket af mandlige kønshormoner, udskiller de mere talg, og det er derfor, akne primært rammer unge. I teenageårene er hormonproduktionen så stor, at udførselsgangene stopper til og man ikke kan komme af med talget,” siger Erik Obitz.

Når hudorme bliver betændte, kan de blive både ømme og røde, i værste tilfælde kan de udvikle sig til bumser fyldt med betændelse også kaldet pus.

Selv om hormoner er på spil hos både piger og drenge, er det især kvinder, der er ramt af akne langt ind i voksenalderen. Når hormonproduktionen i kroppen falder, går aknetilfælde hos mænd i stå i 20-25 års-alderen, mens kvinder ofte oplever udbrud frem til 30-års alderen. I den periode er det kun 5 pct. af mænd, der oplever akne, mens det gælder for 20 pct. af kvinder.
”Akne går typisk amok, når der opstår en pludselig hormonel produktion. For kvinder sker det bl.a. op til menstruation, hvor der finder en proces sted, som minder om den mandlige hormonproduktion. Nogle kvinder lider af akne helt frem til 30-35 års-alderen, uden at man ved, hvorfor aknen derefter bliver mindre hyppig,” siger Erik Obitz og tilføjer:
”Det er en myte, at man kun har akne som teenager, og at det kun rammer drenge. 20 pct. af kvinder har akne næsten frem til overgangsalderen, og andre bliver aldrig fri for akne og har en livslang tilstopning af udførselsgangene.”

Når hudorme bliver betændte, bliver de til ømme, røde knuder, som kan udvikle sig til bumser fyldt med puds.

Fakta om akne

• 80 pct. af unge og yngre voksne i alderen 11-30 år oplever akneelementer.

• De mest alvorlige tilfælde ses typisk hos unge i alderen 17-19 år.

• Akne optræder lige meget hos begge køn, men mænd er hårdere ramt end kvinder.

• Problemet forsvinder som regel inden 30-årsalderen. Hos kvinder kan det vare lidt længere.

Kilde: Sundhed.dk

Akne kan altid behandles

Den gode nyhed er, at akne altid kan behandles, og at det er meget sjældent, sygdommen ikke kan bringes i ro, fastslår Erik Obitz. Til gengæld er det vigtigt at komme i gang tidligt for at forhindre ar, som vil præge huden resten af livet. Og så er det værd at huske, at moderat til svær akne ikke går over af sig selv.
”Er der tale om mild akne, vil lægen typisk starte en lokalbehandling med cremer med antiinflammatoriske egenskaber, der hæmmer bakterierne og åbner for udførselsgangene. Ved moderat akne, hvor der er betændelse i form af bumser, kan den behandling suppleres med antibiotika,” siger Erik Obitz.
Til gengæld skal skrappere midler i brug, når det handler om svær akne. Det gælder bl.a. præparatet Isotretinoin, der kan medføre bivirkninger som leverpåvirkning, tør hud, muskelsmerter og humørsvingninger. Midlet er beslægtet med A-vitamin og virker ved at mindske talgkirtlernes produktion og rense udførselsgangene.
”Ved svær akne er den eneste behandling Isotretinoin i tabletform. Det tørrer huden ud, men det redder folk fra ar og er meget effektivt. Det bliver brugt i højere og højere grad for at undgå antibiotika, som man kan udvikle resistens over for,” siger Erik Obitz.
Stigningen i brugen af præparater som Isotretinoin, påpeger han, skyldes en anden holdning til akne i dag end for bare tyve år siden. Undersøgelser viser, at livskvaliteten er hårdt ramt hos især unge med svær akne, som kan være selvmordstruede og have et meget lavt selvværd.
Et behandlingsforløb mod akne er ikke overstået på hverken dage eller uger, og derfor gælder det om at have tålmodighed, understreger Erik Obitz.
”Akne er en hudsygdom, der ofte varer flere år med gentagne udbrud, så effekten af en behandling kræver tid. Behandling mod svær akne varer et halvt års tid, og man kan få tilbagefald efter, som kan kræve 1-2 ekstra behandlinger.”

1. Lukkede komedoner/hudorme. 2. Betændte bumser. 3. Dyb akne som cyster. 4. Aknear.

Akne findes i fire sværhedsgrader

1. Mild, overfladisk akne uden betændelse præget af hvide eller sorte hudorme.
De hvide hudorme er lukkede, og de kan ubehandlede resultere i betændelsestilstande.

2. Akne i moderat form
Overfladiske aknelæsioner med betændte røde bumser uden gul top eller betændte med rød cirkel og gul top.

3. Akne i svær form (cystisk eller dyb akne)
Dybere inflammatoriske (betændelses)reaktioner, der fremstår som cyster eller knuder i huden. Huden over cysterne er rød og ofte øm. Cysterne indeholder et gulligt, slimet sekret, der ofte tømmer sig spontant eller efterlader fortykkede eller fordybede ardannelser.

4. Akne congolbata (Særligt svære tilfælde af akne.)
Sammenflydende cyster og knuder, der ubehandlet resulterer i svære ardannelser.

Kilde: Dermocosmetic

Laser som mirakelmiddel?

Der tales i disse år om muligheden for at behandle moderat og svær akne med laser og lys frem for medicin, og på nettet sælges diverse hjemmebehandlinger som løsningen på akneudbrud.
”Noget er godt dokumenteret, andet mindre godt. LED lys (rødt og blåt lys, red.) kan til en vis grad dræbe bakterier og påvirke hudstukturen og på den måde have en effekt på mildere former for akne. Det samme gælder overfladiske peelinger med bl.a. retinol, men det er helt afgørende, at behandlingen foregår gennem en hudlæge, når der er tale om moderat til svær akne,” siger Erik Obitz.
Til gengæld er laser din ven, når først skaden er sket, og huden har dannet ar efter akneudbrud. Det er ikke muligt at fjerne arrene helt ved hjælp af laser, men de kan reduceres efter behandlinger med bl.a. CO2 fraktioneret laser.

CeraVe Foaming Cleanser. 236 ml. 89 kr.

En skummende rens udviklet til normal og fedtet hud.

Exuviance Clarifying Spot Gel. 15 ml. 189 kr.

En lokal behandling til urenheder og akne.
Exuviance Professional kan købes på landets førende skønhedsklinikker.

Skin Ceuticals Blemish + Age Defense. 30 ml. 800 kr.

Et målrettet serum til aldringstegn og urenheder hos voksne.
SkinCeuticals kan købes på udvalgte klinikker.

La Roche-Posay EFFACLAR K(+). 40 ml. 163 kr.

En talg opløsende fugtighedscreme til fedtet og uren hud.

Sådan kan du selv begrænse akne

Ifølge Erik Obitz er der en række ting, du selv kan gøre for at dæmpe akneudbrud:

  • Vask huden dagligt med mild sæbe og vand.
  • Skal du fjerne hudorme, så gør det skånsomt og lad være med at hive eller flå.
  • Sollys kan dæmpe symptomerne, men meget sol medfører på længere sigt forværring.
  • Undgå fede hudcremer, som kan stoppe talgkirtlernes udførselsgange til.
  • Bruger du foundation, skal den vaskes af inden du går i seng.
  • Undgå at ”pille” i huden, da det kan medføre ardannelse og infektion.
  • Det er ikke vist, at diæt har nogen effekt. Dog tyder nogle studier på, at middelhavskost med et lavt glykæmisk indhold kan give en bedring i akne.
Share.

About Author

Comments are closed.